Ski i Sydsverige - et vintereventyr

Ulricehamn - den perfekte lokation for en weekend på ski. Her ligger den smukkeste natur lige uden for døren, og byen er et overflødighedshorn af muligheder for selvforkælelse.

Foto: Caroline Meldgaard
9. februar 2023
Af Caroline Meldgaard

Børn i byen var inviteret af Turistrådet Vestsverige 

Ankomst i snestorm

Januar måned er som regel en klam, våd og mørk oplevelse i Danmark. Men man skal ikke længere væk end små 4 timers kørsel op i Sverige, før man møder kridhvid sne og frostklar blå himmel. Min familie og jeg har netop besluttet, at det er det vi trænger til her i vintermørket  - bare på en forlænget weekend. Vi er taget til Ulricehamn, der har et af Sydsveriges største skisportssteder, der båder byder på alpinski og smukke langrendsruter igennem eventyrlige skove.

Hotell Lassalyckan. Foto: Caroline Meldgaard.

Vi ankommer til Hotell Lassalyckan, noget senere end planlagt, da vi er blevet overrasket af et kraftigt snevejr, men vi er i højt humør, da sneen har lyst aftenmørket op i et smukt hvidt skær. Hotellet emmer af hjemlig atmosfære og ligger smukt med udsigt til skiløjper og skov. Vi nyderen dejlig middag, hvor vi både får skaldyrssalat på smørstegt briochetoast og helstegt kalvefilet med rødvinssauce. Ungerne får desuden en lækker dessert, og vi voksne nyder bare at læne os tilbage og at blive vartet op uden at skulle tage opvasken. Det her er en vidunderlig start på vores lille getaway. Vi er også feriebørn.

Næste morgen efter en overdådig morgenmad kører vi bare ti minutter i bil ud til Ulricehamns alpine skianlæg. Fem minutter efter er vi ved liften, hvor vores skiinstruktør står klar. Vi har alle en del erfaring i at stå på ski, men det er tre år siden sidst, så vi vil godt lige have pudset teknikken af.

Skiskole på Ulricehamn alpincenter. Foto: Caroline Meldgaard.

Børnepister i hvidklædt granskov

Området viser sig at være genialt til alle typer af skiløbere, da der er 8 pister i forskellige sværhedsgrader at vælge imellem. Vi har to teenagere med, men det er også det helt rigtige sted for familier med mindre børn, der ikke har stået på ski før. Her er nemlig 4 børnepister og instruktøren er pædagogisk. Vi føler os godt klædt på efter et par timer til at bevæge os ud på egen hånd. Vi er heldige, da der hele natten er faldet et tykt lagpuddersne. Og skulle vejret drille er området udstyret med snekanoner, så man aldrig kommer til at gå forgæves.

Den højeste piste giver virkelig mulighed for at få fart på, og vi nyder at suse ned af bakkerne. Vi kan dog godt mærke, at det er lang tid siden, at vi har stået på ski, og vi er godt ømme i lår og lægge ja i stort set alle kropsdele, men det er der heldigvis råd for. Byen byder nemlig på flere gode wellnessmuligheder. Et af dem er Ulricehamns Kallbadhus. Her kan du både bestille massage og varme de ømme muskler op i saunaen – måske efter en tur i den iskolde sø.

Sauna på Hotell Lassalyckan. Foto: Caroline Meldgaard.

Sauna og streetfood

Vi er dog så dovne, at vi bare tager tilbage til vores hyggelige hotel. Hotell Lassalyckan har nemlig den skønneste sauna med direkte udsigt til skoven og de snedækkede trætoppe.

I forlængelse af saunaen liggeren dejlig vinterhave, hvis man trænger til en pause fra varmen. Her nyder vi roen iført badekåber, mens solen glider ned bag træerne og lyser sneen op i gyldne, glitrende diamanter.

Wellnessområdet på Hotell Lassalyckan. Foto: Caroline Meldgaard.

Vi slutter aftenen af i byen på Emmas Streetfood, der ligger 5 minutters kørsel fra hotellet. Til børnenes (og mandens) store glæde serverer Emmas Streetfood de saftigste gourmetburgere med karamelliseret løg og dobbelt ost -og kødet er fra det lokale område for at understøtte bæredygtig produktion.

Emmas Streetfood. Foto: Caroline Meldgaard.

Ulricehamn byder i det hele taget på et overraskende stort udbud af virkeligt gode restauranter ligesom her også er fantastiske shoppingmuligheder. Det er en meget hyggelig by - på engang idyllisk og moderne, som både vi voksne og de to teenagere nyder at gå på opdagelse i.

Lørdag med L som i langrend

Lørdag morgen skal vi prøve kræfter med langrendsski. Langrendsløjperne er lige uden for hotellet, og man kan faktisk gå derover på mindre end 2 minutter. Ski og alt udstyr kan man leje i den veludstyrede butik 157XCC lige ved siden af hotellet. Det er kort sagt en genial beliggenhed hotellet har – især hvis I har mindre børn og logistikken skal være nem. Det er første gang mine børn skal prøve langrend, og min mand og jeg har ikke gjort det, siden vi selv var børn. Hold nu op, hvor det pludseligt er svært at stå på de tynde ski i forhold til de alpine, vi har langt mere erfaring med. Igen har vi valgt at have en instruktør på, og denne gang er det virkelig nødvendig.

Langrend i Ulricehamn. Foto: Caroline Meldgaard.

Vi får genopfrisket teknikken, men i starten må vi acceptere, at vi falder som fluer igen. Da vi endelig får styr på det, er det til gengæld den mest poetiske oplevelse. Vi har store børn med, men omkring os ser vi familier med børn på langrend helt ned til børnehavealderen, så langrend er for familien med børn i alle aldre. Vi løber igennem sneklædte grander og kommer næsten i julestemning igen her i januar måned. Langrend er godt for konditionen. Det er ren cardiotræning, når det går op ad bakke og ren gys, når det går nedad igen. Man skal nemlig vænne sig til de smalle ski, som ikke bremser lige så let som de alpine. Men jeg mindes barndommen, dengang det endnu sneede i Danmark om vinteren, og jeg med mine brødre stod på langrend i skovene. Og jeg er glad for at give mine børn den samme oplevelse.

Gåtur nær Hotell Lassalyckan. Foto: Caroline Meldgaard.

Sneboldkamp i Narnia

Vi er helt færdige om aftenen og nyder den møreste oksefilet hos Riddargränden, der ligger på byens hyggelige gågade, og igen kun 5 minutters kørsel fra hotellet. Riddargränden er berømte for deres desserter - og det er med god grund. Vi kaster os over deres brownie, der er i tre syndige lag medkaramel og chokolade. Vi gør det med god samvittighed, da langrend virkelig er noget, der har forbrændt kalorier. Søndag formiddag slutter vi af med en gåtur i skoven, der ligger helt op til hotellet. Og hold nu op en formiddag. Vi går i det mest eventyrlige landskab, hvor høje og ellers nøgne løvtræer er blevet klædt i iskrystaller, der glimter som sølv og guld i solen. Vi føler, at vi bevæger os i et fortryllet Narnia, og selv vi voksne bliver så barnlige, som da vi legede i sneen som børn, og vi ender allesammen i en sneboldkamp.

Gåtur nær Hotell Lassalyckan. Foto: Caroline Meldgaard.

Inden tiden er kommet til at køre hjem mod Danmark, spiser vi en lækker frokost i hotellets lyse restaurant med udsigt til den smukke snedækkede natur og ilden knitrende i brændeovnen. Jeg kan på det varmeste anbefale at tage en tur til Hotell Lassalyckan. Her finder I det ægte vintereventyr med aktiviteter lige uden for døren.

Frokost på Hotell Lassalyckan. Foto: Caroline Meldgaard.

Jeg er fyldt med taknemmelighed på vejen hjem til Danmark, hvor  det også slår mig hvor billige priserne er i Sverige for tiden. En to retters gourmetmiddag for to voksne og to teens svarer nærmest til en tur på McDonalds i Danmark, fordi den svenske krone er i så lav kurs lige nu, ja priserne er barberet af med næsten 40%. Sverige er et ægte eventyrland, og hvor du altså også kommer eventyrligt langt for pengene lige nu. Så af ski og afsted med dig familien lige nu, mens vinteren endnu er der..

Læs mere her:

Ulricehamn by/område

Hotell Lassalyckan

Langrendski leje og udstyr

Ski bike Hike Ulricehamn

Langrend skiinstruktør

Restaurant Riddargränden

Kallbadhuset

Emmas Streetfood

Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben