... og C og D og E og alle de andre bogstaver i alfabetet. Og det gør Hr. Skæg i sangene fra DR-programmet ”Skæg med bogstaver”. Den 1. november udkommer de alle sammen på cd.

Jeg afprøver den på mit helt private testpanel bestående af en treårig og en syvårig. Og den går rent ind, for de er store fans af Hr. Skæg og har set samtlige afsnit af både ”Skæg med bogstaver” og forløberen ”Skæg med tal”. Min datter på syv går i første klasse og er derfor velbevandret udi alfabetet. Hun er meget opsat på at høre S-sangen om hendes eget forbogstav og morer sig over de gakkede bogstavrim. Lillebror på tre har ikke helt styr på bogstaverne, men lytter alligevel opmærksomt til M-sangen og konstaterer, at når H. Skæg i omkvædet synger ”mor, mor, mor, mor”, så lyder det som ”mormor”.

”Skæg med bogstaver”s målgruppe er da også de 3-6 årige, altså førskolebørn. Men det er lidt af en udfordring at nå ud til dem, fortæller Hr. Skæg alias Mikkel Lomborg, der i øvrigt selv er uddannet pædagog.

”Hvordan søren laver man skægt tv om bogstaver, hvis seerne knap nok ved, hvad et bogstav er?” Løsningen er at lege bogstaverne ind og sætte dem ind i bogstavrim med ord, som børnene kender. Det får børnene til at spidse ører og trække på smilebåndet. Og det er vigtigt, hvis læringen skal gå ind hos de mindste. På den måde forbereder man dem også indirekte på skolestarten, som ellers kan være en hård nyser.

Tilbage i min stue hopper ungerne rundt til cd’en, der med sine iørefaldende sange giver én lyst til at sætte den på repeat. Også selvom man allerede kan alfabetet forfra og bagfra. På en eller anden måde bliver man aldrig helt færdig med at lytte til de finurlige tekster. Den om bogormen, der spiser alt med B, og den om chimpansen Arnes chili con carne. Og alle de andre fra A til Å.


Skæg med Bogstaver er et af de mest sete danske børneprogrammer i Fjernsyn for dig på DR1 i 2010. DR har produceret 16 programmer, der sendes i 2010, og i 2011 bliver der produceret endnu 10 programmer.