Det er netop i denne tid, at de danske skove er fyldte med lækre spisesvampe, så tag en kurv i den ene hånd og ungerne i den anden - det er tid til en tur i skoven!
At tage på svampejagt er en god anledning til at tage børnene med på udflugt i skoven. Og svampe er der masser af. Særligt fra august til oktober bugner de danske skove med alt fra Karl Johan rørhat, champignoner, Svovlporresvamp, kantareller til støvbolde og rørsvampe.
Af sti afsted
I skal bruge:
- En kurv, en pose eller en spand til at bære
svampene i.
- En lille kniv.
- En børste til at fjerne jord fra svampene.
- En svampebog med billeder og beskrivelser til at identificere svampene. (I kan også købe app’en ’Svampeguide’ til 8 kr. i App Store. Denne indeholder alt hvad I har brug for at vide om skovens svampe).
Gode svampesteder tæt på København:
- Dyrehaven
- Kongelunden
- Gribskov
- Hareskoven
- Det kan være nødvendigt at gå offroad under svampejagten, da de mest oplagte steder kan være fuldstændig udryddede af de mange efterårs-svampejægere.
Svampeture
- Der er guidede svampeture i Hareskoven på udvalgte søndage, året rundt. Der er afgang kl. 13.00 fra Hareskov Station. Turen tager ca. 2 timer og koster 20 kr. for voksne, 10 for børn. I kan tjekke kalenderen for svampeturene HER!
Do's and don'ts
Hvis du er i tvivl om en svamps art, så kassér den. Tag ingen chancer.
- Pluk kun de friske og unge svampe.
- Spis kun de svampe I med sikkerhed kender og ved kan spises.
- Spis ikke svampene rå, tilbered dem i madlavningen - eksempelvis i spaghetti med flødesovs!
Har I plukket for mange?
Hvis I har plukket for mange svampe kan du altid tørre de resterende og gemme dem til senere måltider.
- Skær svampene i så tynde skiver som muligt
- Læg dem på en bageplade og bag dem i en 50 grader varm ovn.
- Tørringen tager 4-6 timer alt efter hvor tyndt du har skårret svampene.
- Åben ovnlågen en gang i mellem for at lukke fugten fra svampene ud.
- Det er vigtigt at svampene er helt tørre før du tager dem ud af ovnen.
- Put dem i en lufttæt beholder, og stil dem et køligt og mørkt sted. Så kan de holde sig ganske længe.
- Når du skal bruge de tørrede svampe blødgør du dem i lidt vand før du tilsætter dem retten.
God jagt!