Jeg vil vove at påstå, det er de færreste forældre, der virkelig nyder synet af pangfarvet plastiklegetøj i stuen. Alligevel har børnenes sager det med at overtage herredømmet i hjemmet, så snart vi er blevet forældre. For det er så nemt lige at have ranglen ved hånden, og børnene kan jo alligevel bedst lide at lege der, hvor de voksne er osv. osv. Ja, jeg ved det godt, men nogen hyggespreder er det altså ikke. Og så melder spørgsmålene sig: Hvor skal man så gøre af det? Og kan det i det hele taget lade sig gøre at bo hyggeligt med børn?

Ja. I hvert fald hvis man spørger indretningsarkitekt Mille Fly og fotograf Sofie Helsted, som står bag den nye indretningsbog ”Rum for Rum”. Bogen er bygget op omkring 12 boligreportager fra meget forskellige hjem – lige fra den store villa til husbåden. Fælles for dem er, at de alle bebos af børnefamilier. Og det er her, det for alvor bliver interessant for alle os, der har svært ved at få de mange forskellige aldersgrupper til ligefrem at blive et asset i indretningen.

Bogen tager nemlig læseren ved hånden gennem alle boligerne – rum for rum. Og det, der adskiller den fra boligreportager i magasiner er, at den ikke alene viser indretningen. Den forklarer også, hvad det lige netop betyder, at lampen eller skabet står her og ikke der. Boligerne i bogen er måske nok ikke helt så stramt og stilfuldt indrettet som dem, man ser i fancy boligblade, men til gengæld er de idéer, de præsenterer, nemmere at efterleve – også i et hjem med børn og dertil hørende bjerge af legetøj, bunker af opvask og dynger af vasketøj.

Boligreportagerne er krydret med tema-kapitler om alt fra farvesammensætning til børneværelser. Hvordan indretter man fx børneværelset, så alt det legetøj, især mindre børn har, ikke får rummet til at se rodet ud?

Tema-kapitlet om opbevaring lægger ud med at hævde, at god opbevaring handler om at erkende sine faktiske behov. For hvad nytter det med et skoskab til seks par sko, hvis man i virkeligheden har 20? Eller omsat til min egen virkelighed (hvor morens garderobe er stærkt nedprioriteret): Hvad nytter det med en minikommode fra IKEA, når ungen har 25 kubikmeter Bratz, bamser og tegnegrej? Jeg erkender blankt, at jeg først nu har erkendt, hvor meget glæde jeg kan få af ”Rum for Rum” …

”Rum for Rum” er udkommet på Gyldendal den 19. maj 2011. Den koster 349 kr.