Julemarked og juleudstilling på Amagermuseet | Børn i byen - hvad skal vi lave?

Julemarked og juleudstilling på Amagermuseet

Julebillede med g sesteg og flag normal620
Amagermuseet
Hovedgaden 4, St. Magleby
2791 Dragør
Se kort
Alle
0/50 kr.
museumamager.dk E-mail Rediger

Beskrivelse Rediger ›

På Amagermuseet kan du komme til hyggeligt julemarked, hvor den gode julestemning er helt i top. Vi har fyldt Nordgård med en masse spændende julevarer for enhver smag. Der er julevarer, nisser, brugskunst, hjemmelavet marmelade og honning.

Få også dekoreret dit eget honninghjerte med navn på eller køb et kandiseret æble.

Gå efter duften i sommerkøkkenet, hvor der bages hjemmelavede æbleskiver som på oldemors tid.

Juleudstilling
På den gamle museumsgård emmer der af historisk julenostalgi. De mange stuer er hyggeligt pyntet op efter alle kunstens regler. Du kan opleve juleskikke, som du kender det fra barndommens jul, men også opleve glemte juleskikke, der er forsvundet i takt med at nye skikke er kommet til.

I Dragørstuen er temaet om Kai Lippmann, der var en af Amagermuseets første ildsjæle. Han sad i museets bestyrelse og cyklede i sin fritid rundt til gårdene for at indsamle genstande til museet. Udstillingen forestiller et bestyrelsesmøde ved juletid, hvor bestyrelsesmedlemmerne udvælger hvilke genstande, der skal med i den nye udstilling på Amagermuseet i 1920'erne.

Tømmerupstuen viser jul på Amagertorv i København i 1500-tallet, hvor Mor Sigbrit har inviteret Christian 2. og hans dronning Elisabeth på julevisit den 6. dec, nemlig sankt Nicolaus aften, der er en helt særlig dag i hollandsk juletradition.

I malerisalen er der glimt af juletræets historie, bl.a. det første juletræ i København og det første juletræ på Amager, som ses på Julius Exners maleri "En hjemmedåb". I lokalet er der også opstillet en fin pyntet garnvinde med gran og æbler og en julepyramide. De sidste to er forløberen for juletræet i stuen.

I Dirch Jansen stuen er vi rejst tilbage til 1860'erne, hvor Dirch Jansen var barn og fortæller om sin far, der kom hjem fra torvet i København med et juletræ, som familien selv dekorede med hjemmelavet julepynt og forskellige spiselige lækkerier som pølser og småkager. På bordet ligger gåsestegen fint pyntet med gran, flag og manchetter lige til at blive spist af familien.

I pigekammeret er gårdens døtre meget interessede i de svenske juletraditioner, som den svenske tjenestepige har fortalt om. I Sverige bliver Lucia hyldet i stor stil, så døtrene gør klar til Luciaoptog og til at servere luciabrød med kaffe til.

I gårdens storstue huserer i julens anledning bager Ibsen fra Dragør. Han har et spændende udvalg af lækre julekager. Rundt omkring er nisserne dukket frem for at hjælpe ham. Kan du tælle, hvor mange der er?

Men pas på! I hjørnet står julebukken og skuler. Han var en del af en juleleg, men var et symbol på fanden selv.

I caféen serveres der lune hjemmelavede æbleskiver med varm gløgg.

For børnene er der nissesporjagt. Kan du finde nissens forsvundne tøj?

Se mere på museumamager.dk

Kategorier Tilføj ›

Museer/Udstillinger
Kulturoplevelser
Amager
Jul

Tidspunkter Tilføj tidspunkt ›

  • Arrangementet er overstået og blev sidst afholdt søndag d. 28. november 2021 kl. 12-16.