Ta' på bondegårdstur: 10 Besøgsgårde på Sjælland

Bondegårdsbesøg er den perfekte familieudflugt, selv med helt små børn. Ungerne vil elske at klappe kaniner og hoppe i halmballer, mens de voksne kan nyde natur, frisk luft og måske et kig i den lokale gårdbutik.

Foto: Simone Grudtworm Wiuf
5. maj 2023
Af Caroline Meldgaard

Hovedstadsområdet

Foto: Toftegården

1. Toftegården

Hvor? Vridsløsestræde 29, 2620 Albertslund
Hvornår? Marts-november, hverdag 09.00-17.00, weekend 10.00-17.00. Se mere her

På det økologiske landbrug, Toftegården i Albertslund, kan hele familien opleve landbrug i historiske rammer. Her kan I både opleve gamle landbrugsredskaber og dyr af gamle oprindelige racer. Børnene kan hilse på både heste, høns, køer, får og geder. Stedet er en skøn lille oase af bondegårdsidyl, og har også en mini-gårdbutik, hvor der sælges økologisk kød fra gårdens dyr. Stedet afholder desuden masser af events. 

OBS: Gården har en stor offentlig p-plads ved indkørslen til landsbyen, som besøgende skal bruge.

Bonderen. Foto: Stephanie Mielnicki

2. Bonderen

Hvor? Peder Lykkesvej 73 v. Peder Skrivers Sti, 2300 København S
Hvornår? Hverdag kl. 09.00-17.00, weekend kl. 09.00-17.00

De fleste københavnere med børn kender nok allerede Bonderen på Amager, men ikke desto mindre, er den et besøg værd. På Bondegården er der nemlig både ponyer, geder, kaniner, høns, grise samt kalve, og der er rig mulighed for at hjælpe til med at fodre, strigle og rengøre dem allesammen. Ponyerne giver desuden rideture hver eftermiddag, og hver søndag er der rundvisning, hvor man kan høre mere om alle dyrene. Husk også at besøge byggelegepladsen, som ligger lige ved siden af.

Foto: Grantoftegaard

3. Grantoftegaard

Hvor? Pederstrupvej 69, 2750 Ballerup
Hvornår? Stalden er åben hverdage kl. 10.00-14.00 og lørdag, søndag og helligdage fra 09.00-12.00. Om sommeren er dyrene på folden, og kan altid besøges.

Grantoftegaard er en socialøkonomisk virksomhed, som driver økologisk grøntsagsproduktion og naturpleje. Her kan I også hilse på køer, får, grise, heste, hyrdehunde og bistader - og børnene er også velkomne til at klappe en ged på folden. I kan også købe friske økologiske grøntsager fra stadevognen, eller tage en tur med hestevognen, der kører i Pederstrup landsby, forbi stalde, marker og folde med dyr. Stedet har desuden en gårdcafé.

Nordsjælland

Tothaven. Foto: Nicolai Hegelund / Agnete Schlichtskrull

4. Tothaven

Hvor? Torupvejen 2, 3390 Hundested
Hvornår? Åbent i alle skoleferier, helligdage og weekender fra kl. 14.00-17.00 til og med uge 42.

Besøgsgården Tothaven ligger lige uden for det gamle fiskerleje Kikhavn i Nordsjælland, tæt på skov og hav. Her kan I hilse på alverdens dyr; både geder, ponyer, æsler, uldgrise, høns, kaniner, katte, hyrdehunde mm. Det er oplagt at besøge stedet i sommerperioden, hvor der er masser af dyreunger at kæle med. Stedet har desuden et lille mejeri, der laver gedeoste, gedemælks yoghurt og pindeis fra deres 15 malkegeder. Produkterne kan selvfølgelig købes i deres lille gårdbutik, hvor der også sælges æg, gedemælkssæber og bivokscreme.

Foto: Mangholm

5. Mangholm

Hvor? Hillerødvej 20, 3400 Hillerød
Hvornår? Torsdag: Aften, 18-22. Fredag: Frokost 12-15. Aften, 18-22. Lørdag: Frokost 12-15. Aften, 18-22. Søndag: 10-15

Gården Mangholm ligger helt unikt placeret midt i Nationalpark Kongernes Nordsjælland mellem Gribskov og Arresø, der er nogle af de største naturområder på Sjælland. På Mangholm kan børnene hilse på Fårmanden, der byder en velkommen på gårdspladsen. Der er også gårdkatte, og kyllinger der går rundt og hygger sig. Man kan kan se heste, får og røde malkekøer på markerne, der strækker sig så langt øjet rækker. Mangholm er et familiedrevet, 100 % økologisk og selvejet landbrug drevet af Tine Hage, der i 10 år har arbejdet med det alsidige, regenerative landbrug, dyrehold, naturpleje og biodiversitet og her brænder for at formidle om natur, mad, kvalitet og bevaring af den levende kulturarv hun og familien aktivt tager del i.

OBS: Det er ikke tilladt at medbringe hund på gården.

Grønnehavegård. Foto: Julie Wessberg

6. Grønnehavegård

Hvor? Helsingevej 98, 3300 Frederiksværk
Hvornår? Åbent fra d. 14. april. Se åbningstider her

Grønnehavegård har siden 1998 fungeret som besøgsgård for tusindevis af børn og voksne. Entréprisen inkluderer rundvisning med bondemanden, hvor børnene kan fodre dyr, traktortur ud til det skotske højlandskvæg på engen samt to ponytrækture, hvor forældrene trækker ponyen. Der vil også være mulighed for at kæle med kaniner, marsvin, kattekillinger, ællinger, gæslinger og kyllinger.

OBS: Det er ikke tilladt at medbringe hund på gården.

Bedstemor Anns Bondegård. Foto: Simone Wiuf

7. Bedstemor Anns Bondegård

Hvor? Lille Fjellenstrupvej 25, 3250 Gilleleje
Hvornår? Book en aftale på 23 70 50 34 eller læs mere her

Bedstemor Anns Bondegård i Gilleleje er en hyggelig besøgsgård, hvor man tager sig god tid til de besøgende - og derfor tager de kun imod et hold/familie ad gangen. Man kan booke et besøg i tidrummene kl. 9-11, 11-13 eller 13-15, eller vente til gården holder en drop-in dag, hvor alle er velkomne. På gården finder I alt fra køer og grise til ponyridning, kaniner, høns og kyllinger.

Øvrige Sjælland

Foto: Solhøjgaard

8. Solhøjgaard

Hvor? Fløjterupvej 17, Tune, 4030 Tune
Hvornår? Udvalgte dage

Kig forbi besøgsbondegården Solhøjgaard, når stedet holder "åben gård" for familier og små grupper. Her kan I komme helt tæt på bondegårdens dyr, nyde den dejlige friske luft og den hyggelige atmosfære. Børnene kan desuden få en ponytur og prøve stedets legeplads, hvor der er trampolin, legehus, cykler og traktor. 

Foto: Lillebjerggård

9. Lillebjerggård

Hvor? Bjergvej 61, Kværkeby, 4100 Ringsted
Hvornår? Kom til familiedag fra d. 9. april. Se alle åbningsdage her

Lillebjerggård, som ligger lige udenfor Ringsted, er ikke en helt almindelig besøgsgård. Her er nemlig ikke kun danske landbrugsdyr, men også mere eksotiske dyr, såsom kænguruer, alpacaer, papegøjer mm. Stedet afholder særlige "familiedage", hvor familier og små grupper kan komme helt tæt på bondegårdens dyr og nyde den dejlige friske luft og den hyggelige atmosfære.

Foto: Skortskær

10. Skortskær Besøgsgård

Hvor? Skortskær 2, 4591 Føllenslev
Hvornår? Weekender 10-14

Sæt kurs mod Skortskær Besøgsgård i Nordvestsjælland , hvor I kan hilse på Mangalitsa / Uldgrise og Mini Hængebugsgrise, masser af kaniner, fritgående høns, geder, Shetlands ponyer, ænder, gæs, kalkuner. I kan også købe gufposer til at håndfodre dem - det er noget af en oplevelse for børn! Gården har også gårdbutik og bed&breakfast i form af værelser, hytter og glampingtelte.

✔︎ Med Børn i byen Klubben får du 10% på Skortskær

Bonus-tip

Foto: Rosemark

Den nye: Rosenmarks Dyrefamilie

Hvor? Snekkerupvej 58, 4140 Borup
Hvornår? Hold dig opdateret på deres Facebook-side

For nyligt er der åbnet en ny besøgsgård på Midtsjælland, hvor I kan møde alt fra kaniner og minigrise til kænguruer og alpakaer. Et hyggeligt udflugtsmål for små og store dyreelskere.Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben