Tag toget til Gøteborg i december, og oplev fortryllende korsang, julemarkeder rundt omkring i hele byen, skøjteløb og svenske julelækkerier. I Gøteborg er der juleaktiviteter fra 11. november til 7. januar.

Artiklen er bragt i samarbejde med DSB

Juleoplevelser

Skøjtebane i Liseberg. Foto: Liseberg

Jul i Liseberg

Gøteborgs store forlystelsespark Liseberg er et must for juleglade børnefamilier! Liseberg har nemlig Sveriges største julemarked med omkring 500.000 besøgende og ca. 80 boder og butikker. Der er vinteråbne forlystelser, masser af restauranter der serverer lækker julemad og skøjtebane, hvor man kan leje skøjter og skøjte med maskotkaninen Julius. I kan også nyde en varm kakao ved skøjtebanens servering, samt besøge julemandens værksted, og personligt aflevere en ønskeseddel til ham!

Hvornår? 19. november – 30. december
Åbningstider? Fredag – søndag i november, onsdag – søndag til 18. december og åbent dagligt mellem 19. –30. december.

Foto: Dick Gillberg/Göteborg og Co

En tur i de gamle sporvogne

Et hyggeligt juleindslag i Gøteborgs bybillede er de gammeldags veteransporvogne fra 1900–1960, der hver vinter kører mellem Gøteborgs centralstation og Liseberg. Hop ombord og oplev byen på en helt ny måde - vi lover ungerne vil elske det!

Hvor og hvornår? Se køreplan lige her

Gunnebo. Foto: Sofia Kvistborn

Besøg slotte og herregårde ved juletid

Ikke langt fra Gøteborg ligger nogle af Sveriges mest indbydende slotte og herregårde. Kun en kort tur fra centrum ligger f.eks. Gunnebo Slot, som har en hyggelig cafe med økologisk og lokalt dyrket udvalg. Også Nääs Slot, øst for Gøteborg, har både guidede juleture på slottet og børne- og familieoplevelser med både den traditionelle julebuk og julemanden alle weekender i adventstiden.

Julemarked på Gunnebo slot og have

Besøg det økologiske julemarked med kunsthåndværk og mad i et af Sveriges bedst bevarede 1700-talsmiljøer. Gunnebo Slot ligger i Mölndal lige syd for Gøteborg. Her kan I nyde fortryllende indendørs- og udendørs miljøer, og et julemarked med varmende mad og drikke, og aktiviteter for hele familien.

Hvornår? 19.-20. og 26.-27. november

Tjolöholm Slot

Julemarkedet på Tjolöholm Slot uden for Göteborg er bestemt også et besøg værd! Gå på opdagelse i det magiske slot i Tudor-stil, deltag i julegavejagt, mød julemanden, oplev ildshows og smag juleinspireret mad og drikke.

Hvornår? fredag – søndag, 11. – 27. november

Foto: Happy Visuals/Göteborg og Co

Jul i Haga

Haga Nygata er en af Gøteborgs hyggeligste gader, og her afholdes igen i år det traditionelle julemarked, som sælger kunsthåndværk og lokalt producerede varer. Bydelen Haga har også mange modebutikker og hyggelige cafeer, der serverer traditionelle julespecialiteter såsom gløgg, peberkager og luciaboller.

Hvornår? 26. november – 18. december

Jul i Nordstan

Håndværks- og designudstillingen i Nordstan ligger centralt i Gøteborg, og har en lang række udstillere, som viser og sælger håndlavede produkter af høj kvalitet. Der er traditionelt kunsthåndværk og kunstværker samt moderne designprodukter, herunder unikt børnetøj, karakteristiske smykker, kunst, strik og meget mere.

Hvornår? 2. – 22. december

Foto: Happy Visuals/Göteborg og Co

Jul på Kronhusbodarna

Besøg det helt nye julemarked på Kronhuset, en af ​​Gøteborgs ældste bygninger fra 1654. Her kan familien nyde julestemningen i de historiske rammer, og købe dejlige julegaver fra markedsboderne og hos de lokale håndværkere i Kronhusbodarna. Besøg også Café Kronhuset - en hyggelig café, der serverer mad, kaffe og forfriskninger.

Nyt for i år er, at der hver weekend er et særligt tema:
26.-27. november – Genbrug & Redesign
1.-4. december – Kunsthåndværk
8.-11. december – Nøddeknækkeren med Den Svenske Balletskole
16.-18. december – Designmarked

Julemarked i Gøteborgs skærgård på Hönö

Hönö Klåva havns eget julemarked finder sted i den første adventsweekend hvert år. Her kan familien gå en tur blandt julepyntede butikker, besøge håndværksudstillerne, spise noget lækker på en af de hyggelige restauranter eller i en af boderne, se på julelysene i havnen og meget mere.

Hvornår? 26. og 27. november

Læs om alle julemarkeder her.

Museumsoplevelser

Sjöfartsmuseet Akvariet. Foto: Olle Andersson

Sjöfartsmuseet Akvariet

Efter en kæmpe renovering slår Søfartsmuseet Akvariet endelig dørene op igen den 10. december! Den nye underjordiske akvariebygning er dobbelt så stor som tidligere, hele 1100 kvadratmeter, og rummer seks nye udstillinger med tangskove, fisk og et ægte levende koralrev. Det nye Akvarium har ti gange større vandvolumen end tidligere, hvoraf det største rummer 400.000 liter og et levende koralrev. Der er også et åbent laboratorium, hvor man kan lege havforsker for en dag.

På museet er der desuden to helt nye udstillinger for børn, Knattegatt (0-3 år) og Stora Blå (4-10 år). Her kan børn opleve og lære havet at kende gennem læringsleg, opdagelse og samarbejde.

Hvornår? Åbner 10. december

Göteborgs Naturhistoriske Museum

De fleste børn synes, at dyr er spændende - så måske I skal besøge Gøteborgs Naturhistoriske Museum? Her kan I teste jeres kundskaber med en quiz om eventyrverdens dyr fra den 17. december – 8. januar. På turen møder I dyr fra de klassiske historier om f.eks. Pippi Langstrømpe, Pelle Haleløs og Nils Holgersson. Turen med 8 spørgsmål starter ved zebraen i pattedyrsalen og slutter blandt uglerne i korridoren med svenske fugle. Quizkuponer udleveres ved starten og i receptionen.

Museet åbner desuden en helt ny udstilling om bl.a. fisk og reptiler den 3. december, hvor børn har fået deres eget børnespor gennem udstillingen med information og interaktivitet. Museets lille maskot Mullward Grusnos viser vejen for børnene. Læs om udstillingen her.

Göteborgs stadsmuseum Jullov Barnens museum. Foto: Kristin Lidell

Göteborgs Stadsmuseum - Leg løs i Børnemuseet

Besøg Gøteborgs Stadsmuseum, og lad ungerne udforske udstillingen i bymuseets børneafdeling. Her kan børn klatre op i højhuse, kravle gennem tunneller, bygge et slot eller tage bedstefar med på en sporvognstur.

Universeum

På Universeum er der meget at opdage og lære for både børn og voksne. Her kan I besøge regnskoven og alle regnskovens dyr. For de helt små er der Miniverseum, som åbnede sidste efterår og giver forståelse for bæredygtighed og for værdien af ​​biodiversitet. Tidligere i år åbnede også Vislab, hvor man kan udforske og interagere med forskningsdata. På taget af Universeum kan I også begynde at se Wisdome, der åbner næste år, og som bliver Sveriges største visualiseringsdom med 3D-oplevelser i 8K opløsning.

Foto: Beatrice Törnros

Alfons Åbergs Kulturhus

Alfons Åbergs skaber, Gunilla Bergström, er født i Gøteborg, og derfor ligger Alfons Åbergs helt eget kulturhus selvfølgelig også i byen. Blot et stenkast fra hovedbanegården, og lige i nærheden af den smukke Trädgårdsföreningen ligger dette lille vidunder, hvor man kan se forestillinger, opleve Alfons Åbergs fantasiverden og lege i timevis. Inde i parken Trädgårdsföreningen er også en rigtig god legeplads, hvis der er løb tilbage i benene.

Foto: DSB

Rejs grønt til Gøteborg