De 5 grønne byhaver

Drømmer familien om at blive en del af byens grønne haver og dyrke jeres egne grøntsager og blomster? Vi guider jer lige her.

Foto: ØsterGRO
29. maj 2023
Af Rikke Reffelt

Brug byens byhaver!

Foto: ØsterGro - Martin Heiberg

ØsterGRO

På Østerbro er taget på Æbeløgade 4 fyldt med jord, grøntsager, bier, høns, og regnorme. ØsterGRO holder workshops, middage og økologiske grøntmarkeder – der er mulighed for at blive skrevet op til fællesskabet og selv dyrke jorden. Når høstsæsonen begynder, afhenter medlemmerne ugentligt deres anpart af grøntsager, æg og honning. Det er også muligt at melde sig til Fællesgro, hvor I på abonnement får friskt grønt. 
Hvor? Æbeløgade 4, Østerbro

Foto: Caroline Meldgaard

Den økologiske byhave på Enghaveplads

Den Økologiske Byhave på Enghave Plads blev anlagt i 1994 og er lige siden blevet drevet af frivillige efter aftale med Københavns Kommune. Her dyrkes spiselige planter efter permakultur-principper i egne bede og i fællesbedene. Gå en tur i den smukke økologiske byhave have eller kontakt foreningen, hvis I er interesserede i at blive en del af fællesskabet.
Hvor? Enghave Plads

Københavns Skolehaver

Er du forælder eller bedsteforælder og kunne du tænke dig, at dit barn eller barnebarn (6-14 år) får en skolehave i sin fritid? (Det kræver, at barnet har adresse i Københavns Kommune). Så kom og få en masse gode oplevelser i skolehaverne, hvor I kan dyrke jeres eget lille stykke have, og alt hvad I høster får I med hjem. I får frø, redskaber og vejledning af haveinstruktører. Tilmeld jer her.
Hvor? Find en skolehave tæt på jer

Foto: ByOasen

ByOasen

I finder ByOasen i De Gamles By - her er både  geder, høns, kaniner og marsvin. Derudover har ByOasen et orangeri (et 135 m2 opvarmet drivhus), 15 små institutions-kolonihaver, 35 m2 højbede og udekøkken med bålplads. Der afholdes flere gratis arrangementer om året, og aktiviteter i hverdagene såsom bål, madlavning, have mm. Man er altid velkommen.
Hvor? Møllegade 25C, Nørrebro

Den bemandede legeplads i Hans Tavsens Park – Øst

Den bemandede legeplads H. T. Øst ligger i den østlige ende af Hans Tavsens Park, og rummer udover en vidunderlig legeplads med hængebroer, rutsjebane, gynger, udendørs legetøj og meget mere også en skøn byhave. Her finder I både en urtehave, en sommerfuglehave og et større skovområde med bålplads. Legepladsen er pædagogisk bemandet og personalet sætter løbende gang i forskellige (også grønne) aktiviteter. 
Hvor? Hans Tavsens Plads

Foto: Canva

Dyrk byens gårdhaver

I mange gårdhaver er der i dag muligheder for, at du kan plante og dyrke fx grøntsager med dine børn. Det kan være rigtigt sjovt at sætte sine egne kartofler, dyrke tomater eller plante jordbær og radiser. Det er en hyggelig måde at lære sine naboer at kende på, og havearbejde er både afstressende og en god måde at lave noget praktisk sammen med børnene.

Gør byen grønnere

Frøbomber er en mere aktivistisk måde at gøre byen grønnere. En frøbombe er en kugle af en blanding af leret jord med masser af næring og de ønskede frø. Man blander frøene i den våde, lerede jord og lader kuglerne tørre. Nu er de klar til brug og kan kastes der, hvor I ønsker at de skal begynde at spire. Det kan være sjovt at få blomster til at vokse på kedelige steder i byen og være med til at gøre byen smukkere og grønnere.

Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben