Lad mig præsentere jer for Hven. Tænk: Svenske gourmetbidder, f.eks. hjemmelavet flødeis med jordgubbar, der smelter i munden, unikt kunsthåndværk og kreative værksteder, aktiv ferie, opdagelsesjagt i den spændende kulturhistorie eller dasen ved stranden. Fristet? Lad os bare fortsætte: Billedskønne scenerier, som er en fryd for øjet, grøn natur og blå havblink og ikke mindst frisk luft i lungerne. Kan I se det for jer?


Hvad og hvem er Hven?
Hven er en ø midt i Øresund kun 4,5 km fra det svenske fastland og 7,5 km fra Sjælland. Øen har siden 1660 været svensk, og de blot ca. 360 fastboende svenskere lever primært af landbrug og af at tage sig kærligt af turisterne. Øen er kun 4,5 km lang og 2,4 km bred og dermed et perfekt mål for endagsture.

En, to, tre, af sted! Transport til Hven
I kan komme til Hven med færge fra Havnegade 39, hvor rederiet Spar Shipping ApS står for overfarten.  Hvis man springer på en endagssviptur med familien, kan 2 voksne og to børn komme af sted tur/retur for i alt 690 kr. 

Transport på øen
Det er muligt at medbringe cykler på færgen (bemærk dette koster ekstra), hvis I har lyst til at opleve øen fra jernhesteryg. Miljøvenlige biler og cykler kan også lejes på øen, men husk jeres egne cyklehjelme. Hvis I hellere vil se jer om til fods, kan det anbefales at kombinere dette med busfart. Med Venbussen kan man komme på eventyr tværs over øen og retur flere gange dagligt. Skal det være lidt mere utraditionelt, kan I opleve øen fra traktor- eller hestevogn.

En dag på Hven
Færgetiderne er tilrettelagt sådan, at man har omkring fem timer til at opleve Hven. Og som I kan se nedenfor, kan man snildt få tiden til at gå.

Sand afslapning
Hven har strande med både sand, sten og græs, så der er noget for enhver smag.
Østpå ligger Bäckviken strand, og vestpå ligger Kyrkbacken, som både byder på sand mellem tærene og græs til at spille bold på. På den nordlige del af øen ligger Norreborg og Husvik strand, som er perfekt til en gåtur. Her kan man gå på opdagelse langs en lang tange af både sand- og stenpartier.

Kunst og kulturhistorie. Tycker du om Tycho Brahe?
Den verdensberømte danske astronom Tycho Brahe boede på Hven i slutningen af 1500-tallet da øen var dansk, og han opførte slottet Uraniborg og observatoriet Stjerneborg. Tycho Brahe Museet , der er udpeget til at være blandt de 30 bedste museer i verden, fortæller om den verdensberømte danske astronom. Ved museet kan man se Tycho Brahe Haven, der er en elegant rekonstruktion af en 1500-tals renæssancehave. 

Andre seværdigheder:
Nämndemansgården, som er en firelænget, fredet gård fra slutningen af 1700-tallet. Gården er hjemstavnsmuseum, og der vises skiftende udstillinger.
Kulturhus (Tuna Byväg nr. 10). Her er udstillinger, her afholdes foredrag og koncerter mv.
Hvens Vävstuga er en vævestue, hvor I blandt andet finder den kendte Malvalampet, håndvævede gulvtæpper, samt tasker og hatte i eget design.

Aktivt friluftsliv og gourmet – slå to fluer med ét smæk!
Når I nu bevæger jer rundt på Hven og nyder de storslåede naturscenerier (mageligt i bus eller til fods/hest/cykel/traktor) hvorfor så ikke lade smagsløgene vise vej? Ved havnen i Kyrkbacken fanges masser af fisk. Bare følg duften til røgeriet, hvor I kan smage udsøgt friskrøget laks. Til børnene og alle os andre med en sød tand producerer øen uovertruffen flødeis og honning. I kan spise på øen eller tage spiselige souvenirs med hjem. 

Godt at vide
Hvis man skulle have lyst til at overnatte på øen, kan man bo billigt og familievenligt på Ven’s Stugby & Camping, Gamlegård eller Ven’s Vandrehjem.
Hven har ingen bank, og det kan være en udfordring at hæve eller veksle til svenske kontanter. Mange forretninger m.v. tager ikke imod kreditkort, så det er en rigtig god idé at medbringe svenske kontanter.

Fik du også lyst til at besøge Hven?
Læs mere om øen HER.
Læs om færgefarten frem og tilbage HER.
Bustransport på Hven kan du læse om HER.

Tilmeld dig Børn i byens nyhedsbrev og få de bedste oplevelser for børnefamilier serveret i din indbakke hver eneste uge. Følg også Børn i byen på Facebook og Instagram.