Dyrene er flyttet ind på ARKEN, og Børn i byen har været en tur ude og hilse på dem. Det var både en smuk, rørende og sjov oplevelse, der satte tanker og refleksioner igang hos både børn og voksne.

Nem udstilling for børn i alle aldre

Jeg tog mine store børn med på ARKEN for at se udstillingen Dyr i kunsten. En udstilling, der favner så bredt, at den også vil være oplagt, hvis dit barn skal introduceres for kunst for første gang. Den henvender sig nemlig til børn helt ned til 3 års-alderen og op. 

De fleste børn elsker dyr - ligegyldigt om de er 3 år, 12 år eller midt i mellem. Så selv hvis dine børn ikke altid er nemme at lokke med på museum, bør det ikke være så svært at overbevise dem om at tage ud og se på dyr. Og der er masser af dyr at se på ude på ARKEN - alt fra billeder af dyr i fangeskab, udstoppede dyr og sommerfugle i rammer til et lille dådyr med bandage og en fladmast stork i ramme. Det er ikke som at gå en tur i Zoo, hvor det mest af alt handler om at vinke til de nuttede dyr i burene, men nærmere en fin og nuanceret tilgang til dyrelivet, der i høj grad lægger op til refleksion hos både store og små.

Udstilling i børnehøjde

Som med så meget andet, forholder ungerne sig meget umiddelbart til dyrene og deres verden. Og i denne udstilling er det klart en fordel, da børnenes umiddelbarhed tillader den dybere mening med de forskellige kunstværker at gå klart ind. Der er nemlig plads til at undre sig, som børn jo gør bedst.

Hvad tænker dyrene? Hvorfor er det egentligt mennesker, der bestemmer over dyr, og ikke omvendt? Hvordan kan vi overhovedet tillade os at fange dem, skyde dem og udstille dem? Spørgsmålene hober sig op, og giver anledning til gode snakke, som vi bevæger os gennem udstillingen. 

Det er næsten umuligt ikke at komme ud på den anden side med fornyet sympati for dyr i alle afskygninger, samt en følelse af at væmmes ved de mange billeder af dyr i zoologiske haver, hvor dyrene tvinges til at leve i bure, der er så langt fra deres naturlige omgivelser, som man overhovedet kan forestille sig. 

Isbjørne beklædt med fjer

Som en del af det store dyretema, møder I også udstillingen We are the Alaskan Tourists med store, flotte isbjørne i de mest farvestrålende fjerpagter. Både børn og voksne får lyst til at kramme de store, bløde dyr, selvom det selvfølgelig ikke er tilladt. Vores egen reaktion på at se de store bjørne, får os til at tænke over, at det ofte er den tanke, vi mennesker har om dyr - at de er søde, bløde og nuttede. Børnene sover med bamser, der ligner dyr, vi pynter os med pels, vi fanger og overtager dyrenes frihed. Men er det rimeligt? 


Vildskab i bur

I virkeligheden er isbjørne og mange andre dyr jo vilde og farlige, og ude i naturen ville vi nødigt støde på de kæmpestore skabninger. Og det er netop dét, der er kernen i udstillingen. Vi har tendens til at opfatte dyr som vores ejendele, som vi kan sætte i ramme, boks og bur, så de ikke længere er farlige, men bare nuttede at se på. Vi gemmer det farlige væk, og kan hurtigt komme til at glemme, at der er tale om levende væsener med en sjæl, samt har ret til at sige fra. 

Vi ser videoer af dyr i fangeskab, som søger efter mad i et betonklædt rum - og det går lige i hjertet! Både børn og voksne står tilbage med spørgsmålet: Hvordan kan vi få os selv til at tage dyr til fange? Det er et godt spørgsmål for børnene at reflektere over, for de er vant til at se dyrene i zoologiske haver, hvor de ikke har tænkt nærmere over, at dyrene rent faktisk er i fangeskab. 

Absurd og humoristisk

En udstoppet kat står med et skilt, hvor der står "jeg er død". Det er både absurd og råt, men børnene forstår det - de griner, mens de væmmes over, at mennesker hver dag fanger og udstopper dyr, uden at blinke med øjnene. 

David Shrigleys humoristiske plakater får mine store børn til at grine af de skæve tekster som "giant rat loves you", en høne, der siger "go to hell", mens den lægger æg, og en gris, der siger "some of my best friends are pigs". Det er som om dyrene griner af os, mens vi griner af dem. 

Tag kunsten med hjem

I ARKENS lækre museumsbutik vil alle børnene have postkort med David Shrigleys absurde illustrationer, som nu hænger på alle børneværelserne derhjemme, og inviterer til fortsatte refleksioner over menneskers forhold til dyr. 

 

Psst! Husk, at det altid er gratis for børn at besøge ARKEN ♥

Fotos: Caroline Meldgaard