For nylig udkom den anmelderroste graphic novel Hver dag starter det forfra med tegninger fra diverse barselssituationer. Børn i byen har stillet en håndfuld spørgsmål til tegneren.

Line Kjeldsen JensenTegner Line Kjeldsen Jensen var i foråret 2016 på barsel med sit tredje barn. I samme periode var hendes musiker-mand på turné fire-fem dage om ugen, hvilket selvfølgelig gjorde det en anelse ensomt at være på barsel. Samtidig var hun så uheldig at være tvunget til at tilbringe det meste af tiden i hjemmet sammen med sine to blebørn, da hun pludselig ikke kunne støtte på sin ene fod, der derfor hurtigt blev døbt ”Lortefoden”!

Den frustrerende situation blev startskuddet til bogen ”Hver dag starter det forfra”, der er en samling af de skitser, Line Kjeldsen Jensen tegnede og delte på Instagram under sin barsel. Bogen er hylemorsom og rammer fuldkommen plet i den grafiske skildring af det blandede følelseshav, mange af os genkender fra diverse barselssituationer.

Børn i byen har stillet Line Kjeldsen Jensen en håndfuld spørgsmål om tiden på barsel og baggrunden for bogen.

Line Kjeldsen JensenHVORFOR GIK DU I GANG MED AT TEGNE UNDER DIN BARSEL?

Jeg vidste fra mine tidligere barsler, at jeg ville få brug for et projekt, der udfordrede mig på en anden måde end tøjvask og babypludder for ikke at blive sindssyg. Jeg var næsten lige kommet tilbage fra barsel med min mellemste datter, så jeg følte mig også meget uforløst i forhold til, hvad jeg skulle gøre af mig selv arbejdsmæssigt, så jeg besluttede mig på forhånd for, at jeg ville insistere på at tegne lidt hver dag, bare for at gøre et eller andet ...

HVAD HAR DU FÅET UD AF DET?

Meget hurtigt opdagede jeg, at mine fem minutter med blyant og skitseblok tit var de lykkeligste i løbet af en dag. Det blev et lillebitte åndehul, hvor jeg kunne være mig selv og holde fast i min egen identitet og ikke bare være en mor. Efterhånden som det udviklede sig, fik jeg udviklet et helt nyt sprog, som folk, jeg slet ikke kendte, kunne genkende og forstå. Det gav mig enorm glæde, energi og selvværd på en ellers ret tung barsel (”lortefoden” etc. you know). Og her bagefter er der noget, der tyder på, at det lykkedes mig at skubbe min karriere i en helt ny retning, i en grad jeg aldrig havde turdet drømme om (måske lidt, men meget, meget hemmeligt).

LÆS OGSÅ: De 6 hyggelige børnebiblioteker i København

HVAD ER DET BEDSTE OG DET VÆRSTE VED AT VÆRE PÅ BARSEL?

Det bedste OG det værste ved at være på barsel er, at man bliver tvunget til at tage en pause fra ens almindelige liv, der bare drøner derudaf, uden man nogensinde stopper op og mærker efter. Det er angstprovokerende at opdage at verden går videre uden dig, og for mig var det også meget angstfyldt at blive reduceret til sådan en, hvis højeste ambition med dagen var at nå at tømme opvaskemaskinen (hvilket sjældent lykkedes). Man er vant til at blive bekræftet i kraft af sit arbejde, og at være sådan en, der får tingene gjort ... Men det kan også være i den pause, hvor man har hverdagen lidt på afstand, at man kommer i tvivl om, om man laver det rigtige, om man bruger sit liv på det rigtige. Jeg synes tit man hører om kvinder, der ændrer bane og skifter retning efter endt barsel – tit noget med at sy børnetøj eller gå på deltid, men det kan jo også være andre ting.

Line Kjeldsen JensenHVAD ER DINE BEDSTE OVERLEVELSES-TIPS TIL LIVET PÅ BARSEL?

Tip nr. et er at drosle kraftigt ned på forventningerne til sig selv, og at få sine prioriteter i orden. Ja, det kan godt være det burde kunne lade sig gøre at have støvsuget og pakket vasketøjet væk OG bagt boller før gæsterne træder ind af døren. Og nogle gange kan det, og så er det jo fint, men nogle gange kan det ikke, og så er det også fint: Så må man sidde under vasketøjsstativet og spise boller fra Kohberg, og det går nok også. 

Tip nr. to, hvis I spørger mig, er selvfølgelig at finde noget, man selv synes er sjovt og spændende, og som det er muligt at beskæftige sig med i små dryp, hvor man ikke bliver alt for frustreret, når man igen bliver afbrudt. Men det kommer jo fuldstændig an på hvem man er. Jeg kender også flere, der har været fuldt tilfredse med at se en masse serier på Netflix. Bare du finder et rum, der er dit, og som gør dig glad og giver dig energi til at klare udfordringerne. Du skal endelig ikke slå dig selv i hovedet med flere ting, du burde!

Må jeg nævne et tredje tip? Nu hvor jeg har lavet bogen, hører jeg fra mange, at de synes det er befriende, at der endelig er en, der siger højt, at det er svært/kedeligt/hårdt at være på barsel, så der er åbenbart stadig et tabu derude. Jeg vil opfordre alle til at tale højt om, hvordan de har det, både de gode ting og de dårlige ting. Det bliver altså lidt nemmere at holde ud, hvis man kan deles om det, og måske endda grine en lille smule af det, for helt ærligt, nogle gange bliver man jo sindssyg af at være sammen med børn. 

NU VED VI JO GODT, AT "LORTEFODEN" LAGDE EN DÆMPER PÅ TURENE UD AF HUSET, MEN HAR DU ALLIGEVEL ET TIP TIL STED I BYEN, DER ER FEDT MED BØRN?

Helt ærligt kom jeg overhovedet ikke ud af huset, mens jeg var på barsel, bortset fra, når jeg skulle humpe ud til en eller anden ny undersøgelse af min fod ... Da det begyndte at gå lidt bedre, kunne jeg humpe (på træben) ned på legepladsen i vores haveforening, og den vil jeg meget gerne anbefale! Vi har ovenikøbet fået en virkelig hyggelig café på pladsen og man møder altid søde mennesker dernede. Alt hvad man har brug for, samlet på ét sted! Vores café hedder Baghaven og ligger i Hf Sundbyvester på Amager.

'Hver dag starter det forfra' er udkommet på Forlaget Fredag og kan købes HER.
Vejl. pris 225 kr.
Børn i byens anmeldelse af bogen kan du læse HER.
TIP! Følg Line Kjeldsen Jensen på Instagram HER.

Tilmed dig Børn i byens nyhedsbrev og få de bedste oplevelser for børnefamilier serveret i din indbakke hver eneste uge. Følg også Børn i byen på Facebook og Instagram.