I deleøkonomiens tidsalder er homeswap - at bytte bolig med fremmede - blevet en populær ferieform. Nana Askov og hendes familie har i fire år byttet sig til autentiske ferieoplevelser rundt om i Europa, og hun kalder det en "perfekt ordning" for børnefamilier.

Dybt inde i en svensk skov, i et hus, der tidligere har været en skole, holdt familien Askov sommerferie et år. Huset var 250 kvadratmeter stort og indrettet i gammel, svensk stil. Normalt husede det en svensk familie, men i en uge var det Nana Askov og hendes mand og tre børn, der boede der.

Det var simpelthen så smukt, og for ungerne var det sjovt at bo i de gamle klasseværelser, som var indrettet til børneværelser. Vi gik lange ture i skoven, badede i skovsøer, gik på loppemarkeder og museer og spiste smörgås med rejer, fortæller hun.

Familien Askov havde byttet sig til den anderledes feriebolig gennem platformen HomeExchange. Det har de gjort syv gange de sidste fire år.


Nana Askov, der bor i København og har sin egen kommunikationsvirksomhed, mener, det er særligt oplagt at tage på ferie i andres hjem, når man har børn.
 
Det er en perfekt ordning for en børnefamilie, fordi man kommer til et hjem, hvor alt er indrettet til en familie. Skal den lille puttes, behøver man ikke sidde på et hotelværelse, men man kan hygge sig i en stue, siger hun.

Byttefamilier tipper og inspirerer

Nu er Nana Askovs børn 5, 14 og 16 år, så det er ikke kun puttemulighederne, der gør homeswap til en god måde for dem at holde ferie på. Det er også, fordi de får nogle anderledes oplevelser i andre menneskers hjem, end man gør på et hotel.
 
For eksempel byttede de engang bolig med en familie i Rimini i Italien, hvor de på forhånd havde lavet en særlig aftale: De skulle booke bord på deres yndlingsrestauranter til hinanden.
 
Det var fantastisk at komme ud at spise hver dag i en hele uge på en italiensk families særlige steder. Steder vi aldrig havde fundet selv. Derudover var det en skøn badeferie med privat adgang til stranden og søde naboer, som vi lærte at kende, fortæller Nana Askov.

Hun og familien er blevet så glade for det, at de har byttet sig til sommerferier hvert år, siden de startede for fire år siden. De har været i Frankrig, Spanien, på Færøerne og sågar i Danmark, fordi de synes, det er sjovt at prøve noget nyt.

Man får lidt ny inspiration både til indretning og måder at leve på. Kaffen smager på en eller anden måde bare anderledes i andres hjem, siger Nana Askov.

Man skal være klar på pletter

Men homeswap går, som navnet antyder, begge veje. Man skal altså også selv stille sin bolig til rådighed for en fremmed familie. Og det kræver forberedelse, hvis det skal fungere.
 
Det er jo altid lidt krævende at skulle lade andre mennesker ind i ens hjem. Men vi taler altid sammen inden, så vi ved, hvem hinanden er. Det, at der ikke er penge involveret, gør også, at man passer på hinandens ting, siger den erfarne homeswapper.

Hun siger dog, at man skal lade være med at gøre det, hvis man er meget forsigtig med sit hjem, for der vil altid være en smule slid på ens ting og risiko for, at noget går i stykker.
 
Man skal være indstillet på, at der kan være pletter i sofaen eller en kop, der smadrer. Sådan er det bare. Men det er jo ofte ikke dyrere at erstatte det, end hvad en rejse ville have kostet, siger hun.
 
Familien Askov er engang kommet hjem til en stor vandplamage i deres sofa, og det er uheld som det, man må tage med i betragtning. Den anden familie tilbød at betale for at få sofaen renset, men det har Nana Askov aldrig fået gjort, så sofaen har pletten endnu.
 
Det har dog ikke skræmt dem fra at bytte bolig igen. I efterårsferien skal de til Tenerife, og i vinterferien går turen til Firenze - begge ture med homeswap.

Sådan fungerer homeswap:

  • Man køber et medlemskab og opretter en profil med billeder og beskrivelse af sin bolig på en homeswap-platform
  • Home ExchangeLove Home Swap og Home Base Holidays er de største sider. Der er også den danske side Bolig Bytte, som er en del af Home Link
  • Herfra kan man søge på andre boliger og tage kontakt til dem, man er interesseret i at bytte med
  • Finder man et match, aftaler man indbyrdes, hvornår og hvordan man vil bytte boliger. Det koster ikke noget 

Tilmeld dig Børn i byens nyhedsbrev og få de bedste oplevelser for børnefamilier serveret i din indbakke hver eneste uge. Følg også Børn i byen på Facebook og Instagram

 

Fotos (alle privatfotos): 1) Nana Askov og hendes tre børn på ferie i Spanien 2) Nana Askovs søn på ferie i Island 3) Homeswap-bolig i Spanien 4) Homeswap-bolig i Island 5) På ferie i Spanien 6) På ferie i Island 7) På ferie i Island