Jeg må hellere starte med at indrømme det: Jeg er en bangebuks! Ikke sådan en, der ikke tør hoppe ud fra timetervippen i svømmehallen. Heller ikke sådan en, der ikke tør kigge ud over kanten af Rundetårn. Men tanken om at tage min lille baby og min store pige under armen sammen med mand og kuffert og drage ud i verden på det, der egentlig hedder ”ferie”, men som inde i mit hoved mere hedder noget i stil med ”grænseoverskridende fratagelse af fast grund under fødderne”, det skræmmer altså livet af mig.

Før jeg fik børn var jeg nærmest globetrotter. Nu er jeg huleboer. Og jeg savner mine rejser! Heldigvis er der nu hjælp at hente til mig – og til alle andre forældre, der drømmer om at rejse med deres børn, men ikke lige ved, hvordan man overlever bedriften.

Opslagsværk med personlighed

”Rejs med børn” hedder en ny bog af journalist og redaktør Martine Bentsen og rejsejournalist og nyhedsredaktør Dorte Hansen. Bogen er et fyldestgørende opslagsværk om det at rejse med børn, og den gennemgår kronologisk alt vedrørende en rejse - lige fra den mentale forberedelse til den praktiske planlægning, om forskellige rejsetyper og til slut et hjælp til selvhjælps-afsnit ”hvis noget skulle gå galt”.

Ud over forholdsvis nøgternt at gennemgå disse praktiske overvejelser er bogen krydret med personlige beretninger, tips og erfaringer fra kendte og mindre kendte danskere som eksempelvis Lotte Heise, Malou Aamund og Anne-Grethe Bjarup Riis. Dette er med til at gøre bogen til underholdende læsning, og de små historier giver bekymrede forældre troen på, at når andre kan, så kan jeg også! På den måde kan denne bog ses som erstatning for en berejst venindes personlige erfaringer.

Aha-oplevelser på stribe

De mange gode tips, bogen er fuld af, har flere gange givet mig deciderede ”aha-oplevelser”. Især listen over uundværlige ting til tidsfordriv for både små og lidt større børn vil med garanti blive fulgt, når næste ferie indtræffer.

I det hele taget er bogen meget konkret i sit udgangspunkt. Der gives mange eksempler, tjeklister og gode råd, og på sine 160 sider kommer bogen rundt om det hele. Den er struktureret opbygget, som et godt opslagsværk bør være det, og har tænkt på det hele.

Samtidig betyder dette, at ”Rejs med børn” i høj grad henvender sig til forældre, som er ganske grønne udi rejser med børn. Har du rejst med dine børn fra de slog deres første bøvs, og går du ikke i panik ved tanken om manglende bleer, lange bilture eller små hotelværelser, så er denne bog ikke henvendt til dig.

Bogens hovedbudskab er, at uanset hvordan din situation ser ud med hverdagsstress, fuldtidsarbejde, småbørn og fortravlede dage, så se at komme af sted! Du fortjener det – og dit barn fortjener det. Og det gør vi jo! Så af sted med os.

 

"Rejs med børn" er udkommet den 18. maj 2011 på People'sPress. Læs mere om bogen her.