Vi kender hende fra bøger som ”Michael Laudrups tænder” og ”Charlie. Hotel. Oscar. Kilo.”, hvor det ikke skorter på rappe replikker og bramfri bemærkninger. Men det kan åbenbart godt lade sig gøre at lukke munden på journalist Majse Njor. Det finder man ud af, hvis man læser hendes nye bog ”Mit liv som mundlam – og hvordan man lærer at sige fra”. For hvordan kommer man lige tilbage på kommentarer som den her: ”Er du virkelig så billig, eller ser du bare sådan ud?”

Det giver fagpersoner (som fx en psykoterapeut og en familiecoach) og rapkæftede kendisser gode og brugbare råd til. For man kan risikere grænseoverskridende behandling fra mange kanter: veninden, svigermor, chefen og taxachaufføren. Bogen er – ikke overraskende – meget snakkende, så mange af de ellers skarpe pointer kunne let drukne mellem linjerne. Men det sker ikke, fordi de er kogt ned og samlet i bokse efter hvert kapitel. De fungerer rigtig, rigtig godt og gør bogen let at slå op i, hvis man skulle have glemt, hvordan man siger fra over for den ubehøvlede håndværker eller den aggressive bilist.

”En selvhjælpsbog til folk, der ikke gider selvhjælpsbøger,” står der bag på bogen. ”Og til dem, der gerne vil have et godt grin, selv om der ikke altid er noget at grine af.”

Hvad angår det med grinet, må jeg indrømme, at jeg i første omgang var lidt skuffet. For, ja, eksemplerne i bogen er da sjove, men modsat de fleste af Majse Njors tidligere bøger, griner man sig altså ikke igennem den her. Til gengæld fandt jeg ud af, at jeg faktisk fik mere med mig end et godt grin …

 

"Mit liv som mundlam - og hvordan man lærer at sige fra" er udgivet på Gads Forlag. Den koster 249 kr.