Astrid Lindgrens Verden

”Emiiiiil”, lyder det tværs over gården på Katholt. Emil fra Lønneberg har igen lavet skarnsstreger og spæner afsted med sin far i hælene. Vi sidder flere hundrede stimlet sammen ved amfiteatret, hvor Emil og co. underholder med shows flere gange om dagen. 

[SPONSORERET INDHOLD]

Vi er i Astrid Lindgrens Verden i Vimmerby i Sverige, ca. 4 timers kørsel fra Øresundsbroen. Siden start-80’erne har børnefamilier søgt til den store, svenske forfatters lokalegn for at møde eventyret i Astrid Lindgrens egen forlystelsespark; Emil, Pippi Langstrømpe, Karlsson på Taget, Ronja Røverdatter, Brødrene Løvehjerte, Madicken… De er her alle sammen og går lyslevende rundt i et magisk univers, der kan få både små og store til at knibe sig i armen.

En rejse tilbage til barndommen

At gå rundt i parken er som at tage en tur med tidsmaskinen tilbage til dét Sverige, nutidens børn og forældregenerationen er vokset op med på TV. Her er røde træhuse og græssende får – alt er så gennemført og autentisk, at man knap tror sine egne øjne. Genkendelsens glæde er stor, når vi går ned af Spektakelmagergade, kigger nysgerrigt ind i Villa Villekulla eller kravler rundt på Ronja Røverdatters røverborg. Når sulten melder sig, sætter vi os på en café og får smålandske kötbullar og potatismos – senere forkæles ungerne med en ægte, gammeldaws polkagris fra slikbutikken.

Hov, er det ikke betjentene Kling og Klang fra Pippi Langstrømpe fortællingerne, der drøner forbi på tandem og letter godmodigt på kasketten til folk, mens ringeklokken bimler?

Ronja RøverdatterHelt tæt på Lindgrens univers

Det er en stor del af charmen, at mange af Lindgrens velkendte figurer går rundt på må og få og lader til at have deres egen dagligdag i parken, hvor du som besøgende mere bliver fluen på væggen end publikum til et egentligt show.

Astrid Lindgrens Verden byder dog også på flot opsatte forestillinger, der finder sted flere gange dagligt i de forskellige temaområder i parken. Her ser du Pippi Langstrømpe kæmpe mod sørøvere foran Villa Villekulla eller Ronja Røverdatter og røverne more sig på Mattisborgen. Publikum sidder rundt om scenografien som i et amfiteater, og man dropper bare ind og ud efter behag til de mange shows, der virkelig fænger an hos børnene, på trods af den svenske sprogbarriere. Når showet er slut, inviterer figurerne publikum ned til en hyggesnak og muligheden for at få taget fotos. Og hvem vil ikke gerne have en sludder med Pippi eller Ronja Røverdatter?

En god nats søvn i Den lilla staden

Astrid Lindgrens Verden har bestemt oplevelser nok til to dage, og derfor valgte vores familie at overnatte i parkens spritnye gæsteboliganlæg, Den lilla staden, der netop er åbnet i 2017. Her fortsætter eventyret i form af en lille landsby med små brostensstier og traditionelle svenske huse, hvis indretning er gennemført ned til mindste detalje. Her er træk- og slip toilet, sovealkover og gulnede billeder på væggen – men samtidig alle de fornødenheder en moderne børnefamilie kan ønske sig, bl.a. et fuldt udstyret, tip-top køkken. Vi er meget begejstrede og vi elsker, at vores børn på 3 og 7 år trygt kan udforske de hyggelige udendørsarealer på egen hånd og lege med de andre overnattende børn i den lille landsby. 

Den lilla staden

Næste morgen fortsætter legen på vores anden dag i Astrid Lindgrens Verden. Forfatteren værnede netop om børns leg, hvilket er tydeligt afspejlet i parkens mange fantasifulde legepladser. Børnene er vilde med balancestien, de gammeldags karruseller og rutsjebanerne i Karlsson på Taget-huset. Men også scenografien fra de mange shows indbyder til leg. Når der ikke er forestilling, er vi velkomne til at træde indenfor på Madickens Junibakken eller gården på Katholt. Endnu en mulighed for at komme helt tæt på Astrid Lindgrens elskede børnefortællinger.

En oplevelse for livet

Astrid Lindgrens Verden er en unik forlystelsespark, hvis lige vi ikke har oplevet andre steder. Hvad parken ikke har i store, vilde forlystelser, kompenserer den for med sjæl, stemning og de mange shows, der kvalitetsmæssigt kan måle sig med det bedste børneteater. Vores børn fik i dén grad én på opleveren og drømmer sig stadigvæk tilbage til deres to dage med Emil, Pippi, Ronja og alle Astrid Lindgrens andre figurer. Kæmpe anbefaling herfra!

Børn i byen blev inviteret af Astrid Lindgrens Verden.

FAKTA:
Astrid Lindgrens Värld
SE-598 85 Vimmerby
www.alv.se

Læs mere om åbningstider og priser HER.

Overnatning:
Astrid Lindgrens Verden har flere forskellige typer overnatning.
Børn i byen boede i Den lilla staden.
Man kan også indkvartere sig i hytter eller på parkens campingplads.
Se oversigt over alle overnatningsmuligheder HER.

Fotos: Katrine Hemmingsen.

Tilmeld dig Børn i byens nyhedsbrev og få de bedste oplevelser for børnefamilier serveret i din indbakke hver eneste uge. Følg også Børn i byen på Facebook og Instagram.