Det er netop i denne tid, at de danske skove er fyldte med lækre spisesvampe, så tag en kurv i den ene hånd og ungerne i den anden - det er tid til en tur i skoven!

At tage på svampejagt er en god anledning til at tage børnene med på udflugt i skoven. Og svampe er der masser af. Særligt fra august til oktober bugner de danske skove med alt fra Karl Johan rørhat, champignoner, Svovlporresvamp, kantareller til støvbolde og rørsvampe. 

Af sti afsted  

I skal bruge:

  • En kurv, en pose eller en spand til at bære svampene i.
  • En lille kniv.
  • En børste til at fjerne jord fra svampene. 
  • En svampebog med billeder og beskrivelser til at identificere svampene. (I kan også købe app’en ’Svampeguide’ til 8 kr. i App Store. Denne indeholder alt hvad I har brug for at vide om skovens svampe).

Gode svampesteder tæt på København:

  • Dyrehaven 
  • Kongelunden 
  • Gribskov 
  • Hareskoven 
  • Det kan være nødvendigt at gå offroad under svampejagten, da de mest oplagte steder kan være fuldstændig udryddede af de mange efterårs-svampejægere. 

Svampeture

  • Der er guidede svampeture i Hareskoven på udvalgte søndage, året rundt. Der er afgang kl. 13.00 fra Hareskov Station. Turen tager ca. 2 timer og koster 20 kr. for voksne, 10 for børn. I kan tjekke kalenderen for svampeturene HER!
  • Tag med på vandring i efterårslandskabet ved Dragsholmslot i september og oktober måned. Der er afgang kl. 11 ved parkeringspladsen ved slottet og turen slutter kl. 13.30. Det koster 75 kr. for voksne og 25 kr. for børn. Tjek svampeturene ud HER!

Do's and don'ts

  • Hvis du er i tvivl om en svamps art, så kassér den. Tag ingen chancer. 
  • Pluk kun de friske og unge svampe. 
  • Spis kun de svampe I med sikkerhed kender og ved kan spises. 
  • Spis ikke svampene rå, tilbered dem i madlavningen - eksempelvis i spaghetti med flødesovs!

Har I plukket for mange?

Hvis I har plukket for mange svampe kan du altid tørre de resterende og gemme dem til senere måltider.

  1. Skær svampene i så tynde skiver som muligt
  2. Læg dem på en bageplade og bag dem i en 50 grader varm ovn.
  3. Tørringen tager 4-6 timer alt efter hvor tyndt du har skårret svampene.
  4. Åben ovnlågen en gang i mellem for at lukke fugten fra svampene ud. 
  5. Det er vigtigt at svampene er helt tørre før du tager dem ud af ovnen. 
  6. Put dem i en lufttæt beholder, og stil dem et køligt og mørkt sted. Så kan de holde sig ganske længe.
  7. Når du skal bruge de tørrede svampe blødgør du dem i lidt vand før du tilsætter dem retten.

God jagt!