Børn i byen har anmeldt bogen Motorhjerte, der er andet bind i serien om Den Rustne Verden. En god historie med skønne karakterer for de 9-12 årige. Læs anmeldelsen her.


Hvad foregår der egentlig med systemet?

Motorhjerte handler om søskendeflokken Stjernefelt, der består af Lærke, Peter, Bowie og Ramona, som desuden har fået selskab af deres bedstefar. Det er andet bind i serien om Den Rustne Verden, og børnene befinder sig nu i Malmø hos deres bedstefar. Bedstefar mener, at alting er systemets skyld, og han lader til at have ret, da Sekretær Hvid og Sekretær Rød kommer på uanmeldt besøg. Børnene skal i bogen finde ud af, hvad der egentlig foregår med Systemet og Onkel Dunkel, samtidig med at de skal bearbejde deres sorg over robotten Skrot. Det kan lyde dystert, men bogen indeholder også en masse komiske øjeblikke, også for de voksne. Søskendeflokken viser på en fin måde, hvordan selv de mindste har en vigtig rolle at spille, og at forskelligheder ofte er en fordel i både familie og venskab.

Flotte illustrationer og overskuelige kapitler

Det første man lægger mærke til, når man får Motorhjerte i hænderne, er de flotte illustrationer som forfatteren, Adam O., selv har tegnet. Illustrationerne er detaljerede og hjælper med at drage læseren ind i den rustne verden, som søskendeflokken lever i. Hvert kapitel følges af en flot illustration, og der er ikke langt mellem dem, for kapitlerne er korte og overskuelige. Hvis man har tendens til at blive overrumplet af lange kapitler og lange afsnit, er dette bogen man skal vælge, for det er nemt at finde et naturligt sted at holde pause, hvor man kan fordøje det, man har læst. De korte kapitler giver små succesoplevelser undervejs, hvis man generelt har svært ved at komme gennem tykke bøger, samtidig med at man ikke mister noget af historien undervejs. Alting er beskrevet med største detalje, så man ikke på noget tidspunkt er i tvivl om, hvad der er ved at ske, eller hvor karaktererne befinder sig. Tværtimod er beskrivelserne enormt lette at relatere til, fordi de bliver beskrevet med billeder, man kender fra sin hverdag - såsom farven dejhvid eller det, når en hveps er fanget i et syltetøjsglas. Faktisk er beskrivelserne lige så farverige som illustrationerne, og det siger ikke så lidt.

En bog med noget for alle

Verden i dag er fyldt med begreber som fake news, det korrupte system og plastikhavet. Det er også den verden Lærke, Peter, Bowie, Ramona og bedstefar lever i, selvom de altså også lever i en tid, hvor København er helt ødelagt af affald og robotdele. Motorhjerte viser tydeligt, hvorfor vi absolut IKKE ønsker den fremtid. Bedstefar deler dog også ud af en del gode udtryk, for eksempel: hvis man rækker journalister en lillefinger, så tager de hele armen. Udtrykket kan vist overføres på alle, som kunne ønske at udnytte andre.

Motorhjerte har noget for alle. Gode, overskuelige kapitler. Skønne karakterer. En god historie. Spænding tilsat humor. Og desuden flotte illustrationer. Bogen er godt skrevet og historien er aktuel; hvad mere kan man forlange? Jeg glæder mig i hvert fald til at læse mere om de fire søskende i fremtiden.

 

Motorhjerte (2019) – Adam O.
Høst og Søn
Målgruppe: 9-12 år