Børn i byen har snakket med forfatter Anne Sofie Hammer i forbindelse med udgivelsen af hendes nye bog 'Villads fra Valby - ud i naturen'.

Bogen er endnu en i rækken af de populære bøger om Villads, en dreng fra Valby, som elsker at lege og gå på opdagelse. Denne gang er han ude i naturen med sine venner og pædagogen Kamal, og bogen fungerer både som skønlitteratur og som et opslagsværk, som man kan tage med i tasken og hive frem, når man mangler inspiration eller fakta om naturen. Bogen findes i butikkerne og online fra d. 6 april. 

Vi har snakket med Anne Sofie Hammer om, hvorfor naturen er i fokus i hendes nye bog, samt hvad tankerne er bag at skrive denne bog som både rummer sjove fortællinger, fakta og inspiration til at gå på opdagelse og bruge naturen på sjove måder. 

Denne bog udspiller sig i naturen. Hvorfor har du valgt, at have fokus på naturen i denne bog?
Jeg har altid selv været virkelig glad for at færdes i naturen, og det er selvfølgelig en glæde, som det der dejligt at forsøge at give videre. Jeg tror, at mange mennesker i løbet af årene med corona-nedlukninger har genopdaget glæden ved at gå en tur i skoven eller ved at mødes med vennerne omkring et bål, eller en kop termokaffe, i stedet for derhjemme. Især for børn er naturen jo den mest fantastiske legeplads, som bare bliver ved og ved med at være spændende. 

Hvorfor har du valgt, at der skal være fakta og aktiviteter med i denne bog? 
Det kan være virkelig spændende at se sig omkring i naturen, hvis man ved en lille smule om, hvad det er, man ser. Hvis man pludselig kan se på dyrelort eller gnavemærker, hvad det er for et dyr, der har været her, så føjer det nogle helt nye dimensioner til en tur. Den der begejstring, man kan opleve ved at se en sjælend fugl eller plante, den er så god at have med sig. Og så tror jeg, at rigtig mange børnefamilier egentlig gerne vil meget mere ud i naturen, men at de, ligesom jeg selv, af og til står og mangler idéer til, hvad det egentlig er, de skal lave derude. Derfor synes jeg, at det var sjovt at have nogle idéer med i bogen til aktiviteter, som er lige til at gå til, og som bare er virkelig hyggelige for både børn og voksne. Og hvis man siger til børn "Hey, nu går vi en rigtig god lang tur", så bliver de ikke specielt begejstrede. Men hvis man siger "Hey, vi går ud til en bålplads og laver popcorn over bål", så er de helt sikkert med på den. 

Hvordan forestiller du dig, at bogen kan bruges? Den tager udgangspunkt i alle fire årstider - har du gjort dig nogen tanker om, hvorvidt bogen kan bruges interaktivt? 
Jeg synes jo egentlig, at det er dejligt interaktivt, hvis man har bogen med i rygsækken og så tager den frem, når man skal se, hvad det er for en rovfugl, man har fået øje på, eller når man vil se en instruktion til, hvordan man nemt kan lave en blomsterkrans. Jeg er sikker på, at bogen i hænderne på en anden end mig kunne blive til en fin app med alt muligt interaktivt, men for mig er bogen det vigtigste. Jeg forestiller mig, at man kan læse historierne, se faktasiderne og forslagene til aktiviteter, og så selv få lyst til at prøve noget af det, næste gang man skal på tur. Og så er bogen jo lille og fiks, med et blødt cover, så den er lige til at putte i rygsækken og tage med. 

Har du selv et særligt forhold til naturen?
Jeg er sådan en, der kan blive nærmest overdrevet begejstret, når der er et pindsvin i min have, eller hvis jeg ser en ugle eller en isfugl. I og med at jeg bor inde i en by, er naturen jo tit sådan et sted, jeg tager hen for at holde fri. Jeg går ture med min hund, jeg tager i sommerhus, eller jeg tager ud og sidder og kigger ud over vandet. Det er i naturen, at jeg får de der WOW-oplevelser, hvor de små hår i nakken rejser sig, og hjertet lige slår et ekstra slag. Hvor jeg på én gang føler mig lillebitte og som en del af noget stort og fantastisk.
Jeg er selv vokset op i byen, men jeg har været heldig at have nogle voksne omkring mig, som var ivrige efter at tage mig ud i naturen og fortælle mig om, hvad det var, vi så. Det har været med til at skærpe min interesse, og den dag i dag elsker jeg, hvis jeg ser en fugl, som jeg ikke har set før i tiden, og som jeg kan slå op i min fuglebog og finde ud af noget mere om. 

Har du et yndlingssted i naturen, som du kan anbefale til Børn i byens læsere? 
Jeg bor i nærheden af Damhusengen, så der går jeg tur med min hund hver eneste dag, og jeg er rigtig glad for at følge året gang på engen. Jeg bliver glad, når viben ankommer, og jeg er altid fascineret af de mange flagermus, man kan se, og så synes jeg, at det er fantastisk, at jeg kan gå og spise nødder og mirabeller, jeg finder på min tur.

Jeg er selv vokset op i nærheden af Utterslev Mose, og det er også et virkelig smukt og spændende naturområde midt i byen. Der har jeg tilbragt rigtig mange timer i min barndom og ungdom. I mine ferie tager jeg i sommerhus i Vendsyssel. Det har jeg gjort hele miv liv, og derfor har jeg et særligt forhold til områdets lidt barske, forblæste natur, hvor man kan samle blåbær og gå lange ture langs vandet og finde sjove sten og muslingeskaller. Det bliver jeg aldrig træt af. 

Om forfatteren
Anne Sofie Hammer (1972) er cand. mag i dansk og pædagogik. 

Hun debuterede i 2009 med Villads fra Valby, og siden er der udkommet en række bøger om Villads, som har lagt grund til både spillefilm og teater. 

Senest har hun haft stor succes med serien om Mageløse Magda, der foreløbig inkluderer fire bøger (2017-2018)