Når efterårets mørke kommer snigende, får jeg altid lyst til at søge indenfor og nyde varmen fra en knitrende pejse-ild og skæret fra masser af stearinlys. Dog gerne så tæt på naturen, at jeg kan mærke sæsonens skiften, og den skønhed der ligger i det. Et fantastisk sted, der rummer denne mulighed er Gl. Humlebæk Kro, der ligger tæt på havet og med Krogerup skov i baghaven.

INVITERET AF GL. HUMLEBÆK KRO

  På skovtur inden middagen

Min familie og jeg går en smuk tur i efterårskoven, hvor løvet falder og farverne spiller i de smukkeste nuancer. Vi samler kastanjer og nyder skovens dufte af muld, blade, svampe og mos. Efterhånden som solen daler ned mellem de smukke træer, og den blå time indfinder sig, når vi frem til Gl. Humlebæk Kro. Herinde er der lunt, og en venlig tjener fører os ned til vores bord i jagtstuen. Jagtstuen er et smukt indrettet rum med gevirer på væggene og en ægte kakkelovn, der sørger for den imødekommende varme, som jagtstuen emmer af. Kroen har flere lokaler eller stuer med hvert deres navn som f.eks, kaptajnstuen, der med sin maritime indretning understreger kroens nærhed til havet. Her er også en kongestue, der er med til at fortælle historien om, hvordan kroen fik kongelig bevilling helt tilbage i 1740. Det er tydeligt, at kroen bygger på mange hundrede års historie og traditioner. Her er trygt og godt at være.

Selv brødet var en kulinarisk oplevelse

Vi starter med at få serveret kroens hjemmebagte maltbrød, der har en lækker dyb smag og en skøn sej krumme, der med sine store luftlommer indbyder det kølige salte smør til at udfylde alle hulrummene. Mums det er godt, og vi må stoppe min bonussøn i at spise sig mæt i brødet alene.

Vi er to voksne og fire børn i alderen 12-15. Fire af os bestiller den traditionsrige efterårsmenu som kroen har serveret hvert år de seneste 24 år. Her starter vi med gravad laks, rævesauce og pocheret æg. Det er delikat og sammen med den spændende Riesling fra Fritz Haag, svømmer laksen ivrigt og fornøjet. Bestiller I laksen, så bed om et glas af denne fantastiske vin fra en af Mosels absolutte stjerneproducenter som kan dateres helt tilbage til 1600-tallet.

 Små, sultne madører

Vores ene dreng har til forret bestilt elg-carpaccio med portobellomayo og tyttebær. Han er familiens madøre med sine bare 12 år, og da vi spørger, hvordan det smager, kan han ikke svare, men sidder bare og smiler, mens han spiser med lukkede øjne. Selvsamme dreng får til hovedret den største Wienerschnitzel, jeg endnu har set - og med overdådigt tilbehør. Vi frygter, at han ikke får spist op, men han nyder hver en mundfuld, og rub og stub er væk, før vi får set os om.

Vi voksne og vores to døtre, der er på den traditionsrige menu, får elg med vildtsauce, ovnbagte rodfrugter, waldorfsalat og syltede tranebær, samt smørvendte kartofler. Elgen er perfekt - mør, saftig og smukt rosa. Vi kan simpelthen smage skoven i dette delikate måltid. Nu er det efterår på den helt rigtige måde. Og især, når vi voksne får et glas L'Expression De Pauillac 2014. En perfekt ledsager til elgen.

Min anden dreng har i stedet kastet sig over Gl. Humlebæk Krogryde, der er lavet på skært oksemørbrad med mos og råsyltede tyttebær. Han er normalt familiens kræsenpind, men her er der ingen smalle steder. Portionen er enorm, og servers i en sort smedejernsgryde - igen bliver alt spist op.

  Lidt til den søde tand

Vi slutter af med Crème brûlée med hindbærsorbet. Det er en skøn dessert, hvor det fede og det cremede mødes af det syrlige og det friske. Til allersidst smager vi på kroens egne hjemmelavede chokolader sammen med en velbrygget kop kaffe. Kroen laver ikke bare deres egne chokolader, men også deres egne snapse. Begge dele er populære - både for dem, der spiser på kroen, men også som gaver til jul og fødselsdage. De pakkes i elegante og moderne æsker, som ejeren, Jane Krensler, selv har været med til at designe. Vi får en hyggelig sludder med hende, og det er tydeligt, at hun brænder for sit virke og virkelig forstår at forene de stolte traditioner med nye morderne ideer.

Vi er mætte og tilfredse som sjældent før, da vi endelig rejser os fra bordet. Vi kan virkelig anbefale, at man går en god lang tur inden middagen, gerne startende fra stranden tæt på kroen og videre op i skoven, så appetitten skærpes. På Gl. Humlebæk Kro er portionerne nemlig store, og ingen forlader kroen sultne. Det tør jeg godt garantere. Ingen af børnene bad i hvert fald om weekendslik den aften.

Bonus-tips!

Har du mindre børn er der også gode børneretter til en fornuftig pris

Louisiana ligger 5 minutters gang fra kroen. Og 5 minutters gang i den anden retning ligger Årstiderne med den lækreste gårdbutik med grønt, delikatesser, vin øl og kød. Så der er fin mulighed for at gøre en heldagstur ud af jeres middag på kroen. 

 

Fotos: Caroline Meldgaard