Familie-sikkert hit: Det nye ENIGMA favner alle aldersgrupper

Børn i byen har besøgt det nye museum for post, tele og kommunikation, ENIGMA, der for nyligt har slået dørene op på Østerbro.

Foto: Caroline Hemmingsen
12. april 2023
Af Caroline Gruth Hemmingsen

Et spritnyt ENIGMA

Det er ikke mere end halvanden måned siden, at det nye museum for post, tele og kommunikation slog dørene op på Østerbro. Museet hedder ENIGMA, og har bl.a. vakt vores interesse med deres nye børneområde Teleportalen, der selvfølgelig skal testes. Derfor har jeg taget min mand og datter på knap tre år under armen, da vi sætter kurs mod Trianglen en solrig lørdag i april. Da vi ankommer, bliver vi taget godt imod i informationen, låser vores jakker og tasker inde i garderoben, og styrer direkte mod børneområdet.

Foto: Børneområdet TELEPORTAELN

Børneområdet TELEPORTALEN

Allerede ved første øjekast er min datter solgt. Børneområdet TELEPORTALEN lokker både børn og voksne til sig med masser af sjove farver, former og lys - og nå ja, en rutsjebane ned til alle herlighederne. Min datter drages straks af rutsjebanerøret, og prøver den igen og igen. Efter et par ture, går vi på opdagelse i de andre aktiviteter, der alle har noget med post, tele og kommunikation at gøre. Min datter sender lystigt bolde afsted i luftrør, så de fiser rundt på væggen, stempler og poster breve i de mange postkasser, kravler op i det store telefontårn (med lidt hjælp fra en voksen) og tager turen igennem den indrettede spil-app på endevæggen. Børneområdet er nærmest et mini-Experimentarium, og små børn kan snildt tilbringe et par timer eller en eftermiddag her.

Foto: Spillemaskiner i kælderen

Arkadespil i kælderen

Vi skal dog også lige runde udstillingen Arcadeum i kælderen - det er nemlig fars store ønske! Her er indrettet en hel lille arkadehal med gamle spillemaskiner fra 80'erne, som kan prøves uendeligt mange gange med et spillekort til 50 kr., som kan købes i butikken. Selvom spillene primært henvender sig til større børn og voksne, prøver min datter også maskinerne, som hun akkurat kan nå, når hun står på en skammel. Foruden de gamle spillemaskiner er der også indrettet et autentisk drengeværelse fra 80'erne, udstillet alverdens spillekonsoller, Gameboys mm. Det er slaraffenland for spilglade børn og voksne - og virkelig en nostalgisk oplevelse for dem, der levede i 80'erne.

Udstillinger for voksne

Foruden TELEPORTALEN og Arcadeum findes også to udstillinger på førstesalen. Disse henvender sig dog primært til større børn, voksne og bedsteforældre, så det er ikke her I skal medbringe små børn. I udstillingen "Ideer der forbinder os" kan I blive klogere på alle de geniale opfindelser, der er blevet gjort indenfor kommunikation og i weekender kan I selv bygge og 3D-printe jeres ideer! Er I mere interesserede i krig, overvågning og fake news skal I tage et kig i udstillingen "Kommunikation i krise".

Foto: Telefonfår i museumsbutikken

Mad og museumsbutik

Når I er på ENIGMA kan I selvfølgelig også besøge den fine museumsbutik, hvor der bl.a. er opstillet sjove telefonfår til stor begejstring for min datter. At snakke med dem, bliver en hel aktivitet i sig selv, og imens har vi voksne tid til at snuse rundt i butikken, der blandt andet rummer fine bøger og plakater.

Hvis sulten melder sig, kan man desuden kigge ud til den rullende madvogn fra Meyers, der holder til i en lille lukket gård på museet. Her langes sandwichs, kaffe og kage over disken, som kan nydes ved opstillede borde i gården. Vi har dog indtaget frokost forinden, så trods vi springer madvognen over, vender vi snuderne hjemad både mætte i maver og mætte af indtryk.

Om enigma
  • I finder ENIGMA på Øster Allé 3, 2100 København Ø
  • Det koster 140 kr. for voksne, 85 kr. for unge i alderen 11-17 år og 55 kr. for børn i alderen 3-11 år. Børn under 3 år er gratis.
  • Der er åbent alle ugens dage kl. 10-17

Læs mere om ENIGMA her

Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben