Jeg håber altid på at kunne lære noget nyt om mine to små poder, når jeg får fingre i en ny bog om børns udvikling. For det er vel derfor vi læser så mange opslagsværker og manualer om børn – for at finde ud af om vi gør det rigtige og blive klogere på de små.

Derfor blev jeg også lidt skuffet efter første gennemlæsning af Helen Lyng Hansens nye bog, der har et lidt discountagtigt ydre, stort set uden farver og billeder. Jeg savner billeder af de glade tumlinger.
Og bogen adskiller sig ikke meget fra mange af de andre bøger på markedet om dette emne, fx Politikens opslagsværker. Så har man læst nogle af dem, kan man godt undvære denne bogs gennemgang af barnets udvikling i de første tre leveår. Forfatteren gennemgår udviklingen på en god, systematisk måde, kapitel for kapitel de første tre år, men der er ikke så meget nyt at komme efter. Dog synes jeg godt om forfatterens ”indblik” og ”interview”-afsnit, som bryder den ellers slaviske gennemgang af barnets udvikling.

Jeg læste med stor interesse Indblik-afsnittene, hvor man får et kort overblik over de mest almindelige konflikter, man oplever med små børn såsom opdragelse, pasning af andre, generthed, gråd osv. Og faktisk ville jeg ønske, der havde været endnu mere af den slags: Hvordan vi håndterer de daglige konflikter, som vi alle sammen oplever med små vildbasser og primadonnaer i hjemmet.

Interview-afsnit lader forskellige kendte/mindre kendte mødre og fædre fortælle om deres oplevelser om at være blevet mor – og koncentrer sig om den allerførste tid efter babyen er kommet.
Bogen har en anerkendende pædagogisk tilgang til børn – og derfor rammer titlen også godt: Sådan støtter du dit barns udvikling: Der lægges stor vægt på, hvordan du som forælder bedst muligt hjælper og guider dit barn igennem de første år uden at tage fuld kontrol eller se passivt til.

Helen lyng Hansen er uddannet syge- og sundhedsplejerske, og har arbejdet mange år med børn i sundhedsvæsenet. Hun har tidligere udgivet ”Sådan får du dit barn til at sove” og ”De bedste bedsteforældre”. Desuden er hun kvinden bag den uafhængige hjemmeside netsundhedsplejerske.dk., hvor der bl.a. gennem en brevkasse gives gode råd til småbørnsforældre.

Bogen "Sådan støtter du dit barns udvikling - fra tilfreds baby til glad tumling" er udgivet af Gads forlag. Den koster 249 kroner. Læs mere om bogen her.