Hvornår skal man læse Harry Potter?

Harry Potter er et fænomen, som i den grad trækker børn ind i læsningen. Mange læser bøgerne helt ned til 6-års alderen. Men i bibliotekets database står der "fra 11 år". Så hvornår er det egentligt bedst at læse Harry Potter?

Foto: Unsplash
23. november 2022
Af Nicoline Dahlberg, Læseland.dk

Harry Potter hitter

Harry Potter! Den ubetingede mest efterspurgte børnebogsserie i biblioteksudlånet. Ethvert børnehavebarn kender karakteren, og forældre glæder sig til at læse serien højt, når deres barn har alderen til det. Det er også den bogserie, jeg som børnelitteraturformidler har flest dialoger omkring, når det drejer sig om at finde den rette læsealder.

Harry Potter kan læses tidligt

Jeg møder en del børn, der starter med at læse Harry Potter, når de er omkring 6-7 år. Lego-sættene og merchandise-udbuddet er tillokkende ned i denne aldersgruppe, og i skolen begynder klassekammeraterne så småt at tale om, at de har set den første film. Mange børn har rigtig gode oplevelser med at få læst Harry Potter-bøgerne højt i en tidlig alder. Men fra bog 4 bliver serien mere uhyggelig. En del yngre børn vælger at holde pause med serien efter bog 3.

Fordele ved at vente til man er 11 år

Når man er 11 år, kan man læse alle bøgerne uden pause. Harry Potter-bøgerne indeholder et storslået univers med finesser og kompleksitet. Alt det fanger man ikke, når man er 7 år. I den alder får man næppe det fulde udbytte af bøgerne, og måske læser man dem ikke igen, når man bliver 11 år. Så der er bestemt også en masse, der taler for at vente.

Herhjemme ramte Harry Potter-feberen min datter, da hun var 11 år. På et tidspunkt, hvor hun var gået lidt i stå med at læse selv. Jeg skal lige love for, Potter-universet kickstartede lysten igen. På få måneder slugte hun samtlige bind. Potter-bøgerne er virkelig forældrenes og bibliotekarens "læsetrumf" til børn, der bider på fantasy, og den kan være dejlig at have i ærmet, så den kan spilles, når barnet rammer den såkaldte bogdropperalder, der regnes fra omkring de 10 år.

Noget mod min vilje fik min 7-årige søn læst Harry Potter-bøgerne højt af sin Potterglade storesøster. Jeg syntes egentligt, det var for tidligt, men nød også at se, hvordan højtlæsningen bragte de to sammen. Nogle gange gælder det også bare om at finde momentum og læse, når interessen for en bogserie er der. Den 7-årige var helt vild med bøgerne. Men hvor min datters Potter-interesse varede et par år, hvor bøgerne blev genlæst ad flere omgange, så forduftede lillebrorens interesse relativt hurtigt, og her et par år senere forbinder han Harry Potter med læsning for yngre børn.

Hvad læser man efter Harry Potter?

Helt klassisk endte min datter i en slags læse-vakuum efter at have læst alle Potter-bøgerne. Det var svært at finde læsestof, der kunne bringe læseglæden til samme højder. Mange børn fortsætter i fantasy-sporet. De "gode bøger" bliver lig med fantasyuniverset. Hvis man finder de rette fantasybøger, kan det give fornyet lyst til læsning. På laeseland.dk kan du læse indlægget Hvad læser man efter Harry Potter? med anbefalinger af både fantasybøger og bøger, der åbner dit barns læselyst op for andre genrer end fantasy.

Laeseland.dk
  • For mere info om bogglæde, besøg laeseland.dk, hvor du også kan finde gode bud på bøger og lydbøger til forskellige aldersgrupper.
Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben