Caro og familien følte sig fuldstændig blæst bagover efter 2 1/2 dag i Skåne. Her får man nemlig det hele - på under den halve tid! Tjek deres 5 tips til den perfekte familiedestination, Skåne, lige her.

Børn i byen var inviteret af VisitSweden

Igen og igen bliver vi som familie overrasket over, hvor gode børneferier man kan holde lige på den anden side af sundet. Det er nemt at komme dertil, priserne er venlige og naturen er skøn. Vi har derfor samlet 5 tips fra vores forlængede weekend i Skåne til jer lige her.


1. Hovdala slot: Sild i historiske omgivelser

Hovdala slot er berømt for at have lagt grund til et de største slag mellem Sverige og Danmark i det 17. århundrede. I dag er stemningen en anden, og vi bliver budt hjerteligt velkommen på slottest restaurant, der byder på svenske specialiter i historiske omgivelser. Her er sild i alle afskygninger fra saftige svenske sennepssild til sild med lingonbær, og vi smager spændt på dem alle sammen. Især dildsilden er en favorit hos os alle, og jeg skal hilse at sige, at den går fortrinligt sammen med en kold pilsner. Buffeten har også varme retter og byder på klassikerne som köttbollar med lingon bær og kartofler med flødesovs, Janssons fristelser og en meget lækker gårdsteg med rødvinssauce. Betjeningen er imødekommende og høflig. Vi nyder den velsmagende frokost, og den fælles oplevelse sammen i de historiske omgivelser.

2. Vandreture i de skånske skove

At vandre i de skånske skove er en behagelig måde at forbrænde alle de kalorier, man ofte indtager på ferier. Skoven er i de smukkeste farver, og der er et væld af svampe i alle størrelser. Skoven opleves helt anderledes vild end i Danmark, trods man kun er kørt 1,5 times tur op i Sverige. Her møder vi f.eks. et par jægere, der har skudt et kæmpe vildsvin, og ungerne gyser behageligt ved tanken om, at der faktisk lever farlige vilde dyr her i de Sydsvenske skove. Det giver en følelse af, at vi er på eventyr og kan møde et gryntende vildsvin lige rundt om næste egetræ. Og vil man opleve skovens lyde om natten, kan man faktisk overnatte i det smukkeste shelter opført i Birketræ.


3. Kristiansstad: Skånes 4. største by

Kristiansstad er Skånes 4. største by, og her er både gode shoppingmuligheder samt Trefaldighetskyrkan, der anses som den smukkeste renæssancekirke i hele Norden.

Under vores tur besøger vi bl.a. Restaurant Innergården, der laver god italiensk mad. Vi får både gode pizzaer med sprøde bunde og lækker cremet Spaghetti Carbonara. Vi afslutter hele herligheden med en hysterisk lækker (og syndig) chokoladekage med masser af flødeskum.


Vi overnatter på bed & breakfast Vånga 77.1, der ligger ca. 25 km udenfor Kristiansstad. Det er det dejligste lille sted midt i naturen, og lige udenfor vores vinduer ligger søen Ivö omkranset af smuk skånsk natur. Vores værelse er en gammel ombygget kostald, og rummet er meget autentisk og har bevaret de gamle staldvinduer. Her bliver der serveret pandekager, blødkogte æg, svensk gårdskinke, sild, godt brød og ikke mindst den bedste æblemost fra det lokale mosteri til morgenmad. Til aftensmad får vi serveret den dejligste varme vildsvinegryde med skovkantareller og bagte rødbeder samt råstegte kartofler. Ejerne af stedet har selv skudt vildsvinene i skoven, og det smager som vildtkød skal, nemlig som en efterårsskov, der dufter af mos, svampe, muld og bark. Det er det bedste måltid på hele turen.


4. På kunstudstilling i Wanås

Wanås Konst ligger i smukke omgivelser ved et smukt middelalderslot som ramme, og her kan man både opleve skulpturer og kunstværker fra anerkendte kunstnere. F.eks. kan man opleve Yoko Ono’s ønsketræ, hvor tusindevis af mennesker har skrevet deres ønsker ned og hængt dem op i en lille træplantage. Ungerne er fascineret af at læse de mange menneskers ønsker, som de blafrer der i vinden mellem træerne. Vi får en god snak om, hvad lykke egentlig er, når man sammenfatter, hvad det er, de fleste ønsker består af.


I den nærliggende park er der en række kunstinstallationer placeret midt i naturen. Vi oplever bl.a. en lydinstallation, hvor en stemme kalder på sin mor. Først er det en barnestemme, så en teeenager og så en voksen. Børnene synes det er både skræmmende og fascinerede og kommer frem til, at ligegyldig hvilken alder man har, kan man som menneske føle sig ensom og bange og savne sin mor. Bang! Lige der midt i en skov, står vores fire børn og diskuterer kunst og fortolkninger. For to voksne med en humanistisk universitetsuddannelse i baggagen er det svært ikke at smile og blive en smule rørt over, hvordan svenskerne formår at gøre kunsten nærværende for både børn og voksne.

Kunstvandringen afsluttes med at klatre rundt på en farvestrålende installation af klodser og bjælker - skønt at kunsten må røres, opleves og sanses!


5. Fisketur med Woodlandfishing

Vi besøger også Tydingesjön for at fiske med Woodlandfishing. Her bliver vi modtaget af de sødeste guider, der står klar ved søbredden med termokaffe, æblecider og småkager. Efter at have fået en introduktion, bliver vi delt i to hold. Fire mand skal ud med en større motorbåd for at fiske på søen over store områder, og dem der vil helt tæt på naturen, kan komme ud i kajak. Kajakkerne er udstyret med en art pedaler, så man har hænderne fri til at fiske, mens man kommer lydløst omkring.

Ude i søen ligger der små øer med de smukkeste løvtræer i alle efterårets nuancer. Men det bedste er, at søen er smækfyldt med fisk. På bare tre timer har vi bid 14-15 gange og det lykkes os at få i hvertfald 6-7 store geder hevet op af den smukke sø. Børnene elsker det og er helt koncentreret dagen igennem.

Guiderne kender søen til fuldkommenhed, de har al udstyret, og man er næsten sikker på at få en succesoplevelse som fisker. De to guider giver så meget af sig selv, at det alene er hele turen værd. Ungerne får sågar lov til at styre den hurtige motorbåd på den spejlblanke sø som en latterfremkaldende kulmination med adrenalinsus som afslutning på dagen.INFO:
Skåne er det sydligste landskab i Sverige. De 3 største byer er MalmøLund og Helsingborg.

Tjek evt. dette Naturcenter med info om naturen i området

Bonus-tip! Pando by Panduro

Har i hang til krea og legesager i din familie, vil det være oplagt med en tur forbi Panduros butik, Pando, der ligger i shoppingcentret NovaLund i Lund. Med udgangspunkt i Panduros kreative univers for børn og voksne, bugner butikken nemlig med fantastisk legetøj i et rent slaraffenland for ungerne. 

 

Fotos: 1-11) Caroline Meldgaard 12) Pando by Panduro