Vinteren nærmer sig, og selvom det virker nemmest og sikrest at blive hjemme i øjeblikket, vil vi gerne slå et slag for at bruge byen. Den har brug for det mere end nogen sinde, og vi har derfor samlet nogle oplevelser for hele familien, der både er trygge og ganske gratis!


Sjov på Nationalmuseet

Hvem? Alle
Hvor? Ny Vestergade 10, 1471 København K

Besøg Nationalmuseet og få styr på Danmarkshistoriens højdepunkter. Lige nu kan I opleve den nye udstilling ”En Skat til Danmark” og træde ind i danskernes hverdag. I kan synge ørehængere på grandprixscenen, smide jer i vandsengen, lege med Lego og meget, meget mere. Børn har gratis adgang. 

Snup en skøjtetur

Hvem? Fra 4 år cirka
Hvor? Broens Skøjtebane, Kbh K 

Snart åbner byens skøjtebaner, så find skøjterne frem fra skabet og lad ungerne prøver deres allerførste tur på isen. Det er gratis at skøjte, men har I ikke skøjter selv, kan de lejes for et lille beløb. Prøv Broens Skøjtebane, som åbner 6. november 2020.

Nyt børneunivers på Hovedbiblioteket 

Hvem? Hele familien
Hvor? Københavns Hovedbibliotek, Krystalgade 15, 1172 København K 

Styr mod Krystalgade i indre by, hvor det fine Hovedbibliotek byder velkommen til byens guldklumper på den spritnye børneetage LÆS. Her kan de 0-12-årige udforske hele 10 aktivitetszoner, der hver især styrker barnets sprog og læselyst. Tag forbi og oplev zonerne: Lydengen, Bogstavkilden, Op&Nedskoven, Ordbjerget, Historievulkanen, Verdenssprog, Bogborgen, Litteraturstrædet, Tegnstationen og Ordfrådseriet.


Ta' på troldejagt

Hvem? Hele familien
Hvor? København

I kender måske Thomas Dambos 6 store venlige kæmper, der holder til på Københavns Vestegn. Nu har Damsbo bygget to helt nye trolde, som I kan tage på jagt efter i København via et interaktivt skattekort. Troldene, der er lavet af genrbugsmaterialer er så store, at I kan kravle på dem - en kæmpe oplevelse for børnene. Se mere her.

Dyssegaardens juletræsplantage og juleboder

Hvem? Hele familien
Hvor? Frederiksborgvej 570, 4000 Roskilde

Kom i julestemning på Dyssegaardens juletræsplantage og gårdbutik. Her er der masser af sjove aktiviteter for ungerne, som kan slå sig løs i Halmhulen og lege i kæmpe dynger af hamlballer, eller få røde kinder i Halmlabyrinten. Hele familien kan også gå en tur gennem den 800 meter lange Nissesti, hvor det gælder om at finde og tælle alle nisserne. Undervejs på turen bliver I udfordret af balancebomme, omveje, genveje, og drillepinde.

Læs også: Årets julemarkeder i København og omegn

Familieudstilingen Flipperoraklet

Hvem? Hele familien
Hvor? Nikolaj Kunsthal 

Oplev udstillingen "Flipperoraklet" på Nikolaj Kunsthal, hvor den tyske kunstner Hartmut Stockter hiver jer ind i et legende univers bestående af fantasifulde objekter, malerier og skulpturer. I kan fx prøve en flippermaskine, et forstørret hamsterhjul og en panoramacirkel med naturmalerier på egen krop. Børn gratis.

Besøg et vandtårn 

Hvem? Fra 10 år
Hvor? Brønshøj Vandtårn 

Det er en anderledes og spændende oplevelse at besøge et vaskeægte vandtårn og se det indefra. Brønshøj Vandtårn præsenterer koncerter, kulturbegivenheder og kunstudstillinger og fra d. 9. oktober - 13. november kan I opleve udstillingen Gelé Royal. Med biernes verden som forbillede skabes en sanseoplevelse for børn og voksne, der udfordrer vores taktile virkelighed. 

På bolchebesøg

Hvem? Hele familien
Hvor ? Nørregade 361165 Kbh K, Bolcheproduktion: Hverdage kl. ca. 10.15, 12, 13.30 og 15. OBS! Tjek deres FB-side for aktuelle besøgstider.

Hos Sømods Bolcher producerer de bolcher for åbne døre og alle er velkomne til at overvære produktionen af bolcherne ganske gratis. Der er også plads til, at I kan stille spørgsmål, imens den varme bolchemasse på magisk vis bliver tryllet om til lækre bolcher. Måske bliver besøger ikke helt gratis, hvis I ender med at købe en pose lækre sager med hjem? 

Besøg byens parker

Få røde kinder og lad ungerne løbe igennem i byens smukke parker. Prøv: 

Botanisk Have 

Haveselskabets Have

Landbohøjskolens Have

Kongens Have

Valbyparken 

Østre anlæg 

Julelys på Angolavej

Hvem? Hele familien
Hvor? Angolavej, 2770 Kastrup

Smut en tur forbi en af de mest julepyntede veje, nemlig Angolavej på Amager og se på julelys. Selv om planerne for den traditionelle juleoptænding i år er ændret, og de mange julelys fra de oppyntede huse og haver ikke bliver tændt samtidig, som de ellers plejer, men individuelt, så er der stadigvæk mulighed for at komme i julestemning på Angolavej!

Vagtskifte på Amalienborg

Hvem? Alle
Hvor? Amalienborg

Hver dag kl. 12 kan man opleve Den Kongelige Livgardes vagtskifte på Amalienborg. De rød-blå tinsoldater, der marcherer i takt med store pelshuer og geværer, er et andægtigt syn, der gør børn mundlamme, når man møder dem på tæt hold for første gang.

Tour de legeplads

Hvem? Hele familien
Hvor? Byens legepladser

Prøv en anden legeplads, end dem I allerede kender - København har over 125 af slagsen, så det er bare at tage dem fra en ende af! Det er sjovt og gratis, bare pak snackposen og kom afsted, så junior kan gynge, rutsje og løbe derudaf, mens mor og far måske snupper en latte og et lille hvil på en bænk.

Her kan I starte: 

De 5 must-legepladser i København De 5 legepladser på byens skolerDe 5 legepladser, der er værd at køre efter De 10 gode legepladser  ★ De 7 hemmelige legepladserDe 5 svævebaner De 5 naturlegepladserDe 5 trampoliner De 7 seje temalegepladser


Idyl og gamle dage

Hvem? Hele familien
Hvor? Frilandsmuseet / Tjek åbningstider her / Fri entre for børn

På Frilandsmuseet er der masser af idyl og oplevelser for hele familien. Det ligger nord for København og er et af de største og ældste åbne museer i verden. Frilandsmuseet huser mere end 50 gamle gårde, som er blevet genopbygget, og i ferierne er der masser af aktiviter for børnene. 

Rustjebane og regnbuetrappe

Hvem? Hele familien
Hvor? DAC / Fri entre for børn

Oplev udstillingen "Kids' City" på DAC. Her kan ungerne gå på opdagelse i et sanseligt univers med omvendte huse, kæmpe stole og cykelslanger. Oplev, hvordan god arkitektur kan gøre livet i byen sjovere for alle, imens ungerne kan bruge kroppen og kravle rundt i udstillingen. Husk også at prøve deres nye 40 meter lange rutsjebane og gå en tur på regnbuetrappen! Her er gratis adgang for børn.


Se på kunst i børnehøjde

Hvem? Hele familien
Hvor? Arken (frem til 10. januar) / Fri entre for børn

Der er flere gode grunde til at lægge vejen forbi Arken med børnene - I kan nemlig opleve kunstner Paola Pivis' fjerklædte isbjørne i naturtro størrelse i kunstaksen. Lad ungerne stå ansigt til ansigt med de sjove dyr, og lad dem nærstudere og måle dem med deres egne kroppe som målestok. Udstillingen kan ses frem til den 10. januar 2021. 

Tjek også: Udendørs kunst med ungerne og 5 kunstudstillinger i børnehøjde


Ud og se på dyr

Hvem? Hele familien
Hvor? ByOasen og Bondegårdslegepladsen

Flere steder i København kan I helt gratis møde alverdens søde dyr. På den bemandede legeplads ByOasen på Nørrebro, kan I sige hej til geder, høns, kaniner, marsvin, mus, fugle og bier. På Bondegårdslegepladsen på Amager finder I en masse søde dyr som koen Maren, grisen Bertha, heste og masser af geder, der gerne vil klappes. OBS: På grund af Corona er der måske ikke ligeså stor adgang til dyrene.

Tjek også: De 5 med dyr


Bliv matros på drømmeskibet

Hvem? 2- 10 år
Hvor? M/S Museet for Søfart / Fri entre for børn

Smut til Helsingør på M/S Museet for Søfart - her venter Drømmeskibet og det 400 m2 store legeunivers. Kravl ind i motorrummet og tjek, at alt virker. Hjælp kaptajnen med at laste skibet og holde kursen. Sæt gang i maskintelegrafen, når skibet skal op i fart – og prøv at holde balancen i messen, når det hele gynger. Børn har gratis adgang til Drømmeskibet og resten af museet. OBS: Der er særlige retningslinjer på museet grundet Corona.

Tjek også: De 10 børnevenlige museer


Oplev livet i gamle dage

Hvem? Fra 3 år
Hvor? Arbejdermuseet / Fri entre for børn

På Børnenes Arbejdermuseum kan de yngste museumsgæster opleve og lege sig ind i arbejderbørnenes liv fra slutningen af 1800-tallet til 1980, med særligt fokus på 1930’erne. Børnene kan prøve at arbejde som bybud i købmandsbutikken, sortere flasker på bryggeriet eller lege i en lejlighed fra 1930’erne. OBS: Husk at booke billlet, så du ved, der er god plads til at udforske.


Mumier og marmorstatuer

Hvem? Fra 3 år
Hvor? Glyptoteket

Børn kan altid helt gratis besøge Glyptoteket og se mumier, gamle statuer fra Romeriget og meget mere. Samlingen består bl.a. af kunstværker og kulturhistoriske genstande fra historiens begyndelse i Mesopotamien, faraonernes Egypten, det antikke Grækenland, Etrurien og Romerriget. Deres tagterasse er bestemt et besøg værd - og ikke mindst deres lækre cafe.


Gratis BabyOnsdag

Hvem? Barsel
Hvor? Vesterbro

Smut til gratis babyhold hos Børn i byen Klubben på Vesterbro, her kan I som medlemmer helt gratis hver onsdag smutte til alverdens foredrag om familielivet med små børn. Kom med her. P.S. Husk at vælge en gratis babypakke som velkomsttilbud, når du melder dig ind.

Børnebiffen 

Hvem? Fra 3 år
Hvor? Cinemateket 

I hverdagene åbner Cinemateket op for Børnebiffen, der byder på gratis kortfilm for de mindste. Filmene skifter en gang om måneden og er et sikkert børnehit. Smut en tur i Kongens Have bagefter, som ligger lige overfor - der finder I blandt andet en fin legeplads og et godt kig til Rosenborg Slot og alle soldaterne. 

 

H15 Børnebio i Kødbyen

Hvem? De 4-12-årige
Hvor? Halmtorvet 15, 1700 København V

Som noget nyt kan ungerne komme gratis i biffen hver weekend i Kødbyen. H15 Børnebio viser nemlig film for de små lørdage og søndage kl. 11:00 i en overvåget biografsal, mens I voksne kan tage et velfortjent hvil med en gang brunch i caféen - hyggeligt! 

OBS: Følg med i den lukkede Facebook-gruppe, hvor filmene offentliggøres løbende. 

 

Fotos:  

0) Nationalmuseet - Büro Jantzen 1)  Broens Skøjtebane 2) Hovedbiblioteket  3) Thomas Damsbo 4) Nikolaj Kunsthal  5) Kim Høltermand 6) Sømod Bolcher 7) Romeika Cortez 9) Pexels 10) Monstrum 11) Frilandsmuseet - Brittany Overgaard  12) DAC Carsten Höller 13) Paola Pivi – We are the Alaskan tourists. ARKEN. Foto: David Stjernholm 14) Caroline Meldgaard 15) Drømmeskibet, Maria Dønvang 16) Arbejdermuseet 17) Glyptoteket, Ana Cecilie Gonzales 18) Alberte Cornelius 19) Cinemateket 20) H15 Børnebio

TIP: Tilmeld dig Børn i byens nyhedsbrev og få de bedste oplevelser for børnefamilier serveret i din indbakke hver eneste uge. Følg også Børn i byen på Facebook og Instagram.