Hvis du synes, mange legepladser minder om hinanden med en sandkasse og et gyngestativ, vil et besøg på en af byens kunstlegepladser helt sikkert være et besøg værd. Her er legemulighederne anderledes, og der er lidt mere at kigge på for de voksne, mens ungerne leger.

Ordrupgaard KunstlegepladsOrdrupgaard Kunstlegeplads

Vilvordevej 110, 2920 Charlottenlund
Kunstparken på Ordrupgaard er især populær blandt børnefamilier. Her inviterer højt profilerede samtidskunstnere til interaktion og leg med værkerne. Parken udgør et forfriskende supplement til den mere traditionelle museumsoplevelse indendørs, hvor kunsten som regel ikke må røres. Parken er åben året rundt kl. 8-18, og der er fri entré. Bemærk dog, at bambustårnet af Doug and Mike Starn og Ringen af Olafur Eliasson er lukket i vinterhalvåret.

 
Den hullede klatrevæg på Blågårds Plads

Blågårds Plads, 2200 København N
Den ene af Nørrebros to kunstlegepladser ligger på Blågårds Plads og byder på lidt af hvert for både små og større børn. Den mest iøjenfaldende ting er klatrevæggen, der er designet som et hullet papirklip, hvor man kan kravle rundt i hullerne og på "hylderne" i stativet. Legepladsen har også en balancebane, en rutsjebane og et stort gyngestativ med seks gynger i forskellige farver, hvoraf to af dem er til babyer.

Legepladsen er designet af Eva Steen Christensen i 2009.


Den farvestrålende i Baldersgade

Balders Plads, ved Baldersgade 65, 2200 København N
Kunstlegepladsen på Balders Plads er ikke sådan at misse. Med et farvestrålende harlekinmønster på alle legeredskaberne lyser den op i gadebilledet. Legepladsen er både for små og store børn, da den har en stor klatreborg med rutsjebane, en "jorden er giftig"-bane, balancebane, sandkasse og en boldbane, hvor man kan spille fodbold og basket. Der ligger desuden en super hyggelig kaffebar lige overfor.

Legepladsen er designet af kunstneren Tanja Rau i 2009.


"Skoven" på Nikolaj Plads

Nikolaj Plads 5-11, 1067 København K
Bag Nikolaj Kirke, midt inde i byen, ligger en "skov" for de mindste. Kunstlegepladsen på Nikolaj Plads er indrettet med "træer", der inviterer til forskellig form for leg i "trækronerne". Der er huler, som man kan kigge ud fra; kravlerør og hængebroer, der forbinder trætoppene; en rutsjebane og et edderkoppenet, man kan komme ned fra, og et træ med en babygynge og en almindelig gynge.

Legepladsen er designet af kunstergruppen "Randi & Katrine" i 2010.

"Sofarækken" i Østre Anlæg

Østre Anlæg, ved Sølvtorvet, 1371 København K
Tæt ved Statens Museum for Kunst ligger den lille kunstlegeplads med navnet "Sofarækken". Den er indrettet som en atypisk, udendørs dagligstue med en stor, rød sofa i midten. Men modsat på kunstmuseet må man alt på "Sofarækken". Sofaen er både til at klatre og rutsje på. Overfor den står et gammeldags fjernsynsmøbel, hvor børnene kan lege, at de er på tv, mens tilskuerne kigger med fra sofaen. Da der ikke er så meget andet, er den dog mest for små børn, der kan lege med det samme i lang tid.

Legepladsen er designet af den dansk-engelske billedkunstner Nina Saunders i 2009.

Den med det store ansigt i Utterslev Mose

Engsvinget, over for Hyrdevangen, 2700 Brønshøj
I den sydøstlige del af Utterslev Mose ligger en anden lille kunstlegeplads med et bemærkelsesværdigt stykke legetøj: et overdimensioneret drengeansigt. Børnene kan "rapelle" op ad baghovedet, hvor der sidder klatregreb. Indefra kan man kigge ud gennem drengens øjne, og fra en åbning i hårtoppen kan man kravle ud og rutsje ned ad en buet brandmandsstang. Andre steder stikker drengens hænder op fra jorden, så man kan kravle og sidde på dem. Denne henvender sig mere til mellemstore børn.

Legepladsen er designet af den danske kunstner Peter Land i 2010.

 

TIP: Få et overblik over alle byens legepladser i Børn i byens interaktive kort her.

Fotos:
1. Olafur Eliasson, Vejr i Vejret
2. Blågårds Plads, Københavns Kommune
3. Baldersgade, Københavns Kommune
4. Nikolaj Plads, Københavns Kommune
5. Østre Anlæg - ved Sølvtorvet, Københavns Kommune
6. Utterslev Mose - ved Engsvinget, Københavns Kommune