I "Den utrolige historie om Pompeji" får man et indblik i livet som borger i Pompeji i år 79 e. kr. og en detaljerig oplevelse af timerne under Pompejis ødelæggelse, da byen druknede i aske og pimpsten fra vulkanen Vesuv.

Fortælleteknisk twist
For at gøre fortiden levende og bringe året 79 e.kr. ind i et barn anno 2020s bevidsthed, forsøger bogen at indskrive læseren i historien. Der er ikke tale om nogen reel mulighed for interaktion med bogen, men læseren italesættes som selvstændig karakter, som en romers families pædagogus: ”Du blev taget til fange af pirater, der solgte dig til en slavehandler. Du blev en rig romersk families ejendom. Du har været hos dem så længe, at du er en del af familien nu, men få nu ingen gode ideer – du er stadig deres slave!” Selvom det nok er de færreste børn, der for alvor vil føle sig repræsenteret af en gråhåret husslave, er det et sjovt og velfungerende greb. Det er et af de virkemidler, der gør ”Den utrolige historie om Pompeji” til god historieformidling.

Lækkert layout
”Den utrolige historie om Pompeji” ser indbydende ud. Omslaget har en lækker dybrød farve, og illustrationerne har blikfang. Layoutet er bestemt en af bogens store forcer. David Antrams flotte og farverige illustrationer af mennesker og bygninger fungerer godt sammen med bogens kollageagtige opsætning. Hver dobbeltside har sin egen overskrift, udfolder sin egen lille situation, og udgøres af forskellige fortællende elementer: Et tekstafsnit, hvor fortællingen om husslaven og hans familie udfoldes sammen med skildringer af hverdagslivet i Pompeji, og tegneserieagtige små billedrammer med beskrivelser til, der klistres ind mellem sidens andre elementer. På hver side er der fx et godt råd til hovedpersonen om, hvordan man bedst klarer ærterne som slave: "Et godt råd: Lav legetøj til din herres søn. Hvis drengen kan lide det, vil din herre synes endnu bedre om dig.” De mange elementer gør det sjovt at gå på opdagelse på siden, men trækker også selve fortællingen lidt i baggrunden.

Viden er spændende!
Det er heller ikke fortællingen om husslaven og hans familie, der er bogens egentlige ærinde. Bogen er historisk interesseret, og hovedformålet er formidlingen af den historiske begivenhed; Pompejis ødelæggelse, der da også er dramatisk og medrivende nok til at kunne stå for sig selv. Forfatteren John Malam har studeret oldtidskundskab og arkæologi og er dygtig til at udvælge viden at formidle og til at udfolde historiske tableauer. Udover at flygte fra Pompeji oplever læseren også at besøge en vingård, at ledsage herrens søn i skole og være til gladiatorkamp. Bogen har tredive sider til sin rådighed, så det er klart, at selve fortællingen om slaven og hans familie må træde lidt tilbage og give plads til fakta og stemningsbilleder.

Den utrolige historie om Pompeji er ikke en højtlæsningsbog for eventyrelskende børn, der gerne vil sidde en hel eftermiddag og blive opslugt, men det er en god bog at gå på opdagelse i som ny læser, måske med lidt voksenhjælp. Frem for alt er bogen glimrende historieformidling og når godt i mål med det budskab, man ikke kan andet end at heppe på og erklære sig enig med: Viden er spændende!

Børn i byen giver bogen fire ud af fem stjerner

Målgruppe: 8-12 år
Forfatter: John Malam
Illustrator: David Antram

I samme serie:
- Den utrolige historie om ninjakrigere
- Den utrolige historie om den første flyvemaskine
- Den utrolige historie om Den Kinesiske Mur