Når jeg hører Povl Dissings stemme, føler jeg mig med det samme hensat til min barndoms eftermiddage med LP'er på pladespilleren og "Mellem himmel og jord" på DR klokken 17. Når jeg hører hans stemme, så ved jeg bare, at der er en god historie på vej. Og det bliver kun bedre af, at det, han siger, er det rene volapyk.

Det er nemlig Povl Dissing, der lægger stemme til den nye, kombinerede lydbog og tegnefilm til Jakob Martin Strids fantastiske bog "Mustafas Kiosk". Hvis du ikke allerede kender den, kan du godt glæde dig, til du putter den i computeren. Eller i cd-afspilleren. For den kan nemlig både høres som lydbog derhjemme, i bilen eller hvor som helst. Og så kan alle historierne ses som små tegnefilm med Strids skæve streg og endnu skævere rim akkompagneret af Povl Dissings stemme. Og her bliver jeg altså nødt til at citere lidt, for det er virkelig fantasifuldt og sofistikeret sprogguf:

En frø begik et bankrøveri
med en kniv og en kotelet
Tog fejl af dørene og flygtede ud
på bankens toilet
Politiet kom og bankede på
- luk op, du skal i brummen
- I får mig aldrig, svarede den
og skyllede sig ud i kummen

Eller hvad med den her:

Jeg har pudset næse nu
i mere end en uge
Jeg har en tønde fyldt med snot
og den skal jeg bruge
Til at hælde ned ad bakken
grønt og smukt og flot
Tænk, på en sommerdag
at stå på ski i snot

Og så lige den her:

Død og helvede
Blod og had
Ih, hvor jeg elsker
Biksemad
Biksemad til morgenmad
Biksemad til aftensmad
Biksemad til natmad
Og biksemad til fodbad!

Det er noget, der får mine unger til at hvine af fryd. For Strid er grænseløs og legende. Og det er både sjovt at høre og se på. Og nu går min fireårige søn rundt og planlægger et biksemadsfodbad ...

 

Facts:

"Mustafas Kiosk" udkom som lydbog og tegnefilm den 24. november. Bogen "Mustafas Kiosk" er solgt i 30.000 eksemplarer til hele Norden. Jakob Martin Strid, som i år modtog Kulturministeriets illustratorpris, står bag en række børnebøger, bl.a. "Mormors Gebis", "Den Skaldede Mand", "Lille Frø" og "Rejsen til Jorden".