Det er netop i denne tid, at de danske skove er fyldte med lækre spisesvampe, så tag en kurv i den ene hånd og ungerne i den anden - det er tid til en tur i skoven!

At tage på svampejagt er en god anledning til at tage børnene med på udflugt i skoven. Og svampe er der masser af. Særligt fra august til oktober bugner de danske skove med alt fra Karl Johan rørhat, champignoner, Svovlporresvamp, kantareller til støvbolde og rørsvampe. 

Af sti afsted  

I skal bruge:

  • En kurv, en pose eller en spand til at bære svampene i.
  • En lille kniv.
  • En børste til at fjerne jord fra svampene. 
  • En svampebog med billeder og beskrivelser til at identificere svampene. (I kan også købe app’en ’Svampeguide’ til 8 kr. i App Store. Denne indeholder alt hvad I har brug for at vide om skovens svampe).

Gode svampesteder tæt på København:

  • Dyrehaven 
  • Kongelunden 
  • Gribskov 
  • Hareskoven 
  • Det kan være nødvendigt at gå offroad under svampejagten, da de mest oplagte steder kan være fuldstændig udryddede af de mange efterårs-svampejægere. 

Svampeture

  • Der er guidede svampeture i Hareskoven på udvalgte søndage, året rundt. Der er afgang kl. 13.00 fra Hareskov Station. Turen tager ca. 2 timer og koster 20 kr. for voksne, 10 for børn. I kan tjekke kalenderen for svampeturene HER!

Do's and don'ts

  • Hvis du er i tvivl om en svamps art, så kassér den. Tag ingen chancer. 
  • Pluk kun de friske og unge svampe. 
  • Spis kun de svampe I med sikkerhed kender og ved kan spises. 
  • Spis ikke svampene rå, tilbered dem i madlavningen - eksempelvis i spaghetti med flødesovs!

Har I plukket for mange?

Hvis I har plukket for mange svampe kan du altid tørre de resterende og gemme dem til senere måltider.

  1. Skær svampene i så tynde skiver som muligt
  2. Læg dem på en bageplade og bag dem i en 50 grader varm ovn.
  3. Tørringen tager 4-6 timer alt efter hvor tyndt du har skårret svampene.
  4. Åben ovnlågen en gang i mellem for at lukke fugten fra svampene ud. 
  5. Det er vigtigt at svampene er helt tørre før du tager dem ud af ovnen. 
  6. Put dem i en lufttæt beholder, og stil dem et køligt og mørkt sted. Så kan de holde sig ganske længe.
  7. Når du skal bruge de tørrede svampe blødgør du dem i lidt vand før du tilsætter dem retten.

God jagt!