To nye børnebøger med drengen Lasse-Leif i hovedrollen fortæller om det at skulle skille sig af med de to (næsten) bedste ting i et lille barns verden.

Det er svært at skulle sige farvel til sin tro følgesvend, sutten. Så svært, at man kan komme til at gøre ikke så søde ting bare for at få fat i en sut. En hvilken som helst sut. Bare en eller anden. Også selvom det er andre børns forsuttede sutter, der hænger på suttetræet henne på legepladsen. Det handler bogen ”Lasse-Leif og den sidste sut om”. Vi voksne ved jo godt, det der med sutter bare er en dårlig vane, men bogen skildrer meget fint, at det faktisk ikke er så let at smide den sut fra sig.

Mette Finderup, som er forfatteren bag ”Lasse-Leif og den sidste sut” står faktisk bag en række bøger med treårige Lasse-Leif i hovedrollen. Blandt andet bogen ”Hvem har pruttet i Lasse-Leifs bukser?” Lasse-Leif er lige holdt op med at bruge ble, og det går da også rigtig fint lige indtil Lasse-Leifs dukke Luske-Lise kommer til at tisse på gulvet, og Lasse-Leif får skylden. Mor tror nemlig ikke på, at det faktisk var Luske-Lise, der gjorde det …

Begge bøger er rigtig fine at læse for den tre-årige, der står for at skulle af med ble og sut. Selvom min fireårige søn for længst er ude over begge dele, havde sutte-bogen nærmest den omvendte virkning på ham. For pludselig savnede han sin sut noget så forfærdeligt …

”Lasse-Leif og den sidste sut” og ”Hvem har pruttet i Lasse-Leifs bukser?” er skrevet af Mette Finderup, illustreret af Annette Carlsen. De er udkommet i marts 2011 på forlaget Alvilda, og der er flere bøger på vej i serien.