”Tag på besøg hos smeden og se, hvilken slags værktøj der bruges her. Tag ud i skoven, og se skovløberens sikkerhedsudstyr og den kæmpestore sav. Tag med tilbage til stenalderen, og se nogle af de allerførste redskaber, mennesker fandt på. Tag med ud til mureren og se, hvad han skal bruge for at bygge et hus”.

Masser af værktøj i alle former og størrelser. Det er, hvad du bliver introduceret til, hvis du giver dig i kast med børnebogen ”Værktøjskassen – en bog med masser af værktøj”. I en flot fotograferet papbog tager du med Lars Ostenfeldt på besøg hos en flok forskellige håndværkere og får beskrevet, hvordan de hver især arbejder. Hver håndværker har sit eget dobbeltopslag i bogen med fotografi på denne ene side af fx automekanikeren i sving med at reparere en bil, suppleret med en forklarende tekst. På den anden side en række fotografier af de forskellige værktøjer, lige præcis denne håndværker bruger.

Min søn på 6 år er gevaldigt optaget af værktøj. Han har netop erhvervet sig sin første værktøjskasse, og jeg glædede mig til at udvide hans horisont yderligere på området. Og teksten om de forskellige håndværkere er god, pædagogisk og personaliserende, når håndværkeren præsenteres med navns nævnelse og en beskrivelse af arbejdet: ”Her er Lars. Lars er automekaniker. Han kan skrue og skifte dimser ud på alle mulige slags biler”. Tilmed er teksten dialogisk i måden den søger at inddrage læseren og barnet, især når den opfordrer til, at ”du”, barnet, skal prøve at se på billederne på modsatte side, ”om du kan navnene på alt det værktøj, automekanikeren bruger”. Super involverende og god ide! Og tænk, hvor er der overraskende meget forskelligt værktøj i denne verden, der hver dag bliver brugt til at bygge op og rive ned og reparere.

Men her er det så, at jeg kommer til kort. Hverken min søn eller jeg havde kendskab til det enkelte værktøjs anvendelse – i over halvdelen af tilfældene! Og på trods af de flotte fotografier og det interessante i at få et indblik i håndværkeres arbejdsliv og færden – blev vi aldrig klogere på, hvad automekaniker Lars egentlig bruger de tolv stykker værktøj til, der knytter sig til hans arbejde. Oplæsningen af bogen blev en lidt pinlig affære, hvor min søn konstant fokuserede på billederne af værktøj og spurgte ind til dets anvendelse – og jeg måtte konsekvent svare: Det ved jeg ikke. Hvad bruger man én ”bremseudlufter” til, mor? Hvad er en ”barkspade” eller en ”blyoprømmer”. Det ved jeg heller ikke, min søn. Det, der ellers var lagt op til at kunne blive en god snak mellem barn og oplæser faldt ligesom helt til jorden.

Ærgerligt. For ideen er stadigvæk god. Og den dialogiske form fremragende. Jeg ville have været fuldt tilfreds, hvis alle fotografier, udover navnet på værktøjet, havde været ledsaget af 2 linjers tekst om anvendelsen. Det havde gjort både min søn og mig klogere.

Så målgruppen for denne bog er altså ikke børn, hvis oplæser ikke aner en dyt om værktøj. Skal den oplæses med fuldt udbytte, for dig selv og barnet, skal du i forvejen have helt styr på din værktøjs-viden. Alternativt kan du inden oplæsningen ”google” de enkle værktøjer, du ikke kender, så du er fuldt rustet til de spørgsmål, der følger.

"Værktøjskassen" udkom på forlaget Alvilda i marts 2011
For børn fra 3 år.
Vejl. pris: 99,95 kr. 
I samme serie fås også bøger om fx køretøjer.