Pixi bøgerne kan jeg huske fra min barndom i de glade 70’ere. De lå i en orange (selvfølgelig) plastikkasse, og jeg og mine søstre havde så mange, at vi ikke bare læste i dem. Vi kastede dem også på hinanden i storslåede Pixi-kampe. De, der overlevede den ublide behandling, har jeg fået med hjemmefra, og dem læser jeg nu for mine egne børn.

Men hvad der ikke fandtes, da jeg var barn, var Pixi-alfabetet, som netop er udkommet med 28 bøger og 28 historier fra A til Å. I hver bog er der fokus på et bestemt bogstav, som er markeret med rødt. Der er fx den om Karl Krokodille, som er kaptajn på et kejserligt krigsskib. Og den om Ræverøde Rudolf, som raner rejer, rosiner, rødløg, ris og ribs og ryster rovet sammen til en risret med ristede løg og råkostsalat. Ja, der er virkelig fare for at slå knuder på tungen, når man læser godnathistorie – og få sig et godt grin sammen med ungerne. Og det er ikke så skidt, for det behøver jo ikke være kedeligt at lære noget. Det er sådan set også det, der er bagtanken med bøgerne. De introducerer førskolebørn til alfabetet, mens større børn kan danne ord af bøgernes forsider.

Min søn på fire er for alvor begyndt at interessere sig for bogstaver, og bøgerne rammer hans vidensniveau perfekt. Med bøgerne følger en plastlomme, vi har sat bøgerne i og hængt op på værelset. Så er udvalget overskueligt, og vi leger alfabetet ind, når jeg fx beder ham hente K-bogen om krokodillen.

Om han kommer lettere fra start, når første skoledag oprinder om et års tid, skal jeg ikke kunne sige. Men vi har i hvert fald hygget os …

”Pixi-alfabetet” er skrevet og illustreret af Jan Mogensen. Det udkom på forlaget Carlsen den 12. maj 2011 og koster 249,95 kroner.

Jan Mogensen, f. 1945, har skrevet og illustreret adskillige bøger for forlaget Carlsen, bl.a. En prut i junglen, Den forældreløse strudseunge, Åh Abe bøgerne og Victor Banan.