4 x græskargårde, der er værd at besøge

Efteråret står i græskarrets tegn, og lige nu er det højsæson! Rundt omkring i landet findes flere gårde og gartnerier, som dyrker og sælger deres egne græskar.

16. oktober 2023
Af Caroline Gruth Hemmingsen

Ta' familien med på græskar-tur, det er lidt hyggeligere end at købe dem i Netto.

Foto: Ventegodtgaard

Ventegodtgaard

Ventegodtgaard ligger ved Lille Skensved lidt nord for Køge. Gården er en slægtsgård, og har været i familien i flere generationer. I dag dyrkes alt økologisk, og de tilbyder bl.a. selvpluk af æbler, hindbær, kartofler, pærer og jordbær. Derudover dyrker gården masser af økologiske Halloween græskar. 

Foto: Raagaard

Gartneriet Raagaard

Hos Gartneriet Raagaard i Dragør kan I hente jeres eget græskar i marken for kun 25 kr. Det er en sjov aktivitet at gå på jagt i marken med børn og finde det helt rigtige. Før eller efter græskarjagten kan I gå en tur i den charmerende gamle del af Dragør, kigge på skibe på havnen eller snuppe en kop varm kakao på en af cafeerne.

Foto: Grennessminde 

Grennessminde - det økologiske gartneri

Grennessmindes økologiske gartneri er en del af Projektskolen Grennessminde i Tåstrup for unge med særlige behov. Gartneriet har både produktion i drivhusene samt på marken, og har indrettet hyggelig café og gårdbutik i et af drivhusene. Grennessminde dyrker mange forskellige græskarsorter, bl.a. sorte, grønne, gule, stribede og orange - ligesom de findes i forskellige størrelser og former. Fælles for dem alle er, at de er økologiske og spiselige. 

Foto: Stengaarden

Stengården i Bregnerød

I det smukke Nordsjælland ligger Stengården, som er et økologisk familielandbrug. Stengården har en blandet produktion, heriblandt græskar, som afsættes fra deres egen gårdbutik. Bemærk: Det er ikke muligt plukke selv. Derudover har Stengården deres egen 100% økologiske café, som serverer lækker mad, tilberedt med udgangspunkt i deres egne råvarer.

Generelt om græskar
  • Traditionen med at skære græskar ud og sætte lys i stammer helt tilbage fra kelterne i Irland. Dengang var det roer, man udhulede. Via Amerika (hvor man ændrede det til græskar) kom det så tilbage til Europa, hvor det igen er blevet populært. De fleste Halloween græskar er spiselige, og bl.a. græskarsuppe kan anbefales! Kig efter græskar/hokkaidosuppe på nettet, der er masser af lækre opskrifter af finde.
  • Græskarets kerner kan også bruges. Hvis man vil riste dem, anbefales det først at koge dem i saltvand i 15-20 min, ellers bliver de seje i stedet for sprøde.
  • Græskar bør opbevares tørt ved 10-20 ºC. Hvis de skal stå fugtigt, f.eks. udendørs, anbefales det at smørre dem med atamon, citron eller eddike, så holder de sig bedre.
Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben