Da Caroline Meldgaard, stifter af bornibyen.dk, fik ovenlysvinduer fra Velux i sit haveforeningshus på Amager, fik hun følelsen af, at huset var blev flyttet op på toppen af et bjerg: et sted, hvor lyset altid er tilstede, og intet kan skygge for det.

[ANNONCE]

I et haveforeningshus på Amager...

Jeg bor i min elskede dejlige haveforening på Amager. Det er en klynge huse, der oprindeligt er opført som kolonihavehuse, men som i 2008 blev godkendt til helårsbeboelse. Området er nemt at forelske sig i, fordi det er en grøn oase midt i storbyen. Hvert hus har sin egen lille have med blomster, buske og små frugttræer, og der er masser af både dufte og farver året rundt. Naturen er dejlig tæt på.
Desværre ligger husene meget tæt, og vi har derfor ikke altid det bedste lysindfald. Det kan godt gå mig på især i de grå og mørke måneder, hvor lyset er svagt - selv om dagen. Herudover begyndte mit ældste barn for et års tid siden også at klage over, at hun ofte havde hovedpine, og jeg mistænkte, at vores indeklima måske også kunne være bedre.

Vi tilbringer 90% af vores tid indendørs

Jeg begyndte derfor så småt at researche på nettet for at se, hvad jeg kunne gøre, og der skulle ikke mange klik til at forstå, at jeg ikke var den eneste, der havde brug for at kunne lukke mere lys og luft ind i vores bolig. Jeg har læst mig frem til, at vi tilbringer 90% af vores tid indendørs. Og det er rigtig meget, når man i forvejen bor i et land, der har så mange mørke måneder om året, og hvor kulden gør at vi ofte søger ly indenfor.
Jeg overvejede først at få sat flere vinduer i huset og åbne op for luftcirkulationen, men i og med at bebyggelsen er så tæt i haveforeningen, ville det kun være en begrænset gevinst, jeg fik ud af det på lysfronten. Mit valg faldt derfor på ovenlysvinduer fra Velux som flere af mine venner også havde gode erfaringer med.

Velux

Æstetisk og funktionelt løft med Velux

Et par hurtige opkald viste sig, at det ikke behøvede at koste en bondegård at få ovenlysvinduerne installeret, og jeg valgte ovenikøbet den lidt dyrere model, hvor man kan fjernestyre vinduets åbning og gardiner fra en remotekontrol. Det behøver man naturligvis ikke, men det er rart for børnene. Når de skal sove, kan de nemt styre gardiner og vinduer direkte fra sengen, og det er mageligt, hvis man vågner en nat, og synes det er for varmt, at man ikke først skal ud af sengen og trække vinduet op med en gammeldags stang.

Vinduerne har givet mit hjem et kæmpe løft – både æstetisk og funktionelt. Jeg nyder så meget at lukke himlen ind i min stue og føler, at jeg får en øget mængde D vitamin på den måde. Jeg kan også mærke, at det har givet et energiløft hos mine børn. Førhen døjede min datter, som sagt, med hovedpine og havde også nogle gange svært ved at koncentrere sig om lektierne. Om det skyldes vinduerne alene, skal jeg ikke kunne sige, men hendes hovedpine er væk og hun koncentrerer sig meget bedre i dag. Det giver mig også en generel tryghed at vide, at der med løsningen er kommet bedre luftcirkulation, så risikoen for at børnene udvikler allergier eller astma er mindre.  

Veluz

De mange fordele ved ovenlysvinduer

En anden fordel ved ovenlysvinduerne er også, at man i de varme måneder kan sove med vinduet på klem om natten og føle sig langt mere tryg, end hvis det er et vindue, der vender ud mod haven eller vejen. Det er alt andet lige ikke så nemt for tyve at snige sig ind fra taget uden at blive set, som det vil være i ly af en hæk eller busk i haven.

En ekstra bonus er, at vinduerne har indbygget en censor, så de lukker automatisk, hvis det begynder at regne. Det er rart både om natten, hvis der kommer en byge eller hvis børnene er kommet lidt hurtigt afsted i skole og har glemt at lukke vinduet, så man ikke kommer hjem til en vandskade.

VeluxMin søn på 10 år, der er i en alder, hvor han tænker store tanker om livet og universet, elsker desuden at falde i søvn under sit vindue uden at køre det elektriske gardin ned. Så ligger han der på klare nætter og ser på stjernehimlen over sig og månens gang, indtil han falder i søvn.

Alt i alt må jeg sige, at det har det været en rigtig god løsning for os som familie, og det er lidt som at have fået et nyt hjem eller en følelse af at have flyttet sit hus helt op på toppen af et bjerg, hvor lyset altid er tilstede og intet kan skygge for det.

 

Læs mere om Velux ovenlysvinduer

 

Fotos: Alberte Cornelius