Når du giver dit barn en helt almindelig T-shirt på, kan du lige så godt bede det drikke 1/3 kop kemikalier. Den hvide T-shirt har nemlig en kulsort samvittighed.Vi har den alle sammen liggende i skabet, den hvide T-shirt. Men den er langtfra så uskyldig, som den ser ud. Og det gælder sådan set ikke kun hvide bluser. Generelt når der produceres tøj, bliver der brugt mange kemikalier og pesticider. Dels til sprøjtning på bomuldsmarken, og dels til farvning eller blegning af tøjet. Og mange af de kemikalier sidder tilbage i tøjet, når det ryger ud på butikshylderne. En helt almindelig T-shirt, der er produceret af konventionel bomuld, kan indeholde op til 8.000 kemikalier, fortæller Kristina Engberg, som er PR- og marketingansvarlig i Katvig.

”Sat på spidsen kan man lige så godt bede sit barn drikke de kemikalier, der er i tøjet. Huden er nemlig kroppens største organ, og den absorberer det, den kommer i berøring med. Så har du en T-shirt på, der er fuld af skadelige kemikalier, så optager huden dem. Tøj skal faktisk vaskes 15-20 gange, før alle giftstofferne er væk. De fleste af os vasker det måske højst en enkelt gang for at fjerne overskudsfarven,” fortæller hun.

Et spørgsmål melder sig straks: Hvad så med Katvigs tøj, der ikke ligefrem er karakteriseret ved afdæmpede farvevalg? Katvig bruger kun kemikalier, der er uskadelige, og som lever op til EU-regulativerne, forsikrer Vigga Svensson, som er direktør og chefdesigner i Katvig. Faktisk har Katvig en hel afdeling, der arbejder på at finde producenter, som lever op til tekstilbranchens skrappeste certificeringer. Der findes ca. 40 forskellige tekstil-certificeringer, så det er lidt af en jungle at navigere rundt i for forbrugeren.

”At et stykke tøj er produceret af økologisk bomuld er derfor ikke en garanti, det sikrer kun, at der ikke er brugt skadelige kemikalier i produktionen af bomulden, men det siger intet om, hvad der sker, fra bomulden bliver høstet, til den ligger i butikken. Så en T-shirt af økologisk bomuld kan sagtens være fuld af skadelige kemikalier. Katvig får produceret størstedelen af deres tøj med et af de skrappeste certifikater på markedet. Tøj produceret med GOTS-certifikat sikrer nemlig, at produktet er set efter i sømmene hele vejen fra bomuldplantagen til det færdige produkt. Hvordan er bomuldsplanten dyrket? Har arbejderen fået en rimelig løn? Har han så mange sprøjtegifte i kroppen, at han kan skade sine børn bare ved at give dem et kram, når han kommer hjem fra arbejde? Der er rigtig mange faktorer, der spiller ind,” forklarer Kristina Engberg.

Det kan du selv gøre

Kig efter GOTS-certifikatet, når du køber tøj til dit barn. GOTS, som står for Global Organic Textile Standard, garanterer dig, at tøjet er frit for skadelige kemikalier, og at dem, der har lavet det, har arbejdet under ordentlige forhold. Stil krav til det tøj, du køber. Mærk efter, om materialet virker holdbart, og vær bevidst om de valg, du træffer.

Tilmeld dig Katvigs nyhedsbrev her