I de sidste 5 år har min mor arbejdet som sygeplejerske med psoriasis patienter ved Det Døde Hav - og hver gang er hun kommet hjem med strålende øjne – og 10 år yngre i både indre og ydre. Det måtte jeg da opleve! Så i påsken pakkede jeg kufferten og tog med mine 2 børn på 9 og 11 år til Ein Gedi, en kibbutz ved Det Døde Hav.

IsraelParadiset Ein Gedi

Allerede på den tre timer lange køretur fra lufthavnen til kibbutzen blev vi kastet lige ud i israelsk eventyr. Vores chauffør, en midaldrende flink mand, kørte som jeg aldrig har prøvet i mit liv, ikke dårligt, men vildt! Og alt omkring os, som vi så gennem vinduerne, var bare råt, støvet - kameler, store vejskilte, ørken og mere ørken. Lidt svimle af køreturen, der ikke var for sarte sjæle, blev vi sat af i noget, der til gengæld virkede som paradis: Ein Gedi.

Stenbuk IsraelDer er mange faktorer, der gør Ein Gedi til noget ganske særligt. Ein Gedi er en kibbutz, der ligger på det laveste punkt på jorden, inde i et bjerg med udsigt til Det Døde Hav. Og ikke nok med det, Ein Gedi er en af de smukkeste botaniske haver i verden. Man er omringet af bjerge og ørken, Det Døde Hav ligger som en stor rolig masse i horisonten, og overalt hvor man går, er man omringet af eksotiske, frodige blomster. Tidligt på morgenen kommer stenbukkene og nipper til de sjældne blomster. For mange år siden blev stenbukkene jaget af menneskene i området, men i dag er de deres venner, og de får lov til at spise som de lyster. I træerne kravler ørkengrævlinge og overalt høres en summen af fugle og dyr.

Det er længe siden Ein Gedi Kibutz har fungeret som en landbrugskoloni – i dag er det turismen, der holder økonomien kørende. Vi bor på Ein Gedi Kibutz Hotel, der på én gang er helt simpelt og luksuriøst. Vi bor i helt simple barakker med de mest nødvendige fornødenheder og intet andet. Til gengæld er omgivelserne smukke, maden på hotelletes restaurant er himmelsk og vi har adgang til et luksuriøst spa (dog kun for børn fra 16 år). Kibbutzen fungerer stadig som et arbejdsfællesskab og har egen købmand og en skole, så selvom vi bor på hotel, føler vi, at vi er midt i en israelsk bjergby, når skoleklokken ringer.

Det Døde Hav

Det Døde Hav

Vi er bjergtagede i ordets forstand og har de første dage ikke brug for meget andet end bare at være og indtage. Og så selvfølgelig komme en tur til Det Døde Hav, som var det, mine børn havde glædet sig allermest til at opleve. Selvom det kun ligger ca. 30 min væk til fods, tager vi en bus, for den kører lige til døren, og gør det nemt, når man har børn med. Vi er heldigvis forberedt hjemmefra og har pakket badesandaler, for der kan ikke bades i Det Døde Hav med bare tæer. Det indtørrede salt på havbunden er simpelthen for råt, til at man kan gå på det. I det hele taget har et besøg ved Det Døde Hav intet med en almindelig strandtur at gøre. Folk solbader ikke - der er slet ingen liggestole, isboder eller parasoller. Man kan dyppe sig i Det Døde Hav - og det gør vi selvfølgelig. Det er rigtig sjovt at mærke den vægtløse følelse og oplevelsen af vand, der bare ikke reagerer som man er vant til – fødderne svupper i vejret, og så gælder det om at holde balancen. Min søn ligger i timevis i vandet og prøver at forstå hvordan, det hænger sammen - det er vildt fascinerende for ham og absolut feriens højdepunkt. Min datter synes saltet svier, men er til gengæld vild med at smøre sig ind i det mudder, man kan tage op fra undergrunden. Der er en forunderlig stemning af folk fra hele verden, der alle forundres og frydes over det sælsomme vand, der holder dem oppe som store badeænder.  Det Døde Hav
Hjemme i kibbutzen bader vi i svimmingpoolen, som også byder på en særlig oplevelse: Det er nemlig ikke klor, der er i vandet, men stoffet brom. Det gør vandet blødt - og faktisk får det os også til at slappe af. For brom er et stof, der også er i sovemedicin, så måske det er en af forklaringerne på, at alle virker så afslappede i kibbutzen. I hvert fald nyder vi vores stunder ved poolen med udsigt over Det Døde Hav til den ene side og de majestætiske bjerge til den anden side.

Davids Kilder Davids Kilder

Efter dage med besøg ved Det Døde Hav og poolen begiver vi os til Davids Kilder kun 15 min. kørsel fra kibbutzen. Davids kilder er et naturligt vandfald, der ligger i et bakket smukt område, som man kan besøge alene eller med guide. Vi tog den guidede tur og hørte om den sælsomme beplantning, stenbukkenes liv og historien om området. Undervejs badede vi i kilderne og blev kølet ned, mens vi kiggede på de sjove ørkengrævlinge, der netop havde fået unger og løb rundt i små flokke.

Israel er rå, smuk og helt særlig. Min mor har igennem mange år forsøgt at sætte ord på, hvad det er, der gør landet så særligt, og jeg forstår nu, hvor jeg selv har været der. Israel har intet med nemme rejser, charter eller forudsigelighed at gøre, men byder på eventyr, vildskab og skønhed. Med saltvand i håret og eventyrlige familieoplevelser i tankerne, føler jeg mig både lettere og friskere, end jeg længe har gjort, og måske så også JEG 10 år yngre ud, da jeg kom hjem?

FAKTA
Hotel:
Læs mere om hotellet EinGedi Kibutz Hotel HER.
Fly: Vi fløj til Tel Aviv. Bookes der i god tid, er det muligt at få direkte rejser med Norwegian til rimelige priser.
Priser i landet: Priserne på restaurantbesøg, hotel og transport svarer ca. til danske priser, så det er ikke nogen billig fornøjelse.

Tilmeld dig Børn i byens nyhedsbrev og få de bedste oplevelser for børnefamilier serveret i din indbakke hver eneste uge. Følg også Børn i byen på Facebook og Instagram.