Børste er en pige, der fylder og har temperament. Faktisk er hun ligesom en hindbærsodavand, nogen har rystet lidt for godt. Så bobler hun over af glæde og kommer til at bide sin nye ven i kinden eller gynge så højt, at det ender med en brækket arm.

Det er ikke kedeligt at følge Børste. Hun er lidt af en Pippi; hun bygger biler af brædder og synger så højt, hun kan. Samtidig er hun også en ”almindelig” cirka 8-årig pige, som oplever den første forelskelse, mister et kæledyr og oplever venskab på tværs af generationer. Temaer, som på en flot måde beskrives gennem Børstes umiddelbare væsen.

Bogen egner sig rigtig godt som højtlæsningsbog. Den har korte kapitler med tilpas fremdrift i handlingen. Nogle gange bliver det rigtig spændende – som når Børste og hendes nye ven Ludvig finder nedgravede knogler i Træskomandens have. Andre gange handler det bare om, hvordan det føles at være vred.

En af bogens stærke kvaliteter er de mange sprogblomster, der er spredt med gavmild hånd ud over siderne. Annette Bjergfeldt – sanger, sangskriver og nu også børnebogsforfatter – har tydeligvis talent for at sætte ord sammen på nye måder, så der skabes finurlige, sanselige billeder. Bedst fungerer det, når en særlig følelse skal beskrives: ”Børste er løbet hjem fra skole, for hun glæder sig vildt til at synge i aften. At synge er ligesom at blive skrubbet godt og grundigt indvendigt.”

Og har man, som jeg, selv et barn med et stærkt temperament, virker det rigtig godt, at der kommer konkrete billeder på følelserne. Jeg tror i hvert fald godt, min søn kan identificere sig med Børste, som mærker vreden som tunge skyer i maven, der ”stiger og stiger, til de vælter ud og sprænger alle elastikkerne i hende.”

Som en lille bonus følger titelsangen Børste med på den vedlagte cd. 

"Børste" er skrevet af Annette Bjergfeldt og er udkommet på forlaget Alvilda. Bogen anbefales fra 5 år, og den koster 149,95 kr.