Familiefilmen “Far til Fire og Vikingerne”, som er efterfølgeren til “Far til Fire på Toppen” og “Far til Fire i Solen”, gør ikke en flue fortræd. Det er på ingen måde en wow-oplevelse, men kan fint nydes på sofaen som let underholdning for hele familien.

Familien er i krise

Vi starter hos Familien Far, hvor Far, Ole, Mie og Søs er igang med at pynte spisebordet med flag og pålægschokolade. Vi skal have ren traditionel fødselsdagshygge, som alle kan relatere til lige fra start, for Elefanten Bodil har fødselsdag. Hele filmen kan virke som en kærlighedserklæring til Elefanten Bodil, som for et nyt publikum, kan være svært at sætte sig ind i.

Men hurtigt er idyllen ovre. Familiens ældste datter Søs føler hun skal klare alt i husholdningen, og Far gør ikke nok. Mie og Ole, familiens teenagere, bor på samme værelse og er godt og grundigt trætte af det. Familien skændes uafbrudt, og tilbage står fredelige Lille Per, som heldigvis har en kompagnon i Onkel Anders (Thomas Bo Larsen).

Onkel Anders tager teten, for nok må være nok! Og nu skal familien altså i familieterapi - som VIKINGER.

Familieterapistedet “Frejas Lyst”

Familien ankommer til terapistedet “Frejas Lyst” - filmet på Jim Lyngvilds vikingeborg, Ravnsborg. Her mødes familien og deres utroligt bedårende feriegæst Olivia (en pige på alder med Lille Per) af de garvede entertainere Signe Lindkvist og Anders Lund Madsen i rollerne som terapistedets ledere, Rie og Runulf. Som vi kender dem fra “Den 8. Himmel” er de endnu engang en dynamisk duo, og jeg vil vove at påstå, at deres kemi og Anders Lund Madsens hyggelige gemyt, er et af filmens højdepunkter.

Familien bliver fjernet fra det moderne liv, og skal aflevere deres Ipads og mobiler - som et lille kærligt nik til publikum om, at vi skal være i nuet og komme “back to basics”. Onkel Anders’ gennemgående fjollerier sætter spørgsmålstegn til, hvorvidt man skal dele livet op i, om man er voksen eller barn, og i stedet lave en middelvej. Far spørger fx Onkel:

“Onkel, bliver du aldrig voksen?”
- “Helst ikke.”

Elefanten Bodil skal ofres

Far skal blive en høvdingefar. For at han kan blive dette, bliver han nødt til at give Elefanten Bodil væk. Det skaber stor ballade for familien, og de skal nu finde ud af, hvordan de får deres kæreste tøjdyr tilbage! Derfor bliver de nødt til at samarbejde. På denne rejse møder de en masse udfordringer, og skal til at genskabe deres sammenhold og arbejde sammen i stedet for mod hinanden. Hele familiens mod bliver styrket, og de skal nu udvikle sig både i fællesskab og som individer.

Lærerig, men forudsigelig

“Far til Fire og Vikingerne” kan desværre kun knap og nap snige sig op på tre ud af fem stjerner. Selvom den er fyldt med en masse gode budskaber, falder humoren oftest til jorden, idet den er bygget på fald på halen humor, som desværre oftest grænser op til at blive for plat. Martin Brygmann giver den hele armen med hans velkendte grimasser i rollen som Far, men det kan ikke bære hele filmen. Dog har filmen en række gode karakterer, hvor Anders Lund Madsen, Signe Lindkvist og feriegæsten Olivia bør nævnes.

Filmen er forudsigelig, let fordøjelig og lærerig om asatroen på børneplan. Fra start til slut gør denne film ikke en flue fortræd- den er hyggelig, simpel og uforpligtende.

 

Børn i byen giver "Far til Fire og Vikingerne" 3 ud af 5 stjerner ★ ★ ★

Filmen er tilladt for alle, og kan ses i biografen fra d. 1. oktober 2020.
Se traileren her. God fornøjelse!

Fotos: Nordisk Film