”Op med labberne, og giv mig en mavepuster. Så ryger jeg lige op i klokkeværket. Ding dong dynamolygte!” Jeg befinder mig i Fede Fredes fitnesscenter og står klar til at vappe tyksakken en ordentlig uppercut. Egentlig kan jeg slet ikke bokse, så det er et held, at duellen ikke foregår i den lokale Fitness World, men i byen ABCiTY, som jeg skal redde fra den onde stankelstikker KRaPyLia. Så er scenen sat og interessen vakt i det nye læringsspil ”ABCiTY” for de 4-7-årige. For hvilket barn vil ikke gerne være dagens mand i skysovs?

Den titel kommer man dog ikke sovende til. For før byens indbyggere, ABCitterne, kan ånde lettet op, skal man gennemføre hele 21 missioner. Og styrketræningen hos Fede Frede er blot én af dem. Heldigvis har man Dino Martin til at hjælpe sig med at fange ordfrø, skyde med vokalskyder, finde nøglen til Historiedalen og alt det andet, man skal klare.

Vil selv, kan selv

Historien i sig selv er fængende nok, og min søn på fire overtager hurtigt tastaturet og går i krig med spillet. Og netop for de mindste har Dino Martin en nøglefunktion. For min søn finder ret hurtigt ud af, at hver gang han er i tvivl om, hvad han skal gøre, så trykker han bare på Dino-hjælpeknappen i stedet for at kalde på moar. For det er faktisk meningen, barnet skal kunne klare spillet på egen hånd. Sværhedsgraden er nemlig tilpasset den enkelte spiller. Og min pavestolte søn indkasserer det ene mission accomplished-diplom efter det andet.

Nogle af opgaverne tiltaler ham i særlig grad, mens andre er lidt for svære at gennemskue, hvorfor moren alligevel må træde til. Men i det store og hele kan han sidde selv med det. Det er let og hurtigt at komme i gang med ABCiTY midt i selv den hedeste ulvetime, for det er et onlinespil og kræver derfor ingen installation. Og når først man har en profil, kan man spille fra en hvilken som helst computer. Så man kan fortsætte, hvor man slap, i sommerhuset eller hos bedste.

Hjælper barnet på vej

Når junior er puttet, kan jeg så sidde i ro og mag se på ”alvoren” bag spillet. Som selvfølgelig er, at mit barn gerne skal lære noget af at spille det. Og jeg kan følge hans udvikling i ABCiTY’s voksenområde. Spillet er opbygget omkring 18 centrale læringsemner, såsom formgenkendelse, ordforråd og lytning. Emner, som ifølge producenterne styrker mit barns forudsætninger for at lære at læse. Og de må vide, hvad de snakker om, for ABCiTY er anbefalet af Nationalt Videnscenter for Læsning. Om min søn virkelig får en flyvende skolestart, når den tid kommer, skal jeg ikke kunne sige. Lige nu glæder jeg mig bare over, at jeg kan tænde for computeren med en sjælden god samvittighed og se til, mens han bokser konsonanter hos Fede Frede og laver rimemad hos Ofelia.


ABCiTY er et online læringsspil for de 4-7-årige udgivet på forlaget Politikens Børnebøger. Du køber adgang til spillet via et abonnement på 1, 3 eller 12 måneder på www.abcity.dk. Du kan også købe en gaveæske til 150 kroner med 3 måneders abonnement, refleks, klistermærker og bogen ”Turen går til ABCiTY”, der fortæller om spillets univers og figurer, som bl.a. Szhirley, Povl Dissing, Saseline og Anne Marie Helger lægger stemmer til.

Læs mere om spillet og prøv det gratis på www.ABCiTY.dk.

Du kan også læse om ABCiTY på Nationalt Læringscenter for Læsning.