Knap nok når man at vænne sig til rollen som nybagt forælder, før næste udfordring melder sig. For pludselig er modermælk ikke længere nok for det lille pus, og grød og mos og kogegrej og blender skal på banen. Men hvad kan man egentlig give den lille? Hvor tit skal småbørn have mad? I hvor store mængder? Og vigtigst af alt; hvordan får man det lille barn til at spise alt det, man nu engang har kogt og braset?

Før det brænder på

Hvis du er en af de forældre, der godt kunne bruge en hjælpende hånd over vejen af gode råd og opskrifter, så står sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen parat med sin nye bog ”Helens bog om børn & mad”.
Bogen er spækket med gode råd og opskrifter og kronologisk opdelt startende ved den 4-6 måneder gamle baby, som skal introduceres til den første mad og herefter måned for måned indtil det første år. Bogen slutter ved det 18 måneder gamle barn, som nu kan spise helt som resten af familien.

Opslagsværk med mening

For det med mad er jo vigtigt, og man kan som forælder nemt komme til at vakle lidt, når man først er i gang, og barnet måske nægter at spise, kun spiser lidt (eller for meget?).  Helt udramatisk tager Helen fat om emnet. Især elsker jeg, at hun er så kronologisk og stringent i sin opbygning af bogen, så man kan bruge den som det, man har mest behov for, nemlig et opslagsværk tilpasset det stadie ens barn er på.
Alle facetter af kogekunsten tages under kærlig behandling, lige fra madens temperatur, valg af ske og tallerken, måltidets længde og idéer til mad både hjemme og på farten.

Opskrifterne er alle kortfattede og nemme at gå til. Ved hver opskrift er oplyst kulhydrat-, protein- og fedtmængde og afslutningsvis ved hvert kapitel findes et eksempel på en dagsplan over det lille barns mad på et døgn i den måned, man netop har læst om.

En sundhedsplejerske med til bords

At Helen har baggrund som sundhedsplejerske er kun et plus for bogen. Man fornemmer hurtigt, at hun er erfaren udi alle de spørgsmål, som forældre med små børn ligger inde med. På professionel vis tager hun hånd om alle emner vedrørende mad og børn, uden at det bliver videnskabeligt og upersonligt.

Der findes allerede mange bøger om børn og mad, men jeg kan lige så godt sige det, som det er: ”Helens bog om børn & mad” er fantastisk. Den indeholder ingen ”tom fyld”, overflødige informationer eller religiøs snak om soyadrik og tofu. Derimod tager den emnet ned på et fuldstændig håndgribeligt og brugbart niveau.

God fornøjelse til forældre og børn. Og god appetit.

"Helens bog om børn & mad" er udkommet på Gads Forlag. Den koster 249 kr.