Barnevognen. En af de første, største og dyreste investeringer, når du venter en baby. Men hvilken type skal du vælge? Børn i byen har spurgt en ekspert på området. Her bliver du guidet i barnevognsjunglen af indehaver af ØnskeBørn i Aalborg, Charlotte Gjøtz.

Hvad skal man gå efter, når man vælger barnevogn?

Når man vælger barnevogn, er der flere ting, man skal være opmærksom på.
Hvis man bor i en storby, kan det være praktisk at vælge en vogn med svingbare forhjul. Det gør det let at køre med vognen på smalle fortov, i butikker og så videre. Mange byboere vælger en kombivogn i stedet for en barnevogn. Den er mindre og er lettere at have med rundt, hvis man for eksempel kører med bus eller tog. Ønsker man at tage vognen med op i lejligheden, er det også noget nemmere med en kombivogn, der typisk både vejer og fylder mindre. 

Hvis man traver lange ture i det fri, er der idé i at vælge en traditionel barnevogn. Mange mener, at denne type vogn virker mere rolig og stabil med 4 faste hjul frem for svingbare forhjul.

Hos mange dagplejemødre stilles der desuden krav om, at man selv medbringer godkendt barnevogn, som barnet kan sove til middag i. Det kræver, at man har en stor vogn med godkendt bremse. I Jylland sælges der stadig langt flest barnevogne i forhold til kombivogne. Ofte fordi man ønsker den robuste og isolerede vogn, hvor barnet kan få sin middagssøvn hele året rundt.

Læs også: Sådan pakker du hospitalstasken

Mange taler om "liggemålet". Hvorfor er det vigtigt at være opmærksom på? 

De fleste ønsker en vogn, med så langt et liggemål som muligt. I Danmark har vi tradition for, at vores børn sover middagssøvn udenfor både sommer og vinter. For at barnet kan ligge i vognen så lang tid som muligt og gerne op til 3 års alderen, bør liggemålet være mellem 92-98 cm. Netop fordi mange dagplejere stiller krav om, at man medbringer egen vogn til middagsluren, er det vigtigt, at barnet ikke vokser for hurtigt ud af vognen. 

En kombivogn har typisk et kort liggemål på ca. 78-80 cm. Det betyder, at barnet kun kan ligge i vognen til de er mellem seks og ni måneder gamle. Til gengæld kan en kombivogn så laves til en klapvogn efterfølgende, så man får to funktioner i én vogn. Har man købt en kombivogn, bruges denne ofte som transportvogn. Mange vælger så at købe en billig eller brugt barnevogn og bruge den til middagslurene.
Der er heldigvis mange muligheder, så der er noget for enhver smag og ethvert behov.

Læs også: Must-haves til din barsel

Hvilket tilbehør er uundværligt at have til sin barnevogn?

Udover selve barnevognen, er der en del udstyr som er praktisk at have – noget af det er nærmest uundværligt. 

Lift eller sovepose
Køber man en traditionel barnevogn køber de fleste en lift med. Her kan barnet transporteres i de første cirka 6 måneder, hvor de sover mange timer. Mange bruger også liften indenfor som en slags transportabel seng. Et alternativ er at købe en Voksipose eller en Sleepbag. Disse poser findes også med bæreplade, så de kan bruges som lift. Fordelen ved poserne er, at bærepladen kan afmonteres efter de 6 måneder, hvorefter man har en lækker lun kørepose, der kan bruges lige så længe, som man bruger vognen. Posen kan også efterfølgende bruges i klapvognen. Man kan også vælge at købe posen uden bæreplade og bruge den som en fast sovepose i vognen. På den måde slipper man for, at pakke barnet i mange lag tøj, når det skal ud.

Pusletaske
En pusletaske bliver også tit solgt sammen med barnevognen. Her findes der tasker, der matcher vognene og som kan hænge på styret.

Regnslag og insektnet
Regnslag og insektnet sælges til næsten alle vogne. Insektnet bør bruges hele året rundt, hvis man forlader vognen. Det forhindrer, at noget uønsket kommer ind til barnet.

Madras
De fleste vogne leveres med madrasser – man skal dog være opmærksom på, at disse kun er skånemadrasser, som typisk kun indeholder pladevat. Det er en god idé at købe nogle gode madrasser at lægge i både lift og vogn. Madrasserne isolerer om vinteren og giver barnet et godt og stabilt underlag at ligge på - det er ofte mange timer, barnet kommer til at tilbringe i vognen.

Ekstra
Udover disse produkter kan nævnes barnevognspude, kopholder, søskendebræt, parasol og solskærm som nogle af de produkter der er praktiske at have.

TIP: ØnskeBørn står naturligvis klar til at hjælpe dig med at finde lige præcis den vogn, der passer til dit og din families behov.

Fotos: ØnskeBørn