Hvem vil ikke gerne møde dagen fuld af ro og balance – og endnu bedre: have rolige børn i balance?

Der kan siges meget godt om yoga, og som mangeårig yoga-udøver er det min erfaring, at det indiske træningssystem netop er et super godt redskab til at stresse af og få en god fornemmelse i kroppen. Og lige som vi voksne kan have brug for at rense hovedet og trække vejret dybt ned i maven efter en lang, hektisk dag, er din fireårige med garanti også fyldt op af sanseindtryk, som skal fordøjes. Blandt andet derfor er en bog om at dyrke yoga sammen med sine børn en rigtig god idé.

Leg og nærvær

Bogen ”Sjov med yoga” gennemgår en lang række yogaøvelser, som du kan lave sammen med dit barn. Øvelserne er delt op, så de er tilpasset børn på 7-11 år eller 3-6 år. Forskellen er, at øvelserne i høj grad skal leges ind med de mindre børn, mens de lidt ældre godt kan udfordres lidt med mere krævende, dynamiske øvelser.

Det kræver nok lidt tålmodighed i begyndelsen at få stillingerne helt i vinkel – og at få koblet vejrtrækningerne rigtigt på. Men det gør ikke så meget. Det er vigtigere, at I har en sjov og nærværende stund sammen, end om hjulet i Hjulstillingen ser lidt punkteret ud.
Selv om det klart er en fordel, hvis du som forælder kender øvelserne i forvejen, er det bestemt ikke en nødvendighed. Hver øvelse er nemlig fint illustreret med fotos og klare anvisninger, punkt for punkt.

Bjerget, græshoppen og sommerfuglen

De gamle yogier i Indien udviklede yogastillingerne ved at iagttage naturen, og det afspejler sig i stillingernes navne. Og faktisk er det, at bevægelserne refererer til dyr, ting og begreber kendt fra hverdagen, med til at gøre yogaen sjov og genkendelig for børn. Min femårige syntes i hvert fald det var ret sejt, at han kunne transformere sin krop om til en kobra og en robåd.

"Sjov med yoga – for børn og voksne" er skrevet af Juliet Pegrum. Den er udkommet på Nyt Nordisk Forlag og koster 199,95 kr.