Børn i byen har opdaget en lidt overset svensk perle, som er værd at overveje, når du skal have ski under fødderne sammen med familiens yngste.

Foto: Falköping Alpin

Når de små skal på ski første gang, tager de fleste københavnere over broen og til Sverige. De tre mest besøgte skiområder ligger forbavsende tæt på København: Der er den lillebitte Vångabacken tæt ved Kristianstad og bare to timer fra København, som er et hyggeligt besøg for en enkelt dag på ski. Der er Valläsen med fire lange nedfarter, der har underholdning nok til et par dage. Og så er der den nok mest populære destination for københavnere, nemlig Isaberg, der med sine ti pister er det største skisportsted i Sydsverige og stadig kun tre og en halv time fra København. De er alle fine og populære steder, hvor man dog kommer til at være sammen med utroligt mange sneglade danskere.

Men der er også et lidt overset alternativ. Blot en time længere vestpå, hvor kulden oftere får bid og lader sneen dække landskabet, finder man Falköping Alpin. Det er et sted, ikke så mange har hørt om – der var kun 200 danskere, der besøgte anlægget sidste år.

Det er et utroligt hyggeligt anlæg og lidt som at rejse tilbage i tiden. Her er ingen kold professionalisme, det føles snarere som et familiested. De lejede ski får man udleveret i en lille rød hytte, hvor stemningen føles mere som en sportsforening end en forretning. Maden og den varme kakao langes over disken af lokale teenagere.

Foto: Falköping Alpin

Perfekt til den første gang

Jeg besøger Falköping med min niårige dreng, som skal på ski for første gang. Det kunne godt blive en lang dag, fornemmer man, da støvlerne kommer på første gang. Men heldigvis tager en fremragende og forbavsende tålmodig skilærer over, og allerede sidst på eftermiddagen kører den niårige sejrsikkert ned af den blå piste. Igen og igen.

Snekanonerne laver en superfin sne, og hvad der nok er vigtigere: Her er ikke så mange mennesker, så sneen bliver ikke kørt hård. Det er en stor fornøjelse at køre ned af pister helt uden is – og vi besøgte endda stedet i en af de lidt for varme vintre, der ellers ikke giver gode vilkår for sneproduktionen.

Der findes større steder, større faldhøjder og vildere pister. Men når man er på ski for første gang kunne det ikke være bedre. Ingen ventetid ved lifterne, ingen kø på bakkerne, sne der er blød nok til at falde i.

Og så er det billigt. Under 400 kroner for et tre dages liftkort – 300 for børn. Når gennembruddet er nået og en vis sikkerhed melder sig på de svenske bakker, venter Alperne og vildere eventyr i den anden ende af Europa.

I det nærliggende Skövde er der 25 kilometer langrendsspor på Billingens Vasaløbcenter, heraf fire med kunstsne. Jeg når lige at introducere den niårige til langrend på de fire kilometer kunstsne, en lille succes selvom det hårde fysiske arbejde ikke let sejrer over alpint skiløb. Og så en tur i en sjældent vild vandrutschebane i Äventyrsbadet i Skövde, da kulden blev for meget.Bonusinfo:

Foto: Falköping Alpin
Fakta om Falköping
  • Falköping Alpin ligger mellem Vänern og Vättern blot fire timer fra København. Det er et af de mest snesikre skianlæg indenfor køreafstand af København –både på grund af den nordlige beliggenhed og en utroligt velfungerende sneproduktion. Tjek altid snerapporten inden afgang.
  • Falköping Alpin åbner normalt for skisæsonen i midten af december, og har åbent til begyndelsen af marts. Skibakken har åbent alle dage 9-16 og dertil aftenåbent mandag onsdag og fredag.
  • Største faldhøjde er 75 meter og længste nedfart er 500 meter. Ved skibakken findes skiudlejning, en fin skiskole og varmestue.
  • Der er flere steder at bo, som alle kan findes på hjemmesiden. Men klart mest attraktivt er de helt nye hytter, der ligger blot 300 meter fra toppen af anlægget. Herfra kan man gå direkte på bakken fra sengen, komme hjem og spise frokost og slappe af - og komme på ski igen inden lukketid.

Børn i byen blev inviteret af VisitSweden