Halloween står for døren, og det er blevet tid til at udhule græskar med ungerne! Vi giver jer her en guide til uhyggelige græskar-lygtemænd og viser, hvordan I kan bruge kødet til at lave jeres eget græskar-syltetøj.

Annonce

Kom græskar på glas

Græskar kan bruges til meget andet end lygtemænd. F.eks. kan I bruge græskarkødet til at lave jeres eget græskarsyltetøj, som I kan opbevare i fine Weck glas fra Urban Garden Company. Weck's smukke syltetøjsglas er lavet med tykt glas, så de både kan tåle kogning, sterilisering, vandbad, frysning og kogning - og så er de selvfølgelig helt perfekte til syltetøj. Glassene er af højeste kvalitet, og så indeholder de ingen BPA (Bisphenol A). Se det fine udvalg af glas og flasker lige her.

 

Græskar-lygtemandHalloween græskar

Det er altid hyggeligt at lave græskarlygter med ungerne. Alt I skal bruge er en sprittusch, en stor ske og en ret skarp kniv, gerne både en kort og en lang. Det er nok mor og far, der skal stå for at skære, men ungerne kan til gengæld tegne ansigtet og skrabe græskarkødet ud.

1. Har I mulighed for det, så kreer jeres græskar udenfor, da det sviner en del. Først skal ansigtet tegnes op med sprittuschen – så er det bare at vælge, om jeres græskarmand skal være sur, glad eller måske mere stille.
2. Skær toppen af græskarret, enten med hakker eller lige over.
3. Så skal fyldet skrabes ud – en lidt klistret fornøjelse. 
4. Herefter skal ansigtet skæres ud. Brug en god skarp kniv og skær lidt uden for tusch-stregerne.
5. Smid et stearinlys eller en lyskæde i græskaret – på med låget og så er det klar til at stå og glimte i mørket.
Tip! Pensl evt. græskarret indvendigt med atamon, så rådner det ikke så hurtigt.

Har I lyst til at prøve noget andet end det scary lygtemand-look, så tjek, hvordan I kan lave et flot hulmønster med boremaskine i Urban Garden Companys trin-for-trin guide.

Opskrift: Græskarsyltetøjsyltetøj, urban garden company

Foruden de flotte lygtemænd kan græskarret også udnyttes til lækker, hjemmelavet græskarsyltetøj. Det er super nemt at lave, og en aktivitet som børnene sagtens kan være med til.

Det skal du bruge
- 1 kg. græskarkød
- 3 dl vand
- 1 kg sukker
- 1 citron
- Ingefær

Sådan gør du
Start med at skrælle græskarret, skær det herefter i stykker, for til sidst at rive det groft. Kom de revne græskarstykker i en gryde sammen med vand, og lad det simre under låg i 10 minutter. Tilsæt sukker, saften fra en citron (evt. også lidt revet citronskal) samt friskrevet ingefær. Lad blandingen koge i yderligere 3 minutter. Gør et par Weck glas klar ved at skylle dem i kogende vand og atamon. Skum blandingen af, og hæld den på glas. Luk glassene, mens blandingen stadig er varm. Opbevares herefter køligt.
Tip! Man kan evt. også udskifte halvdelen af græskarret med små stykker æble, det giver en lækker smag.

Fotos: Romeika Cortez og Weck.