Ferie lyder ofte som en god idé, men flyveturen kan være lang og hård for både babyer, børn og forældre. Vi har derfor samlet en række tips, der forhåbentligt giver jer de bedste forudsætninger for en god oplevelse gennem luften på de smås præmisser.
Børn under to år sidder som udgangspunkt på skødet af en voksen. Barnet har en sele om maven, som er fastspændt til den voksnes sele. Nogle flyselskaber tillader dog, at man medbringer en autostol, som monteres på sædet ved siden af. Det koster selvfølgelig en ekstra plads på flyet, men tjek, om det kan lade sig gøre, hvis det er det, I ønsker.
Nogle får problemer med tryk i ørerne, når flyet lander eller letter. Den ultimative hjælp til de mindste er at få bevægelse i kæben, og det gøres helt naturligt, når barnet bliver ammet eller får flaske. Så am under landing, og når flyet letter. Husk i øvrigt ekstra tøj, hvis der skulle ske uheld. Vådt tøj på en lang rejse er ikke sjovt.
Hvis flyveturen er lang eller timet efter de vante sovetider, skal barnet selvfølgelig sove ombord. Sørg for at den trygge babydyne eller pude er med, sammen med sutten, sovedyret og yndlingsgodnathistorien, så den lille kan falde i søvn på samme måde som hjemme i sengen. Hav eventuelt et tæppe eller en hue med, der kan skærme barnet fra lyset i kabinen.
Måske har dit barn svært ved at falde i søvn, måske virker de nye omgivelser utrygge eller måske ved dit barn bare ikke, hvad det skal gøre af sig selv. Bevar roen, tag barnet på armen og gå stille og roligt op og ned ad mellemgangen. Tag dig ikke af medpassagerers irriterede blikke. Det gælder om, at dit barn finder ro og tryghed igen. Og så længe du virker engageret i at få barnet til at falde ned, er de fleste heldigvis tolerante.
Vær praktisk, og sørg for blødt og bekvemt tøj til både børn og voksne på rejsen. Det er også en god idé at have lidt skiftetøj med til de mindste. De kan jo spilde - særligt, hvis der er lidt turbulens. Desuden kan der også være koldt i flyet, mens det er i luften. Så tag nogle tykke sokker med til børnene, så de ikke bliver kolde.
Især hvis man rejser alene med en baby, er det virkelig praktisk at have en vikle eller bæresele, så man har to hænder fri. De fleste er heldigvis meget hjælpsomme, men det er rart at kunne holde styr på pas, boardingpass, håndbagage og så videre. Mange gange kan det også lade sig gøre at køre klapvognen helt ud til gaten og aflevere den der.
Trop op i lufthavnen i god tid, så I ikke skal stresse for at nå flyet. Og prøv så at se lufthavnen fra børnenes perspektiv - det er et spændende sted, der er lige til at falde i svime over. For hvor forsvinder kufferterne hen, når båndet kører med dem? Og kan en jumbojet flyve helt til månen? Tag dig tid til at svare på spørgsmålene, spise lidt snacks inden afrejse, og sørg for, at alle har tisset af inden det er tid til at boarde.
Mange børn synes, at det er ubehageligt at lette og lande, fordi det trykker i ørerne. De store børn kan lindre smerten ved at tygge tyggegummi eller spise bolcher, så de holder kæben igang og synker en masse. Hvis ikke I har fået det hele med hjemmefra, så brug noget af tiden i lufthavnen på at få købt de sidste "øresnacks". Det gør sikkert oplevelsen væsentligt mindre dramatisk, når børnene på forhånd er forberedt på, at det kan gøre ondt, men at der er en løsning.
Jo bedre barnet har det, jo mere roligt er det. Derfor er det en god idé, at ingen bliver alt for sultne undervejs. Ofte er det mad, man kan købe ombord på de kortere ture, ikke særlig børnevenligt - eller lækkert for den sags skyld. Hav nogle kiks, rosiner og grøntsagsstænger klar til den lille sult, og køb noget vand med fra lufthavnen.
Skal I flyve langt, og får I mad ombord, så undersøg på forhånd, om der er børnemenuer. Hvis I bestiller i god tid, er personalet ombord som regel opmærksomme på at servere for børnene før de voksne. På den måde undgår I forhåbentligt utålmodige, sultne børn. Og sørg selvfølgelig stadig for at have lidt snacks i tasken, hvis ungerne bliver sultne før eller efter det forudbestilte måltid.
Hvis det er noget nyt for barnet at flyve, er det en god idé at gøre rejsen så tryg som muligt. Pak derfor en lille rygsæk til hvert barn med yndlingsbamsen og en god bog hjemme fra reolen. Små overraskelser i rygsækken vil også sprede god stemning – for eksempel en opgavebog eller en ny smølf til samlingen. I kan også tage iPad'en med, så junior kan spille eller se film, mens I er i luften, men husk at advare om, at den skal slukkes under start og landing.
Husk at alle i familien skal have sit eget pas - også den allermindste. Sørg for at få lavet passene i god tid, og vær opmærksom på, at små børns pas udløber hurtigere end voksnes. Tjek derfor også lige datoen, selvom dit barn allerede har et pas. På nogle destinationer skal passet være gyldigt op til 6 måneder efter hjemrejsen.