kedsomhedsknappen
I påsken kan man opleve Danmarkshistorien i børnehøjde på landets største museum. Bare tryk på Kedsomhedsknappen og fortidens mennesker dukker op foran dig, parate til at fortælle om deres liv og eventyr.

nationalmuseetEr museer kedelige? Det afhænger selvfølgelig både af øjnene, der ser og kvaliteten af dén formidling, museerne tilbyder. Men vi har nok alle oplevet museumsbesøg, hvor endeløse rækker af montrer med tusindvis af genstande får øjenlågene til at blive tunge. Især børn har svært ved at holde fokus, når formidlingen af fortiden bliver for støvet.

På Nationalmuseet har man besluttet sig for at slå et slag for netop børnene med et udvidet børneprogram, der lørdag den 24. marts blev fejret ved en premierefest for museets splinternye tiltag; Kedsomhedsknappen.
Der var softice ad libitum; popcorn i stride strømme; musik ved Flora Ofelia og Hip som Hap, og så væltede det ned med balloner og bamser fra balkonen! Vildere børnefest er nok sjældent set på et dansk museum – hvis bare en brøkdel af al dén sjov og ballade lever videre i Nationalmuseets gange i tiden fremover, vil små og store børn bestemt få en fed museumsoplevelse i Prinsens Palæ.

LÆS OGSÅ: Louisiana: Picasso-udstilling i børnehøjde

Tryk på knappen

Og hvad er der så med dén der knap? Faktisk er der flere knapper, og de er spredt ud over alle etagers udstillinger. De lyser, summer og indbyder til tryk fra små børnefingre. Når dét sker, lyder et sus og børnene står pludselig ansigt til ansigt med vores forfædre og bliver ofte sat på en lille opgave. Det kan være shamanen, der får dig til at danse til lyden af sin tromme eller samuraien, der lærer dig den rigtige sværdteknik. Mere skal ikke afsløres her, andet end at min 7-årige datter var dybt fascineret af magien i at kunne møde historien i kød og blod.

Som garvet, passioneret museumsbruger kan man måske godt frygte at knapperne løber med for meget opmærksomhed. De er sjove og spændende, men kan også nemt få udstillingerne til at virke endnu mere statiske og kedelige end de egentlig er. Der går nemlig hurtigt skattejagt i børnenes søgen efter den næste knap, så de løber fra det ene udstillingsrum til det næste uden at ænse de fine samlinger. Men Nationalmuseet får i hvert fald meget effektivt en krog i børnene og kan hale dem yderligere ind, hvis de spiller deres kort rigtigt, når det planlagte udvidede børneprogram foldes yderligere ud med tiden.

Én ting er derfor knapperne, noget andet de nye børnerundvisninger, hvor hvert barn kan medbringe én forælder, hvis de da ikke parkerer dem i cafeen. Skal du og dit barn opleve Nationalmuseet i nye klæder? Så er det i påskedagene, I skal ind og give den gas. Her kan I hver dag trykke på knapper og gå med på børnerundvisninger – og evt. slutte af i museets klassiker, Børnenes Museum, i stueplan. Efter påsken står den kun på knapper og rundvisninger til børn i weekenden.

FAKTA:
▼ Nationalmuseet har åbent hver dag i påsken kl. 10-17.
▼ Entré: Børn gratis. Voksne 85 kr. Familiebillet (1 voksen + 1 barn) 75 kr.
▼ Kedsomhedsknappen og rundvisningen anbefales til børn i alderen 6-12 år.
▼ Læs mere om Kedsomhedsknappen og Nationalmuseets børneprogram i påsken HER.

TIP! Tilmeld dig Børn i byens nyhedsbrev og få de bedste oplevelser for børnefamilier serveret i din indbakke hver eneste uge. Følg også Børn i byen på Facebook og Instagram.