Når vi får børn, får sundhedsbevidstheden ofte et ekstra boost, og vi køber økologiske bananer og babymos i læssevis. Men faktisk er huden kroppens største flademæssige organ. Og det, vi putter på den, ryger direkte ind i kroppen. Det gælder også de kemikalier – harmløse såvel som skadelige - der findes i tekstiler

 

Generelt i tekstilproduktion, bliver der brugt mange kemikalier og pesticider. Dels til sprøjtning på bomuldsmarken, og dels til farvning eller blegning af tøjet. Og mange af de kemikalier sidder tilbage i tekstilerne, når det ryger ud på butikshylderne. En helt almindelig T-shirt, der er produceret af konventionel bomuld, kan indeholde op til 8.000 kemikalier. Dette gælder også andre produkter som sengetøj, legetæpper og alle andre tekstiler.

”Helt små babyer er særligt udsatte,” fortæller Kristina Engberg fra Katvig. ”De er konstant i berøring med tekstiler, i barnevognen med dyner og tekstilbeklædte sider, i liften, i sengen, på legetæppet og selvfølgelig i deres babytøj døgnet rundt.

Vigga Svensson, som er direktør og chefdesigner i Katvig, tilføjer, at mange nok ikke er bevidste om, at huden er så følsom.

”Meget af det, vi omgiver os med, udsender kemikalier, som vi får ind i kroppen,” forklarer hun. ”Jeg så engang et tv-program om 100 forskellige par, der prøvede at blive gravide. De var delt op i grupper, lige fra de supergrønne, der levede bæredygtigt, og så over til det modsatte. Men det viste sig, at det faktisk var et af de grønne par, der havde flest kemikalier i kroppen. For de havde lige fået malet deres stue og købt en ny sofagruppe. Alle de kemikalier, der var i malingen og sofaen, røg direkte ind i deres krop,” fortæller Vigga.

”Siden Ø-mærket blev introduceret i 1989, er flere og flere danskere gået over til at købe økologisk. Det har været nemt at kommunikere ud til forbrugerne, fordi der kun har været det ene fødevare-certifikat. Nu tænker mange også på bæredygtighed, når de køber cremer, shampoo og makeup. Tankegangen er også ved at få fodfæste i tekstilbranchen, og senere kommer turen nok også til andre varegrupper. Men det kan altså være lidt mere komplekst at forstå, hvordan et fjernsyn kan være bæredygtigt,” smiler hun.

Det kan du selv gøre

Gå efter certificerede produkter, når du skal købe nyt, fx Svanemærket på rengøringsmidler, hudpleje og elektronik. Flügger er også begyndt at sælge EU-blomst mærkede malinger. Når det gælder tøj og sengetøj, er GOTS-certifikatet et godt pejlemærke, for den sikrer, at varen er fri for skadelige kemikalier. Ud over Katvig finder du også GOTS-certificeret tøj hos bl.a. Purebaby og Pomp de Lux.

Tilmeld dig Katvigs nyhedsbrev her.


Børn i byen støtter indsatsen for bæredygtighed. Katvig har givet os adgang til deres viden på området, derfor optræder de som eksperter i artikelserien. Men der er naturligvis også andre virksomheder, der arbejder på at producere bæredygtigt børnetøj.