Hjemme hos os er klipklapperne for længst skiftet ud med sokker og sandaler. Men lige om lidt er det helt og aldeles slut med sandalerne - det bliver fodkoldt når temperaturen falder bare par et grader mere. 

For første gang nogensinde, har jeg været tidligt ude, for at købe fodtøj til mine to små. Og ikke bare har jeg været tidligt ude - jeg har også taget en dag fri, for at kunne shoppe sko i ro og fred på en torsdag formiddag. 

At købe godt fodtøj til dit barn er faktisk ikke sådan lige til. Børn i byen guider dig vej igennem de mange overvejelser og giver dig 5 gode råd til et godt skokøb. 

1. Vælg fodtøj der passer til foden 

Fodtøj er den del af vores børns beklædning, vi skal være allersmest omhyggelige med. Får barnet fodtøj, der sidder dårligt, kan det få rigtig ærgerlige konskevenser: Ikke bare kan foden vokse skævt, men det kan også give rygskader og dårlig holdning. Så vælg det rigtige fodtøj!

Og hvad vil det så sige? Ganske enkelt: Fodtøj der passer til fodens bredde, længde - og til svangens form. Der er skomærker specialiseret i brede fødder (f.eks. RAP) og andre der laver sko til smalle fødder (f.eks. Primigi). En uddannet ekspedient måler foden, og finder den rigtige sko. 

Når der skal vælges fodtøj skal udseendet altså ikke være det afgørende - men pasformen.  

2. Hele fire par til en sæson 

For at komme igennem efteråret og vinteren, skal der hele 4 par sko til (og så har vi ikke engang regnet hjemmeskoene med)! 

Her og nu er der brug for en overgangssko - det vil sige en lukket sko (eller støvle) uden for. Den bruges fra nu og frem til det bliver rigtig koldt (ca. november). Frem til vinter har du også brug for gummistøvler

Til vinteren er der brug for en foret vinterstøvle, der kan klare sne og kulde. Og har du et børnehavebarn, er det også en god idé med en thermostøvle, der kan klare slud og slid på legepladsen. Den pæne støvle bruges til hjemmebrug. 

Og så skal der selvfølgelig også et par lune hjemmesko til!

3. Køb så tidligt i sæsonen som muligt

Størrelser og modeller bliver lynhurtigt udsolgt, så det er med at være tidligt ude. Gerne i september, når efterårs- og vintervarerne lige er kommer hjem. Husk blot at lægge 1 hel ekstra størrelse oveni, hvis du køber vinterstøvler tidligt (så de passer når de skal i brug). 

Hvis du har mulighed for at gøre som jeg, så er det helt klart det bedste at tage på shoppingtur en formiddag på en hverdag. Skoforretningerne får varer omkring kl. 14, så stil efter at komme inden. Så får du opmærksomme ekspedienter, der kan give sig god tid til hjælpe Jer, med at finde det rigtige fodtøj. 

Kan det ikke lade sig gøre at tage formiddagen fri, så undgå lørdage (potenitelt et sandt mareridt) - og gå efter en hverdag om eftermiddagen. 

4. Find en forretning med uddannet personale 

Gå efter en butik, der har uddannet personale og kan finde en sko, der passer til dit barns fod. Det er også en god idé at vælge en forretning, der har en god byttegaranti. Hvis oplevelsen i forretningen har været stressende, kan det være rigtig rart at prøve skoen igen hjemme i stuen. 

Hvis du køber vinterfodtøj tidligt i sæsonen, er det smart at vælge en forretning, hvor du kan bytte til en anden størrelse, når skoen skal tages i brug, hvis den alligevel ikke passer. Man kan jo risikere at foden ikke er vokset, som man har forventet. 

Vores shoppetur i dag gik til butikken Tut & Bissen i Fiolstræde. Og det var altså en rigtig god oplevelse. Butikken er meget hyggelig og har et legehjørne - og så forhandler de mærket Rap, der passer perfekt til mine børns brede fødder (arvet efter mor). Men vigtigst af alt - personalet er uhyre professionelle og meget, meget søde. Og så har de en fantastisk bytteservice....det er jo altid godt at vide, når man lægger et stort beløb ved kassen.

Oplev stemningen i forretningen på min lille videoptagelse fra butikken her. Udover RAP forhandler de også støvler fra Primgi, Kickers og Camper. 

Og apropos prisen. Ja, det er en dyr affære at gå efteråret og vinteren i møde, men det er afgørende for dit barns fysik og velbefindende at fodtøjet passer. Så jeg vil fraråde, at lade prisen være det afgørende for valget. 

5. Vær opmærksom på barnets følelser

Det at købe sko kan virke angsprovokerende på nogle børn, og der er forældre, der helt opgiver at tage børnene med i forretningen. Hvis du har sådan et barn, kan det være en rigtig god idé at tage forbi butikken en dag hvor man har god tid, men ikke har tænkt sig at købe noget. Så har barnet set forretningen, når I kommer igen, og er mere afslappet. 

En anden ting at være opmærksom på, er, at det for børn er en langt større oplevelse at købe sko, end forældre lige forestiller sig. Barnet oplever at foden bliver vurderet og målt, og så skal man tage stillingen til et hav af forskellige sko. 

Og så er det ikke engang sikkert, at man kan få den sko, man lige havde forelsket sig i. Det var tilfældet for Flora i dag. Hun forelskede sig en sølv støvle (på fotoet) men den fandtes kun i en model, der var for smal til hendes fod. Det var rart med professionel vejldning, så vi købte den ikke. Men Flora var utrøstelig. Og den slags følelsesudbrud kan nemt opstå, når man som lille menneske udsættes for hele prøve-sko-ræset. 

Hvad med mine fødder?

På vejen hjem idag, kom jeg til at tænke på mine egne fødder. Jeg har en bred fod ligesom mine børn, og da jeg var barn, gik jeg kun i Rap Sko. Der var bare ikke noget valg. Så mine fødder fik fri bevægelighed og voksede sig brede og fine.

Men så blev jeg større, og måtte selv købe sko, og nu var der ikke længere hjælpende ekspedienter, der guidede til god pasform. Her handler det om udseende, og ikke om komfort. Jeg ELSKER mode og smukke ting, men hvad med at kombinere de to? Hvad med en skoforretning for voksne der har super flotte, moderigtige sko men som vejleder os til at købe fodtøj, der passer til foden? 

Og, ja, støvlen på fotoet er min. Købt i en ikke helt billig forretning i København. Gav de mig gode råd til at finde en passende sko til min brede fod? Nej. Har min fod det godt i støvlerne? Nej, absolut ikke! Går jeg alligevel i dem? Hell ja,...jeg lider for skønheden! Men det skal mine børn altså ikke.

Pøj pøj med indkøb af fodtøj til de kære små !