Læs med her, hvis du allerede er kørt surt i hjemmeundervisning, hjemmearbejde, aktivering, servicering og hvad der ellers hører med... Vi guider dig gennem dagen!

MORGEN

Godmorgen! En ny dag venter, og selvom det måske virker lidt uoverskueligt med endnu en hjemmedag, kan du nemt gøre en indsats for, at den kommer godt fra start for alle mand!

Uden mad og drikke...
For at sikre en god start på dagen, må første step være at sørge for, at både og børn og voksne bliver tanket op med en god og solid omgang morgenmad - og selvfølgelig en stærk morgenkaffe til de trængende!

Forberedelse til senere
Nyd, at I har lidt ekstra tid her om morgenen nu hvor I ikke skal ud af døren og fragtes i skole og på arbejde. Lad ungerne lege lidt og vågne langsomt, mens du forbereder lidt formiddagssnacks (og måske endda frokost), så du bliver forstyrret så lidt som muligt, når dagen rigtigt går i gang. 

Hav et fast skema
Det er nemt at gå i weekendmode, når I er derhjemme. Men når skolen og arbejdet skal passes, er det en god idé at køre efter et fastlagt skema, så I alle ved, hvornår det er tid til henholdsvis koncentration, måltider og fri leg. 

HJEMMEUNDERVISNING

Rrrriiiinnnggg! Klokken har ringet ind til første time, og dagen skal for alvor til at gå igang. Her er et par tips til, hvordan dagen forløber så gnidningsfrit som muligt.

Sæt igang!
Du kan med fordel sikre dig, at ungerne bliver sat igang med relevante skoleopgaver. Måske har læreren lagt en plan for dagens opgaver, og måske er det noget, I selv finder ud af. Men når først de er fordyet i en opgave, er det nemmere for dig at koncentrere dig om dit eget arbejde. 

Spørgetime
Langt de fleste børn har adgang til en lærer i løbet af "skoledagen", hvis der skulle dukke spørgsmål op til nogle af opgaverne, der skal laves. Men det er en god idé at aftale med barnet, at du sætter tid af til at svare på spørgsmål på et bestemt tidspunkt på dagen, så du ikke bliver forstyrret i dit eget arbejde konstant. 

Sæt en alarm
Lad eventuelt en alarm eller et æggeur ringe, når det er tid til formiddagsmad, frokost, frikvarter og så videre. På den måde er børnene klar over, at de skal vente på alarmen i stedet for at spørge efter det ene og det andet dagen lang. 

EFTERMIDDAG

Det kritiske tidspunkt på dagen, hvor børnene har fået fri fra skole, men du stadig har den sidste del af din arbejdsdag tilbage. Her er det særligt udfordrende at holde de små aktiveret på egen hånd... 

INDENDØRS AKTIVITETER

Perleplader
Kan dit barn lide at fordybe sig og være kreativ, kan du måske få en halv eller hel times arbejdsro ved at finde hama-perlerne frem. Det er kun fantasien, der sætter grænser, og skal der være ekstra udfordrende, kan du hente appen Det Perler, hvor Anja Takacs deler perlemønstre i forskellige sværhedsgrader. 

LEGO-byg
I har sikkert en stor kasse med LEGO stående, som nemt kan indbyde til flere timers leg. Hjælp eventuelt børnene igang med at bygge noget, eller giv dem et nyt samlesæt, der vil holde dem fokuserede i mere end et par minutter af gangen. 

Puslespil
Indendørs tidsfordriv kommer selvfølgelig også i den klassiske form af et puslespil! Find et af de helt store frem, og lad ungerne lægge brik efter brik, mens du får ordnet det sidste arbejde. Har I ikke et stort puslespil, kan du bestille et personligt et af slagsen fra Saks & Papir.

Tip! Med Børn i byen Klubben får du 20%

UDENDØRS AKTIVITETER

På legeplads
Afhængigt af børnenes alder og selvstændighed, er der måske mulighed for at sende dem alene på legeplads. I har sikkert en god én i nærheden af hvor I bor, eller måske endda i jeres egen gård. Aftal et tidspunkt, hvor de skal være hjemme igen, og nyd så lidt alenetid på kontoret. 

Leg i sneen
Hvis der er faldet sne der hvor I bor, vil ungerne sikkert elske at brænde lidt krudt af uden for jeres hjem. Send dem en tur i haven, på altanen eller i gården for at lave snemænd, sneengle, lege sneboldkamp og hvad de ellers kan finde på. 

Fang Pokemons
Er dine børn store og vant til at færdes alene i trafikken, kan du sende dem på jagt efter Pokemons, så de får lidt frisk luft, mens du får lidt fred og ro. 

LÆS OGSÅ: De bedste GRATIS oplevelser for børn derhjemme

AFTEN

Ahh! Dagen lakker mod enden, og I har overlevet endnu en skole- og arbejdsdag derhjemme. Hurra! Nu er der kun aftenen tilbage, før dynerne kalder. 

Aftensmad
Vurder, om humøret er til en hyggelig fællestur med forklæder i køkkenet, eller om energien nærmere rækker til en gang takeaway. Begge dele er helt okay, for du har klaret dagen så godt, og fortjener et godt måltid mad at slutte af på! Se vores guides Sådan aktiverer du dit barn i køkkenet og Byens børnevenlige takeaway.

Hygge inden sengetid
Dagen er gået op i skole, arbejde og praktiske gøremål, men husk også at få lidt kvalitetstid ind i jeres nye hverdag. Måske I kan spille et spil, læse en bog eller bage en kage sammen (så er der også lækre snacks til dagen i morgen). 

Når børnene sover...
Endelig! Ro i lejren, og du er sikkert helt flad! Giv dig selv lov til at hygge med en god serie på sofaen, og klap dig selv på skulderen over at være nået hertil. Vasketøjet og oprydningen kan fint vente til weekenden, hvor der er lidt mere overskud.

 

Få svar på dine spørgsmål

Hvad er reglerne for hjemmeundervisning? 
Som udgangspunkt er det skolernes ansvar, at børnenes undervisning lever op til de normale krav. Jeres opgave som forældre er primært at sørge for struktur i løbet af dagen, og fokusere på familiens trivsel.

Hvor finder jeg hjælp til hjemmeskoling?
Er du på udkig efter et forløb, som dit barn kan følge under hjemmeskolings-perioden, vil vi foreslå Sofaskolen, DR Skole og Skoleglæde.nu, der alle tager barnet i hånden med undervisning af høj kvalitet.

Har hjemmeskolen konsekvenser for børnene? 
Børn er forskellige, og for nogle vil konsekvenserne ved ikke at komme i skole som normalt være større end for andre. Fagligt svage elever får måske ikke den nødvendige støtte, mens andre lider sociale afsavn.

 

Fotos: Adobe Stock