Bornholm er og bliver et af bloggeren JaneAways yndlings-sommerferie-steder. Den unikke perle midt i Østersøen, har så meget at byde på, som vi ikke kan opleve andre steder i det ganske danske land. Solskinsøen med sin særprægede strande, nytænkende kunsthåndværkere, vilde natur og charmerende dialekter kort sagt eksotisk.

1. Hullehavn & Syd-Øst For Paradis

Denne helt igennem fantastiske lille strand få minutter fra Svaneke ligger mellem klipperne lige ved Hullehavn Camping. Du kan gå fra sandet i vandet eller hoppe fra udspringsvippen på badebroen. Stranden har også en beachvolley bane og en fantastisk 'hemmelig' oase, Syd-Øst For Paradis.

2. Kagebord på Fru Petersens Café

Spis dig mæt i de overdådige kageanretninger og hjemmebagte boller hos Fru Petersen. Ren idyl. Drop alt om sundhed og kalorietælling og prop din tallerken med alt det, du lyster. Indretningen får dig til at føle, at du er på besøg hos dine bedsteforældre. Caféen ligger én km uden for Østermarie.

3. Gæstgiveren i Allinge

Gæstgiveren, eller Gæsten, som man siger, er et fantastisk spillested med god stemning, kulørte lamper og højt humør. Hver sommer leverer de en gedigen koncertliste, med live-musik fra kl. 20. 

4. Stranden i Balka

Tag hertil, hvis solen skinner og det danske vejr viser sig fra den bedste side. Her er mange, men stranden er stor nok til alle. Meget børnevenlig. Oppe bagved stranden er der en café/grillbar, hvor du kan få mad og is. Og bliver du træt af at ligge ved stranden, kan du også spille minigolf.

5. Snogebæk

Det lille fiskerleje Snogebæk er en super hyggelig lille flække, som er kendt for sin årlige havnefest. Her er mange små hyggelige spisesteder og butikker. Drik kaffe på Café Eastwind og spis pizza på Sørens værtshus efterfulgt af en is på Boisen Iscafé.

6. Vang havn og strand

Det tidligere fiskerleje ligger mellem Allinge-Sandvig og Hasle på Bornholms vestkyst og bliver nemt overset. På havnen ligger Café Misty, som serverer god stempelkaffe. Er vejret godt, vil jeg anbefale at gå ned til Vang strand og Vang Pier, hvor der er udspringsvippe til de vilde.

7. Sandvig Iskalas

Bornholms lækreste is. Fås i Sandvig, Syd-Øst For Paradis i Hullehavn og Kalas-Kalas ved Sandvig Havn. Isen laves af bornholmsk økologisk mælk og med frugt fra øen. 

8. Sandvig Strand

En hel særlig stemning, synes jeg, også der er ved Sandvig strand. Stranden er smuk, men er du ikke til at ligge stille, kan jeg klart anbefale en god gåtur op langs Hammer Odde fyr til Salomons Kapel.

9. Hammershus Slotsruin

Nordeuropas største slotsruin og stedet er så fascinerende og smukt. Det er spækket med gemmesteder at kravle op over, ind igennem, uden om og jeg skal gi´dig. Eminent beliggenhed og udsigt. Hvis du tager dertil en dag uden blæst, foreslår jeg, at du fylder picnickurven med godter.

10. Dejlige Dueodde

Dueodde er bare smuk så langt øjet rækker med sit indbydende og ultrafine sand. Det er noget af en rejse ud til vandet, alt efter hvor du parkerer dytten. Jeg har aldrig gået på så lang en badebro, for at komme til standen. Smuk strand og så går den faktisk for at være en af Europas bedste sandstrande.

11. Sprækkedalen Døndalen

Døndalen er en sprækkedal vest for Gudhjem. I dalen løber Døndaleåen, hvor Døndalsfaldet med et fald på op imod 20 meter er Danmarks største vandfald. Du kan tage på flere forskellige vandreture inde i Døndalen. 

12. Sandkås strand

Denne smukke strand skal med, fordi den er lidt mere hemmelig end mange af de andre. Beliggenheden er smuk mellem klippepartierne og her hersker en stilhed til trods for, at der efterhånden er mange børnefamilier, der kender til stranden. 

13. Rønnes gamle bydel

Tag en gåtur ned gennem de charmerende brostensbelagte gader i Rønne. Her er gamle og velbevarede bindingsværkshuse i alle farver og stokroserne kæmper om opmærksomheden op ad husmurerne. Slå turen forbi Vimmelskaftet, hvor Rønnes mindste hus ligger.

TIP! Få mange flere anbefalinger på rejsebloggen janeaway.dk