Naturen kan tage pusten fra dig i mere end én forstand, men som regel på den gode måde. Kombinationen af frisk luft, ro og betagende udsigter er en perfekt måde at komme væk fra hverdagen. Lad dig inspirere af Børn i byen redaktionens vildeste naturoplevelser.


Binnur: Tyrkisk historie set fra en luftballon

Cappadocia, Tyrkiet
Cappadocia er et område i det centrale Tyrkiet, som er utroligt smukt. Der er næsten ikke noget grønt, det er helt tørt, men man kan se de vildeste former i landskabet, som er skabt af vulkaner for millioner af år siden. For over 1000 år siden byggede de lokale huse og kirker inde i de her sjove stenformer. Dem kan man se på flere måder, men vi var med luftballon, hvilket var en helt fantastisk oplevelse og ikke så dyrt i forhold til mange andre steder. Man giver omkring 400 kroner for en time. Man flyver ved solopgang, hvor der er vindstille, og man har den vildeste udsigt over landskabet, solopgangen og 150 andre luftballoner. Man kan også opleve området ved at vandre, ride på kameler eller køre ATV, men jeg kan kun anbefale luftballoner - også hvis man har lidt større børn med.


Alberte: Vilde delfiner på åbent hav

Setúbal, Portugal
Man kan se delfiner mange steder, men vi prøvede det i Portugal i en by, der hedder Setúbal, og det er den vildeste oplevelse! Man kommer helt tæt på de store dyr uden at overskride dets grænser. Vi var med Vertigem Azul, hvor man sejler i en katamaran, hvor børn og voksne kan sidde i et net helt ned til vandet, hvor delfinerne svømmer direkte under dig. Man kan selvfølgelig ikke være 100 procent sikker på at se nogen, men besætningen er meget erfaren, og det er derfor meget sjældent, at de ikke møder en delfinflok på deres tur. Hvis uheldet er ude, og delfinerne ikke er til at finde, er sejlturen i sig selv også en skøn, rolig og utroligt smuk oplevelse for hele familien!


Katrine: Hvor regnskov og koralrev mødes

Cape Tribulation, Queensland, Australien
Før jeg fik børn, studerede jeg i Australien, som jo bugner med spektakulære naturoplevelser. Næsten lige meget hvor i landet du befinder dig, er der mulighed for at se fantastisk og anderledes natur, som de fleste børnefamilier vil få optur over. Jeg drømmer selv om at vende retur og vise mine børn Cape Tribulation ved Daintree National Park i Queensland. Det er helt unikt, fordi det er det eneste sted i verden, hvor to steder på Verdensarvlisten mødes: Millioner af år gammel regnskov vokser helt ned til havkanten, hvor verdens største koralrev, Great Barrier Reef, begynder. Wow! Her kan man gå på en kæmpemæssig, øde sandstrand og nyde synet af regnskovens træer, der på dramatisk vis vokser ned ad skråningerne og nærmest direkte ud i havet. Ind i mellem støder man på en kokosnød, der er dumpet ned i sandet og ellers kan man bare lytte til bølgernes brusen og lade sig overvælde af den storslåede natur.

LÆS OGSÅ: Redaktionens rejsetips til undervurderede storbyer


Caroline M: Norsk fjeldidyl når det er bedst

Rondane, Norge
Rondane er et fantastisk stykke vild, norsk natur, hvor man for alvor kommer væk fra civilisationen og det moderne liv. Det er et fjeldområde i Østnorge, som blev landets første nationalpark. Vi var af sted på sommerferie med børnene, og de havde en fantastisk oplevelse med at snitte i træ, fange fisk og se vilde køer, geder og heste. Landskabet er helt vildt smukt med rå klipper dækket af mos i gule, røde og grønne farver og naturlige kilder, der flyder med smeltevand. Det kan helt klart anbefales at tage sine børn med på en så uspoleret naturoplevelse.


Caroline H: Spektakulære udsigter fra spansk klippeby

Ronda, Málaga, Spanien
Sidste år var jeg med hele min familie til bryllup i Spanien. Festen blev holdt i Ronda, som er en mindre by nær Málaga i det sydlige Spanien. Ronda er en af Spaniens ældste byer og den regnes for at være byen, hvor tyrefægtning blev født. Byen ligger højt oppe på et klippeplateau i bjergområdet Serrania de Ronda, der er omgivet af frodige dale. Fordi byen ligger så højt, er der de mest fantastiske udsigtsposter til naturskønne omgivelser. Men det er ikke en by for folk med højdeskræk - der er langt ned! Faktisk kan det næsten ikke undgås at få et sug i maven, når man kigger ned i den dybe kløft fra byens bro, Puente Nuevo, der forener byens to bydele.


Cecilie: Et kæmpe spejl af salt

Salar de Uyuni, Bolivia
Min mest surrealistiske, men samtidig smukkeste, naturoplevelse er uden tvivl saltørkenen Salar de Uyuni i Bolivia. Det er et område på størrelse med Belgien, som er dækket af salt. Nogle steder er det tørt og ligner sne, og andre steder er det vådt og skaber en spejllignende overflade, hvor det bliver umuligt at se horisonten. Man kører rundt i "ørkenen" i en jeep - som regel på en dagstur - og får fornemmelsen af, at den er uendelig, fordi der ikke er noget i sigte. Det er helt vildt! Desuden kan man tage sjove billeder, fordi det er umuligt at forstå perspektiver i billederne. Så børn og barnlige sjæle kan finde på nogle skøre motiver, der kan tjene som personlige souvenirs. 


Julie: På sommerkælk i Tyrol

St. Wolfgang, Salzburg, Østrig
Sidste sommer var min kæreste og jeg på bilferie med hans familie til Italien. Det, der har efterladt flest indtryk fra ferien, var, da vi på vej hjem tog et par overnatninger i den østrigske by St. Wolfgang, som ligger i Salzburg. Når man kører ind i byen, som ligger ved foden af et bjerg og ud til søen Wolfgangsee, kan tankerne ikke undgå at lede hen på Min Søsters Børn på Bryllupsrejse, hvor turen går til Østrig. Der er fuld tryk på den utroligt smukke natur og tyrolerstemning. Et lille fif til at opleve naturen på en sjov måde med børnene er at køre forbi en sommerrodelbahn (sommerkælkebane), hvor man tager liften op til banens start og ellers kører ned af bjerget på en kælk med fuld udsigt over naturen og søen. Wow! En smuk oplevelse. Jeg kan garantere, at man tager kælketuren et par gange. 

Alle fotos er privatfotos taget af redaktionen

TIP! Tilmeld dig Børn i byens nyhedsbrev og få de bedste oplevelser for børnefamilier serveret i din indbakke hver eneste uge.