Idre Fjäll
Idre Fjäll ligger i Sverige tæt ved grænsen til Norge, og fra toppen af fjeldet er der den flotteste udsigt til de norske fjelde. For børn i alle aldre er området et paradis, og her er alt hvad man behøver til en idyllisk juleferie på ski.  

[SPONSORERET INDLÆG]

 

I år VIL vi bare have hvid jul, så vi har derfor besluttet at holde jul og skiferie på Idre Fjäll i Sverige. Vi orker ikke en lang køretur med utålmodige børn, så i stedet hopper vi bare ombord på færgen til Oslo, hvor distancen til Idre Fjäll er under tre timer i bil. Vi er i højt humør, da vi triller ombord på båden, og ungerne elsker det smukt pyntede store juletræ, der rager flere etager op midt på skibet - eller "juleskibet", som det hurtigt bliver døbt.

Vi finder restauranten, 7 seas, der har en overdådig julebuffet fra både Danmark, Norge og Sverige. Stemningen er hyggelig og restauranten fyldt med glade familier, der endelig mærker freden sænke sig. Nu skal vi bare læne os tilbage og nyde maden, et godt glas vin og færgens mange faciliteter, der tæller alt fra barer, shopping, underholdning og skattejagt til børnene.

Næste morgen er vi dejligt udhvilede og efter en lækker morgenmad, kører vi afsted mod Idre Fjäll.
Vi ankommer i den blå time og foran hotellets reception mødes vi af det fineste lille julemarked med bålsteder, madboder, varm kakao, gløgg og masser af gran og pynt og fakler. Vi har det som om vi er ramt af selve julefeens tryllestav, for det er i sandhed idyllisk. Ungerne piler fornøjet rundt og må smage og prøve det hele, inden vi får nøglen til vores hytte.

Vi pakker bilen ud, og hjemmefra har vi både en and i køletasken og et lille juletræ med. Hurtigt får vi lavet risengrød, for det er lillejuleaften, og traditionerne skal holdes!

LÆS OGSÅ: Jul i de varme lande

Idre FjällEn ægte hvid juleaften

Vi vågner juleaftensdag ved at ungerne løber glade rundt og bare vil ud i sneen, der ligger tyk og hvid. Vi får hurtigt hentet skiudstyret i udlejningen, og så er det ud på løjperne. Vi løber et par timer inden vi skal tilbage og lave julemaden. På vejen ser vi, at der er mulighed for kanekørsel med bjældeklang i vinterlandskabet, og at der ligger den smukkeste lille kirke, hvor der er gudstjeneste sidst på eftermiddagen.

Ungerne elsker at opleve en ægte hvid juleaften og er svært tilfredse med, at julemaden er præcis som den plejer. Vi danser om juletræet og synger "Det kimer nu til julefest", mens sneen daler blødt uden for vinduerne, og børnene er enige om at det er den bedste juleaften de endnu har haft.

LÆS OGSÅ: Guide: De 10 børnevenlige skisportssteder

Idre Fjäll
Slut med gråt i gråt og sidde-stille-jul

De følgende dage står vi rigtig meget på ski, og området byder på alle niveauer, så både helt små børn kan være med lige så vel som de virkeligt øvede på hardcore sorte løjper. Vi spiser vores frokoster på fjeldet, hvor området har stillet bålsteder op med gratis brænde og grillrister. Vi steger pølser og polarbrød, og til dessert rister vi som regel et par skumfiduser.

Vi nyder virkelig at få rørt og kørt os selv trætte på løjperne, for ofte kan den normale juleferie godt blive en anelse tung med alt for meget mad og sidden stille indenfor, mens man kigger ud på et alt for gråt dansk vinterlandskab. Sådan er det ikke her. Der er sol, blå himmel, kridhvidt og vi har farve i kinderne, når vi kommer hjem.

Det er desuden en stor fornøjelse at se, hvordan børnene nyder dagene på ski og bliver bedre og bedre for hver dag der går. Jul og ski på Idre fjäll er for os en oplevelse af ægte nærvær mellem børn og voksne, hvor vi oplever, at vi for alvor kan mødes om at lave noget sammen, som alle uanset alder synes er sjovt.

Som regel slutter vi dagens skiløb af med en gang afterski på en af de mange restauranter, der ligger på løjperne. Så sidder vi der med varm kakao, ild i pejsen og runder grinende dagens oplevelser af, mens solen går ned bag fjeldet.

Idre Fjäll

Fakta 

Transport: Den nemmeste transport er med ned Oslofærgen, og derfra ca. 3 timers kørsel. Nærmeste lufthavn er Mora. 

Skiområdet: Der er i alt 30 lifter: 4 stole-, 23 slæbe-lifter og 3 rullebånd. 41 nedfarter på i alt 21 km: 16 grønne, 10 blå, 5 røde og 10 sorte. 65 km langrendsspor. 

For børn: Gode skiskoler for børn inddelt efter alder. Områdets maskot, rensdyret Aske underholder de mindste på pisterne. Man kan få scooterture, prøve hundeslæde og komme til børne-afterskiiing. Desuden er der svømmehal med badeland og sportshal med hoppeborg. 

Indkøb: Gode indkøbsmuligheder i gåafstand med både supermarked, pizzaria og skisportforretning. 10 min kørsel til nærmeste store supermarked. 

Ferieboligerne: Stort udvalg af forskellige hytter og lejligheder fordelt på flere områder bla. Askebyen og Vestbyen, der ligger rigtig godt i forhold til skiin/skiiout, da man kan stå på ski direkte fra boligen. 

Jul på Idre Fjäll: Idre fjäll har et stort juleprogram med masser af aktiviteter bl.a. julemarked, kanetur, julegudstjeneste i fjellkapellet, julemiddag i restauranten mv. 

Mere info: Tjek idrefjall.se og dfdsseaways.dk

Børn i byen var inviteret til Idre Fjäll af Visitsweden

Fotos: Caroline Meldgaard og Paul Anthony

TIP! Tilmeld dig Børn i byens nyhedsbrev og få de bedste oplevelser for børnefamilier serveret i din indbakke hver eneste uge.