Børn i byen har interviewet det verdensberømte CS:GO hold fra Danmark Astralis' in-game leader, Lukas "gla1ve" Rossander om yndlingsvåben, træningstricks og hvorfor computerspillet ikke er voldeligt i spillernes øjne. 

 Voksenspørgsmålene

- Hvordan startede din karriere?

- Jeg startede med at spille CS (computerspillet Counter-Strike, red.) som en hobby, som mange andre gør. På et tidspunkt blev jeg så god, at folk begyndte at få øjnene op for mig. Det resulterede i, at jeg kom på et hold, hvor jeg fik mere erfaring, og det udviklede sig til, at større og bedre hold ville have fat i mig: Historien gentog sig helt indtil sidste år, hvor Astralis gerne ville købe mig som deres in-game leader. Det var selvfølgelig kæmpestort, men på mange måder var det også en naturlig udvikling.

- Hvad er det fedeste ved at være blandt verdens bedste?

- Det er selvfølgelig den anerkendelse, man får ved at arbejde hårdt, kombineret med en vis portion talent. Vi bruger utroligt mange timer på at forbedre os hver dag, så når man kan se resultatet af de timer, vi investerer, får man den fedeste følelse. Derudover er der selvfølgelig også pengepræmierne, men dem ser jeg bare som en bonus, da højdepunktet helt klart er de trofæer, vi vinder. Vi spiller ikke for pengenes skyld, men det betyder noget, at man kan fokusere udelukkende på sit job.

Læs en guide om esport til forældre her

- Hvad er det værste?

- Det siger næsten sig selv - det er at tabe. Det kan virkelig være frustrerende, da jeg altid har haft et vindergen, der betyder, at jeg på ingen måde kan acceptere, at vi taber. Lige siden jeg var barn, hvor jeg spillede fodbold, har jeg været drevet af at konkurrere. Det er noget, man skal arbejde meget med, men konkurrencegenet mister jeg forhåbentlig aldrig.

- Hvordan påvirker fysisk træning og sund kost jeres evner som computerspillere?

- Det er meget simpelt. Vi spiller utroligt mange timer, specielt til turneringerne. Før vi begyndte den fysiske træning, kunne jeg godt mærke, at det var meget svært at fokusere under en hel kamp, som kan tage op til fire timer. At være i fysisk form og leve sundt er en meget vigtig grundsten for at kunne blive en professionel esportsatlet - det er faktisk en fordel, uanset hvilket niveau man spiller på. Det betyder utroligt meget, at man tænker på, hvad man spiser, og at man får motion, luft og inspiration udefra, hvis man vil blive bedre.

- Bekymrede forældre bryder sig ikke om volden i Counter-Strike. Hvad tænker I selv om, at spillet handler om at være bedst til at dræbe?

- Jeg er lidt ked af, de kalder det vold, men set udefra kan jeg selvfølgelig godt forstå, at folk, som ikke kender spillet, har den slags tanker om det. Men det er rigtig mange andre elementer som teamplay, holdånd og underholdning, der dominerer sporten, og som er de største grunde til min kærlighed til spillet.
- De fleste unge mennesker er jo fornuftige og kan også godt se actionfilm og lege, de er røvere, og jeg tror, det er meget få, der ikke kan adskille tingene. For dem, der spiller, handler det meget mere om taktik, sammenhold, det at blive bedre til noget og det hyggelige fællesskab. Til live-events sidder fans af forskellige hold sammen og hygger sig, og jeg kunne nævne mange sportsgrene, hvor det slet ikke er muligt.

- Har I planer for, hvad I skal lave, når jeres esportskarriere på et tidspunkt slutter?

- Jeg ved faktisk ikke, om jeg har tænkt mig at blive inden for esport. Man kan se, at sporten udvikler sig i et hastigt tempo, og jeg tror, mulighederne for mig er store, når den dag kommer. Men lige nu fokuserer jeg på at spille, og så må vi se, hvad tiden bringer.

- Hvad vil I råde jeres fans til at gøre for at blive lige så gode som jer?

- Det vigtigste er at spille og træne rigtig meget - øvelse gør mester. Men som nævnt må man ikke undervurdere vigtigheden af at spise sundt, træne sin fysiske form og nogle gange tilsidesætte sig for holdets bedste. Derudover kommer vi nok ikke udenom, at man skal have en vis form for talent, men der er professionelle spillere, som er der, hvor de er, på grund af hårdt og koordineret arbejde.

Spørgsmål fra 9-årige Viggo, CS:GO-spiller og Astralis-fan

- Hvad er jeres yndlingsvåben?

- dev1ce: AWP, Kjaerbye: AK47, Xyp9x: M4A4, dupreeh: Deagle, mig selv: M4A4.

- Hvordan har I fundet på jeres navne?

- Det er en sjov historie. Jeg har kendt dev1ce i rigtig mange år, og da vi var 14 år, spurgte jeg ham om en masse navne, jeg kunne hedde. Han syntes, gla1ve var et rigtig fedt navn, så det valgte jeg og har haft det lige siden. Glaive er et slags sværd på fransk, så det er et rigtig gamer-navn.

- Hvordan har I fundet på holdnavnet?

- Astralis var et gammelt Counter-Strike 1.6-hold, som bestod af fem spillere fra Finland, men de lukkede holdet for over 10 år siden. Jeg var ikke på Astralis, da beslutningen blev taget, men det var vores manager, Frederik Byskov, og han fortæller, at holdet dengang syntes, det var et fedt navn. De ville gerne have noget unikt og simpelt, så de valgte faktisk at købe rettighederne til navnet.

- Hvem er jeres AWPer?

- Det er dev1ce, og dupreeh er vores 2. AWP-spiller, hvis vi skulle få lyst til at bruge to for at overraske modstanderen.

- Hvor mange timer har I spillet CS:GO?

- Jeg har spillet siden det udkom i 2012 og har pt spillet 6000 timer.

Fotos:
1. Astralis in action, PGL Major i Krakow
2. Lukas "gla1ve" Rossander, RFRSH
3. Astralis klar til at skrive autografer, PGL Major i Krakow
4. 9-årige Viggo, der selv spiller Counter-Strike og er stor Astralis-fan
5. Unge fans, PGL Major i Krakow